Доступність посилання

ТОП новини

Гібридна війна проти України і футбол як провокація


Акція біля будівлі консульства Росії в Одесі з вимогою звільнити з ув’язнення кінорежисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, яких утримують в російських тюрмах. Одеса, 16 червня 2018 року
Акція біля будівлі консульства Росії в Одесі з вимогою звільнити з ув’язнення кінорежисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, яких утримують в російських тюрмах. Одеса, 16 червня 2018 року

(Рубрика «Точка зору»)

У часи гібридних воєн навіть футбол став інструментом політичної дії. Футбольна першість світу в Росії ще задовго до початку набула неспортивного протистояння. (Недарма лунають голоси, що навіть право на його проведення було куплене. Путін вирішив скористатися любов’ю мільйонів глядачів до гри в копаний м’яч, аби подати всьому світові вигідну картинку про нинішню Росію).

Натомість після 2014 року залунали голоси про неможливість проведення світової першості в країні-агресорі. Лідери багатьох країн відмовилися їхати на чемпіонат, мотивуючи це небажанням навіть опосередковано підтримувати путінський режим, який винний в розпалюванні збройних конфліктів в Україні та Сирії, що призвели до десятків тисяч жертв.

На цьому тлі новою інформаційною бомбою вибухнуло гасло «Слава Україні!» від хорватських футболістів, що перемогли збірну Росії.

ФІФА та Федерація футболу Хорватії вирішили покарати колишніх київських «динамівців» Огнєна Вукоєвича та Домаґоя Віду за патріотичний вигук і ще раз продемонстрували, що футбол – це продовження політики. Адже в самому гаслі «Слава Україні!», як і в подібному «Вів ля Франс!», нема нічого протизаконного. (Так само, як і в «Слава Росії!» чи «Слава Польщі!»). Це тільки в московському викривленому сприйнятті вигук на прославляння країни є націоналістичним. До слова, нещодавно зі здивуванням дізнався з мемуарів, що так віталися у Карпатській Україні у 1939 році – ще до початку Другої світової війни.

Хорватські футболісти Оґнєн Вукоєвич (ліворуч) і Домаґой Віда
Хорватські футболісти Оґнєн Вукоєвич (ліворуч) і Домаґой Віда

Футбольна гра в сепаратизм

Великого резонансу на Закарпатті набула звістка про політичний футбол із сепаратистським ухилом. У червні у Лондоні на самопроголошеному чемпіонаті світу «невизнаних держав» взяла участь команда «Карпатолйо» («Закарпаття»), яка складалася з вихідців із Закарпаття, що грають у футбольних першостях Угорщини. Абсолютна більшість цих угорців давно виїхали з України і лише кілька мають українське громадянство (окрім угорського). Тобто, до нинішнього Закарпаття вони вже ніякого стосунку не мають.

Однак це не завадило їм у 2015 році сформувати команду, яку гордо назвали «Закарпаттям», і представляти її на різних турнірах «невизнаних країн». Політичний підтекст такого футболу очевидний. Досить сказати, що у цих змаганнях беруть участь збірні Південної Осетія, Абхазії, представників від угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Без сумніву, що тут не обійшлося без участі Будапешта. Адже на цих турнірах угорців представляють аж три команди, названі іменами територій у сусідніх країнах, населених помітною мірою угорцями за національністю – це «Карпатолйо» (Kárpátalja – буквально це, власне, «Прикарпаття», як бачать регіон із боку Угорщини – звідти це «перед Карпатами», а не «за» ними, як із погляду решти України), «Фелвідейк» (Felvidék – «Верхня земля», назва значної частини Словаччини в угорській традиції) та «Секельський край» (Székelyföld – це територія в Румунії). Без підтримки Угорщини ці команди навряд чи би виступили. Адже всі футболісти «Карпатолйо» – громадяни Угорщини і учасники угорських першостей. Тільки наївний не зможе побачити тут чіткого політичного підтексту. Навіть футбол Будапешт використовує для критики Тріанонського договору 1920 року, за яким колишня Угорщина позбулася значних територій, захоплених нею раніше.

Команда «Карпатлйо» на турнірах представлена символікою Закарпатської області, а це вже пряме посягання на українську територію. До того ж, угорців на Закарпатті усього 12%, і представляти вони можуть хіба що вузьку прикордонну смугу у двадцять кілометрів, а не цілий край.

Футбольна провокація вдалася: про чемпіонат «сепаратистів» заговорили. Відреагували навіть міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр молоді і спорту Ігор Жданов. Якщо торік звістку про участь «Карпатолйо» у європейському турнірі українська влада пропустила повз вуха, то цього разу СБУ оголосила офіційні застереження двом гравцям-громадянам України та ініціювала перед Федерацією футболу України розгляд питання про позбавлення їх спортивних ліцензій.

Організаторам та членам команди із числа громадян Угорщини заборонено в’їзд до України. Щоправда, нічого не повідомлено про заходи щодо куратора «Карпатолйо» – депутата Берегівської районної ради від Демократичної спілки угорців України Тиберія Феєша. Цікаво було б дізнатися про фінансування команди, зібраної в Угорщині. Адже це чималі кошти, враховуючи тривалі поїздки по Європі. Бо ж навіть за гру на обласній першості закарпатські футболісти хочуть отримувати порядний гонорар.

Подейкують, що наступний світовий чемпіонат Конфедерації незалежних футбольних асоціацій, створеної лише в 2013 році, планують провести на окупованій частині Донеччини. Гібридна війна проти України продовжується. Навіть на футбольних полях.

Олександр Гаврош – письменник, журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Малюнок Олексія Кустовського
Малюнок Олексія Кустовського

Після акції #GloryToUkraine зі сторінки FIFA зникла можливість залишати відгуки

ФФУ готова надати роз’яснення щодо значення «Слава Україні!»

Колишнього футболіста Хорватії, що підтримав Україну, покарали Хорватський футбольний союз і ФІФА

  • Зображення 16x9

    Олександр Гаврош

    Народився 1971 року в Ужгороді. Закінчив Львівський факультет журналістики. Має понад дві тисячі публікацій у пресі. Автор понад тридцяти книжок, в тому числі збірників публіцистики «Точка перетину», «Закарпаття під прицілом»,«Блукаючий народ». Член Національної спілки письменників України. Поет, прозаїк, драматург, сценарист. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG