Доступність посилання

ТОП новини

Відставку Шокіна прив’язали до відставки Яценюка?


Віктор Шокін
Віктор Шокін

У парламенті визначилися з датою розгляду подання про відставку генпрокурора

Київ – Питання відставки генерального прокурора Віктора Шокіна народні депутати мають розглянути 29 березня на ранковому засіданні. Напередодні у Генпрокуратурі заявили, що у парламенті немає голосів за відставку чинного генпрокурора. Утім, самі депутати та експерти припускають, що результативність голосування «за» у значній мірі залежить від розв’язання політичної кризи, зокрема відставки уряду.

Відставку Шокіна прив’язали до відставки Яценюка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попервах питання про відставку генпрокурора мали намір розглянути ще на вечірньому засіданні 17 березня, проте спікер Володимир Гройсман заявив про перенесення цього розгляду. Перед цим голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв наполягав пришвидшити процес.

Вам треба відставку генпрокурора чи вам потрібне провальне голосування по генпрокурору?
Володимир Гройсман

«Вам треба відставку генпрокурора чи вам потрібне провальне голосування по генпрокурору?», – заперечив йому з цього приводу спікер.

У Генпрокуратурі підрахували голоси депутатів

Напередодні парламентські комітети з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань запобігання та протидії корупції рекомендували Верховній Раді підтримати звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. Натомість у Генпрокуратурі, коментуючи ситуацію із можливою відставкою генпрокурора, зазначають, що необхідної кількості голосів для цього у парламенті немає.

«За нашою інформацією, голосів для відставки Віктора Шокіна в залі немає. Але слово все-таки за Верховною Радою. Якщо вона задовольнить прохання Віктора Миколайовича, то він буде звільнений. Якщо ні – він продовжить працювати на посаді генерального прокурора», – заявив речник Генпрокуратури Владислав Куценко.

Тим часом самі народні обранці, а також експерти пов’язують затягування розгляду питання про відставку генпрокурора із тим, що ця посада стала одним із предметів політичного торгу.

Мова йде вже про певний кейс пропозицій та узгоджень. Температура торгу і ціна питання зросли
Віталій Кулик

«Досі продовжуються торги. Мова йде вже про певний кейс пропозицій та узгоджень. Це не лише прем’єр-міністр, це й міністри та їх заступники, це губернатори, доєдналися посада генпрокурора, а також те, хто очолить Нацбанк. Температура торгу і ціна питання зросли», – каже з цього приводу політолог Віталій Кулик.

Народні депутати також пов’язують затягування та можливі результати розгляду питання про відставку генпрокурора із загальним розв’язанням політичної кризи.

Питання про відставку Шокіна буде розглядатися одночасно із формуванням уряду та нової коаліції
Олег Ляшко

«За моєю інформацією, питання про відставку Шокіна буде розглядатися одночасно із формуванням уряду та нової коаліції», – зазначає голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

16 лютого президент Петро Порошенко повідомив, що попросив генпрокурора подати у відставку. Однак лише через три дні речник глави держави Святослав Цеголко підтвердив, що заява Віктора Шокіна про звільнення надійшла до Адміністрації президента. Відтак 22 лютого відповідний проект постанови був зареєстрований на сайті парламенту.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG