Кінець шляху мігранта

Міграція і недовіра у невеликому фінському місті

ПОЧАТИ
Це – Кемі.
Як і багато міст на півночі Фінляндії, Кемі так і не оговталось після фінансової кризи 2008 року.
Усупереч 20-відсотковому рівню безробіття та скороченню населення, Кемі завжди було миролюбивим та дуже… фінським містечком.
Щозими туристи приїжджають побачити найвідоміший сніговий палац у Кемі. Або ж вирушити в похід у ліс за відблиском північного сяйва.
Про Кемі мало хто говорив
… до минулого року.
У 2015 році Кемі опинилося на передовій кризи, що може розділити Європу.
Міграційної кризи.
RFE/RL file photo
Чому кемі?
RFE/RL file photo
Фінляндія має одну з найщедріших у Європі систем поводження з біженцями. У вересні 2015 року фінський прем’єр-мільйонер Юха Сіпіла навіть запропонував родині мігрантів пожити у своєму літньому будиночку (на фото).
Reuters
Новина миттєво поширилась соцмережами на Близький Схід: у Фінляндії раді біженцям. І вже до кінця 2015 року в країну прибули 32 тисячі мігрантів. Для порівняння, у 2014 році – 3600.
Reuters
Кемі, що розташоване в кількох кілометрах від шведського кордону, стало першою зупинкою на шляху мігрантів. Дехто потім вирушав далі. Але для багатьох саме Кемі стало кінцем довгого і небезпечного шляху.
Reuters
На холодних вулицях Кемі легко помітити ознаки такого напливу.
Це сомалійські біженці Мохаммед Алі Емлі (зліва) та Садік мус Мухаммед (справа). Обоє кажуть, що люблять Фінляндію навіть попри її суворі зими. «Зима – це дрібниці, – говорить 23-річний Садік, – Я бачив, як люди по дорозі сюди помирали. Мені байдуже, наскільки холодно тут жити, я просто щасливий, що взагалі живу».
Ці двоє друзів якраз були на півдорозі на заняття з фінської мови. «Мова – це замок. Щойно ми його відкриємо – усі двері в Фінляндії відчиняться».
У центрі Кемі Червоний Хрест організував мовні та культурні курси для мігрантів. Один із них поговорив з Радіо Свобода про те, як йому живеться у переважно християнській країні.
Я раніше вірив, що християни ненавидять мусульман, хочуть нас повбивати та втрутитись у внутрішню політику. І що хочуть зупинити розвиток наших країн. А коли приїхав до Фінляндії, то зрозумів – ці люди такі ж, як і я. Вони піклуються про мене і дають усе необхідне. Мій друг був тут у госпіталі, і коли я побачив, як медсестри поводяться з ним – ледве не заплакав. Всі свої уявлення про християнські країни я стер, просто знищив…
Але одна група місцевих дала чітко зрозуміти: не всі задоволені тим, як змінилось їхнє місто.
Восени 2015 року, на піку міграційного потоку п’ятеро жителів Кемі за кухлем пива домовились про створення лінчувальної групи. І зараз вже понад 500 людей із усієї Фінляндії до неї приєднались. Один із цих п’яти, назвімо його Кім, пояснив Радіо Свобода мотиви, що підштовхнули створити «Солдатів Одіна». Фактично, це антиміграційне угруповання, сумнозвісне своїми нічними патрулями. «Щодня до Кемі приїжджали по 500 людей. Коли Червоний Хрест дав їм воду та ковдри – вони розкидали по вулицях сміття. Вони були дуже *** невдячні», У групи тепер є відділи по всій Фінляндії, і це лише підігріває гостру дискусію щодо мігрантів. Фото надали «Солдати Одіна»
Supplied Photo
У самому Кемі відчувається розділеність. Багато хто потайки підтримує групу і переймається за фінську культуру. Але є також безліч супротивників.
