Доступність посилання

ТОП новини

Путін вирішив не їхати до Франції, Росія хоче перенести візит – агентства


Президент Росії Володимир Путін не поїде до Парижа 19 жовтня, як анонсували раніше, повідомило російське агентство «ТАСС», посилаючись на джерело у Кремлі.

А у Парижі французькі посадовці заявили, що Росія прагне перенести візит Путіна до Франції на інший термін через розбіжності в уявленнях про плани візиту.

Агентство «Ройтерз» цитує слова джерела в апараті президента Франції Франсуа Олланда про те, що російські посадовці відхилили пропозицію Парижа про зустріч двох президентів 19 жовтня за умови, що єдиною темою обговорення буде становище в Сирії – щодо якого Париж різко критично ставиться до дій Москви в цій країні.

За словами цього джерела, «вранці були контакти між Кремлем і Єлисейським палацом із пропозицією прийняти Путіна з робочим візитом щодо Сирії, але без жодних інших заходів, у яких міг би взяти участь президент Олланд».

Як анонсували раніше, Путін збирався зустрітися з Олландом під час свого перебування в Парижі, де він мав узяти участь у відкритті російського «духовно-культурного центру» і відвідати виставку російського мистецтва.

Франція нині очолила міжнародні зусилля з метою покласти край бомбардуванням авіацією уряду Сирії й Росії утримуваних повстанцями густо населених районів сирійського міста Алеппо, які вже призвели до загибелі сотень цивільних мешканців і поставили десятки тисяч людей в умови, за яких вони терміново потребують гуманітарної допомоги.

Франція, зокрема, підготувала спрямований на це проект резолюції Ради безпеки ООН – але Росія, як і раніше, заветувала його 9 жовтня. Відтак 10 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що Париж шукає шляхів домогтися від Міжнародного кримінального суду почати розслідування щодо дій сирійських урядових і російських військ в Алеппо як можливих воєнних злочинів. Тоді Еро також заявляв, що якщо Олланд і прийме Путіна в Парижі, то «не для обміну люб’язностями».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун теж закликав у понеділок Раду безпеки ООН передати справу щодо становища в Сирії, в першу чергу в Алеппо, до Міжнародного кримінального суду для розслідування можливих воєнних злочинів, хоча він не назвав прямо можливих призвідників таких злочинів.

Дії Росії і уряду Сирії в Алеппо також розцінював як можливі воєнні злочини державний секретар США Джон Керрі.

XS
SM
MD
LG