Доступність посилання

ТОП новини

Мінінфраструктури: протести активістів не перешкоджають транзиту вантажівок


Активісти блокують російські вантажівки,11 лютого 2016 року
Активісти блокують російські вантажівки,11 лютого 2016 року

Міністерство інфраструктури України заявляє, що протести активістів проти транзиту не перешкоджають рухові вантажівок.

Як повідомляє прес-служба міністерства, протести активістів відбуваються біля контрольного пункту пропуску Доманово на Волині на кордоні з Білоруссю і в районі кільцевої дороги міста Стрий.

«В обох точках акції мають мирний характер в рамках чинного законодавства і не блокують рух транспортних засобів, оскільки такі дії можуть розцінюватися як кримінальні правопорушення», – зазначають у відомстві.

Міністерство інфраструктури закликає тих перевізників, які зупинили свої транспортні засоби, остерігаючись блокади, продовжувати рух, це можна зробити, змінивши маршрут для об’їзду цих точок.

«Позиція держави залишається незмінною: Україна продовжує виконувати свої зобов’язання з забезпечення безперешкодного транзиту, Оперативний штаб повністю контролює ситуацію та готовий надати роз’яснення і підтримку з питань транзиту територією України», – наголошують в міністерстві.

26 лютого Всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявило, що відновлює загальноукраїнську акцію блокування проїзду російських вантажних автомобілів територією України. Об’єднання вимагає від уряду «невідкладно заборонити транзит російських фур українською територією та скасувати зрадницьке за своїм змістом рішення про відновлення з 25 лютого російського транзиту». У «Свободі» заявляють, що активісти цієї політичної сили блокують російські вантажівки, зокрема на Львівщині та Волині.

25 лютого Україна відновила транзитні переміщення своєю територією вантажних автомобілів з Росії. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив напередодні. Доцільність такого рішення пояснили тим, що Росія відновила транзит українських вантажівок своєю територією. Між тим, активісти, які раніше ініціювали громадську блокаду російських перевізників, висловили невдоволення таким рішенням і заявили про намір відновити свою акцію.

Росія з початку 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією.

Із 11 лютого в Україні активісти почали блокувати транзит російських товарів через українську територію. Активісти закликали владу України офіційно заборонити такий транзит.

14 лютого Міністерство транспорту Росії повідомило, що зупинило на території цієї країни пересування вантажного автотранспорту, зареєстрованого в Україні. У російському відомстві зазначили тоді, що це захід у відповідь на «неправочинне блокування російського автотранспорту на території України», і чинність цієї заборони триватиме, доки українська сторона не врегулює ситуацію з цим блокуванням.

15 лютого Кабінет міністрів України ухвалив рішення про тимчасове припинення транзитних переміщень вантажних автомобілів з Росії територією України.

Згодом Україна і Росія домовилися про повернення заблокованого в цих країнах вантажного автотранспорту протилежної сторони і його водіїв.

XS
SM
MD
LG