Альбор Аліф народився в Афганістані, але живе у Фінляндії вже 17 років та працює в піцерії Кемі. Він каже, «Солдати Одіна» заходять туди час від часу. «Зі мною вони завжди привітні, але в мого [афганського] колеги не дуже хороша фінська, і вони над ним сміються… Якщо це – люди, які захищають наше місто, то може нам не потрібен такий захист…»
Санна Крейві з другом Самі Тьірікайненом біля клубу, що закривається. Санна: «Мене засмучує, що хлопці [«Солдати Одіна»] з’явились у цьому селі, яке прикидається містом. Ніхто не звертав увагу на Кемі. А тепер раптом усі про нас говорять через нацистів на вулицях».
Утім, як і всі місцеві, з якими поговорило Радіо Свобода, Санна також не бачить підстав дозволяти масову міграцію. «Кордони мають бути закриті. Якщо людям дійсно потрібна допомога – ми повинні їм допомогти. Але половина з них – навіть не з тих країн, які називають. Ми не можемо допомогти усім».
За стінами клубу – «Ахмед» із Афганістану. Він один із небагатьох мігрантів, які проводять вечори, збираючи викинуті фінами пляшки. Після того, як стемніє – біженців не зустрінеш на вулицях, вони сидять по домівках. Говорять, саме тому, щоб не зустріти нікого з нічного патруля «Солдат Одіна».
Молодий мігрант із Афганістану з банками. У міському центрі переробки за пляшку дають 10 євроцентів, за банку – 15. Збирачі розповідають, що заробляють по 5-6 євро за ніч. Це на додаток до «дуже маленьких» соціальних виплат тим, що подає документи на статус біженця.
«Солдат Одіна» Кім розуміє, що в організації є неонацисти. Утім, їх, говорить він, меншість, а групу об’єднує турбота про безпеку фінів.
«Ми тут для того, щоби бути очима та вухами поліції. Якщо ми зможемо запобігти навіть одному зґвалтуванню, одному злочину – тоді можна буде сказати, що воно було того варте».
Supplied Photo
Проблема сексуального насилля за участі мігрантів – дуже дражлива тема для Фінляндії. У 2015 році 25 осіб, що чекали на статус біженця, підозрювали у зґвалтуваннях. Повідомлялось, що кількість злочинів на сексуальному підґрунті у порівнянні з 2014 роком «суттєво зросло».
Supplied Photo
Тимчасова мечеть у приміщенні офісу. Два члени «Солдатів Одіна» були шоковані, коли побачили ці фото. «Мені байдуже, чорний ти, коричневий чи блакитний, проте якщо ти опинився у Фінляндії і намагаєшся змінити життя фінів – ми цю справу присічемо».
У тимчасовій мечеті нашого фотографа запитали про його віру. Один чоловік попросив немусульманина піти з «дому Аллаха». Деякі фіни побоюються, що саме такі тертя спричинять зіткнення культур. (Згодом молоді прихожани дозволили фотографу повернутись у мечеть).
Лютеранська церква в центрі Кемі. На піку міграційного напливу церква приймала тих мігрантів, яким ніде було спати.
Пастор Тапіо Карьюла (на фото – веде проповідь у сніжному палаці Кемі) каже, що позиція церкви – завжди вітати біженців. Такий підхід коштував церкві прихожан. Один із тих, хто в минулому був прихожанином, написав у мережі, що «ця церква більше не захищає християнські цінності, а підтримує прихід ісламу в Фінляндію. Сором вам, дурні».
Хоч сувора зима зменшила потім біженців до тоненького струмка, Червоний Хрест прогнозує, що навесні мігранти знову «почнуть рухатись». Щоправда, є ознаки, що ставлення Фінляндії до тих, хто приїжджає, стане жорсткішим. У лютому 2016 року прем’єр-міністр відкликав свою пропозицію селити мігрантів у своєму літньому будиночку – передумав «із міркувань безпеки».

Поділіться цією історією

Читайте нас

Автори

  • Фото: Амос Чеппл
  • Дизайн: Войтек Гройєц