Доступність посилання

ТОП новини

Трамп переміг: як реагує світ

Республіканець Дональд Трамп виграв президентські вибори у США

Обраний президентом США Дональд Трамп сказав, що буде президентом для усіх американців. «Я обіцяю стати президлентом для всіх американців, це дуже важливо для мене. Тим, хто вирішив мене не підтримувати, я теж подаю руку, щоб ми разом працювали на благо нашої країни», – заявив Трамп перед своїми прихильниками на мітингу у Нью-Йорку після оголошення результатів виборів у США.

Він пообіцяв оновити інфраструктуру в США і вирішити проблему безробіття.

На адресу переможця президентських перегонів надходять привітання від світових лідерів. У деяких штатах, натомість, люди вийшли на протести.

16:50 9.11.2016

Адміністрація Дональда Трампа, усупереч його подекуди різким заявам щодо України, також буде допомагати Україні боротись із корупцією. Таку упевненість у коментарі Радіо Свобода висловив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

«Ми цю перемогу Трампа сприймемо як належне, це вибір американського народу. І я впевнений, незалежно від президента, позиція США як надійного партнера, і антикорупційних органів, і України в цілому не зміниться», – каже він.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

16:24 9.11.2016

Український сегмент Facebook жваво відреагував на обрання президентом США Дональда Трампа. Втім, він не припиняв це робити відучора.

Як це було - від Гройсмана до Ківи - тут ↓

16:11 9.11.2016

Президент США Барак Обама привітав переможця президентських виборів Дональда Трампа та запросив 10 листопада на зустріч, повідомляє Білий дім.

Окрім того, Обама зателефонував кандидату від Демократичної партії Гілларі Клінтон і висловив своє захоплення «потужною кампанією, яку вона проводила по всій країні».

Барак Обама
Барак Обама

16:06 9.11.2016

Що ж до українсько-американських відносин, то вони навряд чи зміняться, вважає політолог Віктор Небоженко. Він, однак, передбачає дві небезпеки для України.

По-перше, зазначає Небоженко, новій адміністрації Трампа потрібно буде приблизно півроку, аби вибудувати свою стратегію щодо України, оскільки, на відміну від Клінтон, він не знайомий настільки з «українським питанням» - і цим може скористатись Росія.

По-друге, за словами політолога, ця пауза може створити дочасно ілюзію всередині України, що США її кидає - що може зіграти на користь інтересів українських можновладців.

15:57 9.11.2016

«Флірт» Дональда Трампа щодо Путіна і щодо Росії ґрунтувався на самолюбстві Трампа, але рано казати, чим це завершиться, вважає експерт-міжнародник Альона Гетьманчук.

На її думку, американсько-російська політика виглядатиме, як «американські гірки».

Більше думок - в ефірі ↓

15:51 9.11.2016

Від планів щодо прикордонної стіни до дифірамбів на адресу Володимира Путіна – заяви кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа зробили американські президентські перегони 2016 року кампанією, яку не порівняти з жодною іншою.

Про те, чого можна очікувати від президентства Дональда Трампа, читайте тут ↓

15:41 9.11.2016

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявляє, що обраний президентом США Дональд Трамп повинен виконувати зобов’язання своєї країни щодо ядерної угоди з Тегераном.

«Кожен американський президент має розуміти реалії сучасного світу», – сказав Заріф, якого 9 листопада цитує новинна агенція Tasnim.

Між тим, у ході передвиборної кампанії Трамп обіцяв «порвати» угоду щодо ядерної програми Ірану, назвавши її «однією з найгірших угод, які бачив у своєму житті».

Мохаммад Джавад Заріф, Дональд Трамп
Мохаммад Джавад Заріф, Дональд Трамп

15:30 9.11.2016

У Twitter з'являються пости противників новообраного президента Сполучених Штатів під тегом #calexit: ці користувачі мережі заявляють, що краще відокремити Каліфорнію від США, ніж жити під керівництвом Дональда Трампа.

USA today повідомляє, що такі пости з'являються і щодо Техасу. Тут застосовують тег #Texit

15:14 9.11.2016

The Associated Press повідомляє, що мітинги проти обрання Дональда Трампа президентом, тривають також у Портленді, штат Орегон.

Це підтверджує також AJ+

А в Окленді палять шини

14:59 9.11.2016

Президент України Петро Порошенко, тим часом, привітав Дональда Трампа з перемогою на виборах президента в США і запросив його відвідати Україну.

