Доступність посилання

ТОП новини

Важливий четвер: чи скасує Рада недоторканність і стару виборчу систему?


Поліція та Національна гвардія України охороняють вхід до будівлі парламенту в Києві, 18 жовтня 2017 року
Поліція та Національна гвардія України охороняють вхід до будівлі парламенту в Києві, 18 жовтня 2017 року

У середу Верховна Рада продовжила розглядати медичну реформу, утім, не встигла її ухвалити. Депутатам залишиться розглянути ще близько сотні правок. Розгляд нової концепції охорони здоров’я відбувався без сюрпризів: критикували реформу ті ж, хто від початку виступав проти неї. Гостріше парламентарі коментували мітинг, що вже другий день відбувається під стінами Верховної Ради. Активісти додали нових наметів і розгорнули польову кухню, очікуючи, що Рада розгляне їхні вимоги: зняття недоторканності з депутатів, виборча реформа та Антикорупційний суд.

Спікер Андрій Парубій розпочав пленарне засідання, закликаючи активістів розблокувати під’їзди до Верховної Ради. Інакше, сказав він, може бути зірвана робота парламенту і заплановані на державному рівні зустрічі.

«Крім того, якщо буде загроза життю та здоров'ю депутатів у четвер, може бути зірване голосування за медичну реформу та за скасування депутатської недоторканності. Тож я закликаю не порушувати порядок денний. Верховна Рада має працювати повноцінно, ефективно й дієво», – сказав Парубій.

Народні депутати коментують мітинг під Радою (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Неприпустимим є також насилля щодо правоохоронців, заявив голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак. «Ніхто розганяти це мирне зібрання не буде, як і піддаватися на різні провокації», – сказав він.

А керівник фракції БПП Артур Герасимов каже, що, на його думку, «ні Саакашвілі, ні його прихильники не ставлять собі за мету домогтися виконання тих вимог, які висувають». Їхня справжня мета – захопити владу, дестабілізувавши Україну.

Але сам Міхеїл Саакашвілі, екс-очільник Одещини, лідер «Руху нових сил» запевняє, що хоче очистити український політикум, тому закликає людей не розходитись із-під Ради. Туди активісти звезли нові намети й відкрили польову кухню.

Недоторканність

Рада встигне 19 жовтня розглянути лише питання скасування депутатської недоторканності і виборчу реформу, прогнозує депутат «Народного фронту» Віктор Пинзеник.

«Що стосується Антикорупційного суду, наскільки я почув, там є зауваження Венеційської комісії, тому він не ставитиметься на розгляд», – каже Пинзеник.

І,найімовірніше, голосів на те, щоб позбавити парламентарів імунітету, вистачить, каже Пинзеник Радіо Свобода.

Комітет із питань правової політики рекомендував депутатам розглянути одразу два законопроекти про зняття недоторканності: від президента Петра Порошенка та «свободівця» Юрія Левченка.

І «Самопоміч», що всіляко підтримує мітинг активістів під парламентом, вважає президентську версію законопроекту недосконалою. За словами депутата цієї політичної сили Романа Семенухи, омана полягає в тому, що депутати нового скликання працюватимуть від жовтня 2019 року (якщо вибори відбудуться вчасно). Тоді як недоторканність зникне в 2020 році, як передбачає документ, відтак може статись, що вони скасують це нововведення, каже він.

«Це, знаєте, як ніби ми з вами зустрічались і домовились через рік одружитись. І потім я кажу, що це станеться через п’ять років. Як можна розцінювати президентську ініціативу. Якщо ми всі, зокрема і президент, обіцяли зняти депутатську недоторканність вже 17 років. Тепер президент говорить, що це з 2020 року», – каже Семенуха.

Виборча реформа і Антикорупційний суд

Що стосується виборчої реформи, і в цьому випадку Рада розглядатиме кілька альтернативних законопроектів. Ідея пропорційної системи з відкритими списками більш захищена від фальсифікацій, проте саме нездатність домовлятись і досягати компромісів може завадити парламентарям ухвалити один із них, вважає із лідерів «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул.

«Без компромісного варіанту кожен буде голосувати за свій», – додав він.

За суперечками про нюанси політичних законопроектів легко забути, що для українського суспільства не менш важливою є медична реформа, як така, що напряму впливає на якість життя людей, каже політолог Микола Давидюк.

Натомість бізнесу дуже важливий законопроект про Антикорупційний суд як елемент судової реформи, каже Давидюк: «Тому що іноземний бізнес не хоче заходити в країну, де не можуть гарантувати безпеку їхніх капіталів. І де будь-який чиновник в селі і суддя в районному центрі можуть віджати мільйон доларів».

Проте найбільш резонансним стане законопроект про скасування депутатської недоторканності, і саме цей закон викличе найбільше маніпуляцій.

«Тому що одні кажуть: давайте приймати у 2020 році, інші, які теж не хочуть зняття недоторканності (тому що жодна зі сторін цього не хоче), кажуть, давайте зараз. І цей конфлікт закладається спеціально таким тільки з однією метою: не зняти цієї недоторканності взагалі», – каже Давидюк.

У поліції Києва повідомили, що за порядком в урядовому кварталі столиці слідкуватимуть у посиленому режимі. Скажімо, 18 жовтня безпеку гарантували 3500 правоохоронців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG