Доступність посилання

ТОП новини

ДПСУ: через події в Туреччині прикордонники посилили охорону держкордону


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Державна прикордонна служба України заявляє, що через спробу військового перевороту в Туреччині прикордонники посилили охорону державного кордону.

Як повідомляє прес-служба відомства, в пунктах пропуску для авіаційного та морського сполучення здійснюється посилений прикордонний контроль.

«Активізували оперативні та режимні заходи, підвищений рівень обміну інформацією та взаємодії підрозділів прикордонного відомства з СБУ, Нацполіцією та Нацгвардією», – зазначають у ДПСУ.

Прикордонники повідомляють, що особлива увага приділяється морській ділянці, а саме – підвищена готовність до дій сил морської охорони та прикордонної авіації, забезпечений посилений моніторинг ситуації в територіальному морі.

Перед цим президент України Петро Порошенко доручив силовим структурам посилити контроль в аеропортах та на південних кордонах Украïни.

У МЗС заявили, Україна «рішуче підтримує народ та демократично обрані органи влади Туреччини».

Пізно ввечері 15 липня у Туреччині військові оголосили про взяття влади у країні. Вони заявили, що запроваджують воєнний стан і комендантську годину на всій території країни.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув в Стамбул 16 липня і заявив, що він «не йде з посади». Він також назвав повстання «актом зради». Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

Влада оголосила, що щонайменше 90 людей були вбиті під час спроби державного перевороту, і заявила про арешт понад 1500 військових.

У Туреччині Збройні сили традиційно вважалися захисниками світського курсу і кілька разів влаштовували взяття влади, яка, на їхню думку, опинялася в руках ісламістів. Але нинішній уряд, що якраз походить із поміркованих ісламістів, зумів зменшити вплив військових і значною мірою взяти їх під контроль.

Востаннє турецьким військовим вдалося усунути уряд без перевороту 1997 року. А останній повномасштабний військовий переворот у Туреччині відбувся 1980 року.

XS
SM
MD
LG