Доступність посилання

ТОП новини

Технічні процедури з переходу на безвізовий режим завершені, Єврокомісія готує звіт – Зеркаль


Технічні процедури з переходу на безвізовий режим завершені, Єврокомісія готує звіт – Зеркаль

Україна завершила технічну частину виконання плану дій із лібералізації візового режиму з ЄС, водночас у Єврокомісії ще залишаються питання до деяких призначень і законів у рамках цього процесу. Про це заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила у Брюсселі за результатами засідання щодо безвізового діалогу.

Зокрема, за словами заступника міністра, у Єврокомісії ще є питання до прозорості обрання антикорупційного прокурора, і цей тиждень є вирішальним, бо має завершитися процедура його обрання.

Інше питання, яке ще висувають Києву експерти Єврокомісії, стосується законів, ухвалених останнім часом Верховною Радою, пояснює заступник міністра. «В Єврокомісії ще не бачили остаточної редакції закону щодо створення агентства із розшуку активів, а також останньої версії закону щодо арешту майна, отриманого корупційним шляхом», – зазначила Олена Зеркаль.

Загалом, за її словами, Єврокомісія задоволена результатами виконання плану дій. «Хоча простір для удосконалення ще залишається, адже законодавство ще залишається недосконалим з огляду на все ще нереформовану правоохоронну та інші системи», – додає Зеркаль.

«Ми пройшли тільки перше коло, тільки технічні критерії, після яких Єврокомісія готуватиме свою доповідь, яка потім ще обговорюється країнами-членами. Після цього починається законодавча процедура проведення цього законодавчого акту через Раду ЄС та Європарламент», – пояснила заступник міністра, додаючи, що навіть тоді Україна має демонструвати прогрес на цьому напрямку.

Звіт Єврокомісії щодо виконання Україною плану дій для скасування віз має бути оприлюднений 15 грудня.

XS
SM
MD
LG