Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: Київ у Мінську вимагатиме скасувати «вибори» сепаратистів


Ірина Геращенко (©Shutterstock)
Ірина Геращенко (©Shutterstock)

Представники України на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 22 вересня вимагатимуть скасувати «вибори» на окупованих територіях Донбасу, заявляє уповноважена президента України зі врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Як написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook, такі жорсткі директиви представники України отримали і від президента Петра Порошенка. «Вибори на Донбасі можуть відбуватися лише за українським законодавством (всі інші плани та пропозиції – це виключно особиста думка їхніх авторів, а закони України пишуть ті, хто має на це право законодавчої ініціативи й ухвалює виключно Верховна Рада, а не будь-яка робоча група), згідно зі стандартами ОБСЄ, з допуском і повноцінною роботою українських медіа», – наголосила уповноважений.

Геращенко додала, що на засіданні в Мінську вимагатимуть «скасування «указів» маріонеток Кремля про проведення виборів, тому що призначити їх може лише парламент України, а не самопризначенці».

Сьогодні в Мінську відбудеться черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України. Цьому діалогу передуватиме робота чотирьох підгруп – із гуманітарних, політичних економічних питань і з питань безпеки.

Ірина Геращенко входить до складу робочої групи з гуманітарних питань.

Верховна Рада України раніше ухвалила закон, що визначає правила проведення місцевих виборів 25 жовтня. У перехідних положеннях закону зазначено, що чергові вибори до органів місцевого самоврядування в окупованих Криму і Севастополі, а також у частині Донецької і Луганської областей не проводяться.

Угруповання «ДНР», що контролює частину Донеччини, заявило про намір провести «місцеві вибори» на окупованій бойовиками території Донеччини 18 жовтня, а угруповання «ЛНР» – 1 листопада. Сьогодні сепаратисти заявили про можливість перенесення так званих місцевих виборів на Донбасі – на 21 лютого 2016 року.

Україна неодноразово застерігала сепаратистів від проведення будь-яких «виборів» на окупованих територіях, називаючи це зривом Мінських домовленостей. Згідно з Мінськими угодами, вибори на цих територіях можуть відбутися лише згідно з українським законодавством.

XS
SM
MD
LG