Доступність посилання

ТОП новини

Олбрайт: сподіваюсь, що оточення Трампа просвітить його щодо «Мінська» і санкцій    


Прага – Колишній державний секретар США (в 1997-2001 роках) в адміністрації президента Біла Клінтона Мадлен Олбрайт закликала не драматизувати ситуацію після перемоги на виборах США республіканця Дональда Трампа. Американський політик-демократ, яка була першою жінкою на чолі Держдепартаменту США, також вважає, що передвиборча риторика Трампа може відрізнятись від його дій на посаді президента, зокрема через вплив оточення. Це, на її думку, стосується і майбутньої політики адміністрації Трампа щодо України.

Думки Мадлен Олбрайт нині цікаві через те, що вона, як і Гілларі Клінтон, яка щойно програла президентські вибори Дональду Трампу, є відомим американським політиком-жінкою, як і Клінтон, Олбрайт очолювала Держдепартамент, а також їх поєднує давня тісна дружба.

Перша леді Гілларі Клінтон та держсекретар Мадлен Олбрайт у Білому домі. Вашингтон, листопад 2000 року
Перша леді Гілларі Клінтон та держсекретар Мадлен Олбрайт у Білому домі. Вашингтон, листопад 2000 року

Народжена в Чехословаччині в міжвоєнний період, Олбрайт в часи президента Вацлава Гавела в 1990-х розглядалась як його можлива наступниця, бо ніколи не поривала зв'язок з країною свого народження і добре володіє чеською. Але доля склалася інакше – чеським президентом Мадлен Олбрайт так і не стала, як і Гілларі Клінтон не стала американським лідером нині.

Багато хто в аудиторії Карлового університету в Празі розглядав брошку на сукні Олбрайт, що є її «фірмовим знаком» – цього разу це була брошка з погруддям американської Статуї Свободи.

Облрайт закликала світ не панікувати через перемогу Дональда Трампа на президентських виборах у США. «Світ не закінчився на цьому», – скала вона, оскільки аудиторію цікавили насамперед її оцінки майбутнього президенства Трампа.

Мадлен Олбрайт
Мадлен Олбрайт

Ми не знаємо, чи те, що він говорив під час виборчої кампанії, він робитиме на посаді. Але не маємо панікувати
Мадлен Олбрайт

«Правда така, що ми не знаємо, чи те, що він говорив під час виборчої кампанії, він робитиме на посаді. Але не маємо панікувати, бо не знаємо, що буде», – сказала Олбрайт.

Коли Трамп вперше побачить справжню доповідь спецслужб, то буде більше розуміти
Мадлен Олбрайт

«Я завжди оптимістично налаштована, але, гадаю, коли Трамп вперше побачить справжню доповідь спецслужб, то буде більше розуміти… Бути архітектором політики Америки – справа складна, і світ дивиться на нас, тому ми повинні мати це на увазі.

Наші взаємини з Європою – найголовніші
Мадлен Олбрайт

Гадаю, що ми знаємо, що наші взаємини з Європою – найголовніші, і що потрібно їх якось налагодити. Але також правда і те, що європейці також повинні щось робити… Бо реальність є такою, що Європейський союз повинен поліпшитися, зараз він не працює, як слід, і з цим треба щось робити», – сказала Олбрайт, додавши що Трамп також має зрозуміти, що НАТО – це найголовніший альянс у світі для Америки.

Трамп, Україна і Росія

Було кілька запитань про майбутні відносини США та Росії.

«Можливо, це допоможе, якщо Путін і Трамп порозуміються і зможуть говорити про щось. Але я не знаю, чи щось поміняється і як. Коли був саміт НАТО у Варшаві (у липні 2016 року – ред.), було вирішено, що стратегією побудови відносин буде стримування і діалог. Це нелегко. Я встану, щоб показати», – сказала Олбрайт і, піднявшись з-за столу, почала одночасно гладити голову (лівою рукою) і живіт (правою), пояснюючи складність відносин Заходу й Росії під загальний сміх і оплески.

Потім один студент з України, обмотаний синьо-жовтим прапором, подякував Олбрайт за її послідовну підтримку України.

Важливо, аби Європейський союз продовжив санкції проти Росії
Мадлен Облрайт

«Я вважаю, що важливо, аби Європейський союз продовжив санкції проти Росії. Тому що це буде дуже важливими сигналом для всієї Європи, чи готова вона спільно працювати. Якщо Трамп підтвердить свої слова передвиборчої гонки стосовно України, це буде просто жахливо», – сказала Олбрайт.

Чеський студент слідом теж запитав про Україну та передвиборчі заяви Дональда Трампа.

«Чи погано для України те, що переміг Трамп, я не можу відповісти. Тому що не знаю, чому він говорив певні речі у передвиборчій гонці… І ми маємо бути дуже обережними. Тому що мова не йде лише про Крим, а про те, що відбувається з міжнародними нормами, адже такого ще не було після Другої світової війни, щоб якась країна просто забрала частину іншої країни», – сказала екс-держсекретар США.

Питання не лише про Крим, а про те, як ми взагалі будемо жити в нинішній міжнародній ситуації
Мадлен Олбрайт

«Питання не лише про Крим, а про те, як ми взагалі будемо жити в нинішній міжнародній ситуації. Я сподіваюся, що зараз поряд з ним (Трампом) будуть люди, які скажуть йому, що необхідно далі розвивати і працювати над Мінськими угодами, а також не слід забувати і про санкції, звісно», – додала Олбрайт.

На прохання дати якусь пораду новообраному президенту США Дональду Трампу, Олбрайт сказала, що гарний президент – це той, який вміє знаходити компроміс, а також вміє слухати, додавши: «Гарними президентами є ті, хто слухає тих, з ким не погоджуються».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG