Доступність посилання

ТОП новини

Дотисли: у Кропивницькому активісти домоглися звільнення прокурорші-хабарниці


Екс-працівниця прокуратури Світлана Клюкіна й прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко. Колаж Маріанни Риги
Екс-працівниця прокуратури Світлана Клюкіна й прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко. Колаж Маріанни Риги

Людмила Макей

«Луї Віттон» для заслуженої працівниці прокуратури та хвиля громадської незгоди – як із центру України починається реформування державної системи прокуратури.

ЗАВАНТАЖИТИ

Одного дня в холі прокуратури Кіровоградської області з’явилося четверо молодих людей у су проводі журналістів. Вони прийшли з величезною картатою сумкою, на якій було написано: «Луї Віттон. Для Світлани Клюкіної». Йдеться про заслуженого працівника прокуратури Світлану Клюкіну, яку 13 січня затримали на гарячому під час отримання хабара.

Відвідувачі вимагали зустрічі з прокурором області Анатолієм Коваленком, щоб особисто запитати: чому хабарниця продовжує працювати?

Втім, це лише один епізод епопеї, яка таки призвела до звільнення нечистої на руку служительки Феміди.

Керівник Центральноукраїнського антикорупційного офісу Андрій Лаврусь – один з учасників акцій протесту.

Андрій Лаврусь
Андрій Лаврусь

Людину затримали, вона перебуває під слідством і не має права працювати в прокуратурі!
Андрій Лаврусь

«Після резонансного затримання Світлани Клюкіної з’явилися матеріали журналістів у ЗМІ. У лютому ми направили інформаційний запит до обласної прокуратури, щоб з’ясувати: чи відсторонена Світлана Клюкіна від роботи, чи нараховується їй заробітна плата? У відповіді, яку ми отримали, говорилося: дійсно, вона відсторонена від роботи на час проведення службового розслідування. Через деякий час ми дізнаємося про те, що Світлана Клюкіна знову на робочому місці. Детективи Національного антикорупційного бюро зверталися до суду, щоб її усунули від роботи. Перше рішення задовольнили, а потім суд не зважив на надані аргументи, і вона залишилася на роботі. Кілька тижнів тому ми з колегою побачили, як Світлана Клюкіна заходить у Ленінський суд. Це викликало у мене здивування: як, людину затримали, вона перебуває під слідством і не має права працювати в прокуратурі!» – обурюється активіст.

У прокуратурі акцію проігнорували. Навіть викликали поліцію – шукати підозрілих людей із великою сумкою, розповідає Андрій Лаврусь.

Крига скресла

За годину перебування в установі до активістів ніхто не вийшов. Тоді Андрій Лаврусь вирішив звернутися через Facebook до генерального прокурора Юрія Луценка.

Активіст просив генпрокурора розпочати зміни у системі прокуратури саме з Кропивницького, центру України. Юрій Луценко відповів миттєво і пояснив: звільнення одіозної чиновниці не забариться. Затримка була через те, що вона почесний працівник органів прокуратури.

А керівництво прокуратури Кіровоградської області мовчало майже тиждень. Лише 26 липня надійшла офіційна відповідь прес-секретаря Оксани Звенигородської. З неї журналісти дізналися: Світлана Клюкіна більше не прокурор.

Цю ж інформацію прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко озвучив під час брифінгу 28 липня. Він розповів, чому хабарницю не звільнили одразу.

Офіційних документів щодо скоєння нею кримінального правопорушення до нас в прокуратуру не надходило
Анатолій Коваленко

«Клюкіну не звільнено через півроку, оскільки не було рішення суду. У даному випадку вона звільнена за порушення присяги. Органи досудового слідства, які проводили розслідування цього кримінального провадження, не підпорядковані юрисдикції прокуратури області. Справу вели слідчі Генеральної прокуратури, потім детективи Національного антикорупційного бюро. Офіційних документів щодо скоєння нею кримінального правопорушення до нас в прокуратуру не надходило», – повідомив прокурор області.

Звільнення корумпованої чиновниці кропивницькі активісти вважають своєю маленькою перемогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG