Доступність посилання

ТОП новини

У США побачили корупцію в «сліпому трасті» Трампа


Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Дональд Трамп
Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Дональд Трамп

Після того, як минулого тижня було викрито зв’язки організації кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа з іноземними політиками та кримінальними особами, в тому числі, російськими, гостро постали питання конфлікту інтересів та планів Трампа щодо вирішення цієї проблеми.

Серед багатьох проблем, пов'язаних із президентством Дональда Трампа, є нерозривність його ділових і суспільних відносин, пише New York Magazine у матеріалі під назвою «Дональд Трамп пояснює свій план до епічної корупції».

Як правило, обрані президенти розміщують своє багатство в «сліпому трасті», який інвестує їхні активи в активи, яких вони не знають, таким чином захищаючи їх від прийняття рішень, які могли б збагатити їхнє портфоліо. Для Трампа було б украй важко впоратися з таким конфліктом інтересів, оскільки його бізнесом є ліцензування його імені для готелів, полів для гольфу, шахрайських університетів і так далі.

Проблема конфлікту інтересів ускладнюється тим фактом, що Трамп або не розуміє поняття конфлікту інтересів, або йому просто байдуже, підкреслює автор матеріалу. Коли Трампа запитали, чи він поставить свої активи в сліпий траст, Трамп відповів ствердно, а потім дав визначення терміну зазначивши, що його діти будуть керувати трастом, розповідає New York Magazine.

«Якщо б я став президентом, я б не турбувався про свою компанію. Це горішки. Я хочу використовувати те саме – що б це не було – щоб повернути Америці її багатство і щоб повернути Америці її велич. У мене є Іванка і Ерік, і Дон (діти Трампа – ред.), які сидять тут. Керуйте компанією, діти. Бажаю вам гарно проводити час. Я збираюся зробити це для Америки... Я б поставив це в сліпий траст. Ну, я не знаю, чи це сліпий траст, якщо Іванка, Дон і Ерік керуватимуть ним. Але – чи це сліпий траст? Я не знаю. Але я б, напевно, зробив так, щоб мої діти керували ним разом із моїми керівниками. І я б ніколи не був причетний до цього, тому що я б не піклуватися ні про що інше, крім нашої країни», – сказав Трамп.

Така домовленість була б протилежністю до сліпого трасту, оскільки президент Трамп мав би повне розуміння того, чим він володіє, а також можливість втручатися в управління своєї фірми в будь-який час, який він вибере. Коли його запитали на Fox & Friends, як він впорається зі своєю фірмою, Трамп дав трішки інше формулювання тієї самої політики. Він «розірве зв'язки», давши своїм дітям можливість керувати фірмою, інформує видання.

«Я розірву зв'язки і дам своїм дітям та керівникам керувати компанією», сказав Трамп «Fox & Friends» у першому сегменті телефонного інтерв'ю. «І я не буду обговорювати це з ними. Це просто так несуттєво порівняно з тим, що ми робимо, щоб повернути Америці велич. Мені просто було б байдуже. Я думаю, можна сказати, що є конфлікт, тому що, як компанія – країна – сильнішає, це добре для всіх підприємств, чи не так? Але я б не турбувався про це. Це настільки неістотно порівняно з тим, що я роблю зараз», – зазначив Трамп.

Такі заплутані зв’язки між керівництвом і бізнес-класом країни, де багаті правителі можуть збагатитися через власну суспільну поведінку, є відмінною рисою пострадянського простору, заздрістю до якого відомий Трамп. Відповіддю Трампа на конфлікт інтересів є запевнити своїх слухачів, що це не матиме значення, тому що він любить свою країну так сильно.

Дивно, але Трамп зумів затерти відмінності між сліпим трастом так ретельно, що засоби масової інформації зараз повторюють його ж умови. «Республіканський кандидат вказував раніше, – повідомляє видання Politico, – що він помістить підприємство в сліпий траст, яким керуватимуть його діти та керівники». Знову ж таки, «сліпий траст, яким керуватимуть його діти і керівники» – такого не буває, стверджує автор статті.

Президент України Петро Порошенко також мав власний бізнес до того, як очолити державу. На початку цього року він заявляв, що передав свою частку «Рошен» у незалежний «сліпий» траст під управлінням іноземного банку. «На весь час моєї каденції як президента ні я, ні хтось інший не може цей траст розірвати. Згідно з цим договором жодна моя вказівка не має юридичної сили», – наголошував Порошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG