Доступність посилання

ТОП новини

Від Ради вимагають підтримати правки Порошенка щодо декларацій високопосадовців


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники «Реанімаційного пакету реформ» вимагають від депутатів підтримати пропозиції президента України до закону про електронне декларування, який у нинішній редакції блокує безвізовий режим з ЄС. У своїй заяві активісти закликали депутатів «підтримати пропозиції президента в повному обсязі та запустити систему електронного декларування публічних службовців».

«Попри наявність серйозних недоліків (особливо щодо надмірного послаблення відповідальності), пропозиції президента можуть вважатися компромісними за існуючих обставин. Зміни також були погоджені з ЄС, що важливо для отримання безвізового режиму», – йдеться в заяві.

16 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році». Втім, після публічної критики та переговорами з європейцями президент наклав на нього вето і запропонував внести правки, як погодили з ЄС.

Президент повідомив, що серед основних змін, які пропонуються, є зобов’язання всіх високопосадовців подати електронні декларації в 2016 році. Так само у цьому запроваджується кримінальна відповідальність за значні порушення у декларуванні. Президент України Петро Порошенко наголосив, що цей документ допоможе Україні продовжити боротьбу з корупцією.

Порошенко закликав народних депутатів підтримати новий законопроект на засіданні Верховної Ради 15 березня. Про те, що законопроект буде у порядку денному, підтвердив і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Запровадження електронного декларування чиновниками є однією з умов, яку Україна мала виконати для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Тим часом у ЄС уже багато разів заявляли, що й нинішня версія закону не відповідає ні міжнародним стандартам, ні вимогам, виконання яких було передумовою візової лібералізації.

XS
SM
MD
LG