Він також наголосив, що цінує підтримку України політичними силами американської держави і сподівається на продовження підтримки США в двох важливих сферах – у боротьбі проти російської агресії, відновлення суверенітету і територіальної цілісності, а також у сприянні у реалізації масштабних реформ в різних сферах, зокрема, у боротьбі з корупцією.

14:51 9.11.2016

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва зі свого боку готова до поліпшення напружених відносин з Вашингтоном. Промовляючи під час зустрічі з новими зарубіжними послами в Москві, він, однак, зауважив, що шлях до досягнення цієї мети буде важким.

14:31 9.11.2016

Канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала Дональда Трампа з перемогою на виборах президента у США і закликала його до співпраці.

«Партнерство зі США є і залишається основою німецької зовнішньої політики на тлі серйозних викликів нашого часу: прагнення до економічного й соціального розквіту, питання зміни клімату, боротьба з тероризмом, бідність, голод і хвороби, прагнення миру і свободи у Німеччині, Європі і в світі», – сказала Меркель.

14:15 9.11.2016

Обраний 45-м президентом Сполучених Штатів Дональд Трамп народився у заможній сім'ї і зробив кар'єру у бізнесі та на телебаченні.

Як це було - дивіться у фотогалереї від Радіо Свобода ↓

14:10 9.11.2016

У Національному банку України заявляють, що ситуація, що склалася на зовнішніх ринках через результати виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку.

«Посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни ж на зернові, олію та метали, які є основним експортним товаром України, відреагують менш суттєво і з часом відіграють падіння», – йдеться у заяві відомства.

При цьому у НБУ зауважують, що «тимчасове просідання» цін на основні експортні товари України не зможе «нівелювати значні надходження від експорту нового врожаю для українського валютного ринку».

14:03 9.11.2016

Вже кілька годин в Окленді, штат Каліфорнія, тривають протести.

"Не наш президент!" - скандують протестувальники. Про це повідомляють у Twitter журналісти американських видань з місця подій.

13:41 9.11.2016

Тим часом переможець президентських перегонів уже вживається в нову роль:

13:31 9.11.2016

Не цих результатів сподівались німці, але ми приймаємо їх, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Його цитує Twitter німецького МЗС.

За прогнозом Штайнмаєра, відтепер зовнішня політика Сполучених Штатів буде менш передбачуваною.

Ось - відео повністю ↓

12:44 9.11.2016

Поки переможець президентських перегонів у США Дональд Трамп приймає вітання та святкує, у соцмережах поширюють та обговорюють його біографію.

Зокрема, згадали його епізодичну роль у фільмі «Сам удома».

Та аналізують його шлях до Білого дому.

А дехто – чи то жартома, чи всероз – навіть намагається заробити на його перемозі

12:02 9.11.2016

На адресу переможця у президентських перегонах Дональда Трампа і далі надходять вітання від світових лідерів. Президент Польщі Анджей Дуда висловив впевненість, що США та Польща демонструють відмінний приклад стратегічного партнерства, і сподівається, що надалі воно лише зміцниться.

Критично до цих слів поставився колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, додавши коментар до привітання коментар: «Я тільки переймаюся, чи так само вважає Трамп».

Перед цим він у своєму Twitter написав: «Після «Брексіт» та перемоги команди Трампа йдуть непевні часи».

Привітав із успіхом Трампа колишній президент Франції Ніколя Саркозі

11:45 9.11.2016

«Вітаю. Які чудові новини. Демократія все ще жива​», – лаконічно привітав Трампа у Facebook прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Із перемогою у виборах Дональда Трампа привітали голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та голова Євроради Дональд Туск.

«Ми повинні зміцнити мости, які ми збудували через Атлантику. Європейці повинні вірити, що Америка, чиї демократичних ідеалів завжди були маяком надії в світі, буде продовжувати інвестувати в свої партнерські відносини з друзями і союзниками, щоб допомогти нашим громадянам та людям зробити світ більш безпечним і більш процвітаючим», – йдеться у листі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Дональда Трампа з обранням на посаду наступного президента США і наголосив на важливості злагодженої роботи у новій безпековій ситуації.

«Я чекаю зустрічі з паном Трампом вже найближчим часом і буду радий вітати його на саміті НАТО в Брюсселі в наступному році», – йдеться у заяві генсека на сайті НАТО.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG