Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ повідомили про заяви Трампа піврічної давнини


Російські ЗМІ і деякі російські сайти цими днями писали про інтерв’ю новообраного президента США Дональда Трампа, в якому він буцімто заявив, що «ненавидить українське питання». Як виявилось, цитати в цих матеріалах взяті із інтерв’ю Дональда Трампа, якому вже понад півроку. Експерти, зокрема, вважають, що після виборів у США російські ЗМІ дещо змінили свою риторику.

ЗМІ Росії подали, зокрема, такі заголовки (даємо мовою оригіналу): «Ненавижу украинский вопрос»: Трамп рассказал, что будет делать с Киевом», «Дональд Трамп заявил, что ненавидит украинский вопрос».

Одним із перших про це повідомив журналіст-міжнародник, автор матеріалів для Bellingcat Христо Ґрозев.

Так, наприклад, видання «Известия» із посиланням на російське «Федеральное агентство новостей» пише: «Республіканець Дональд Трамп, 8 листопада обраний президентом США, в інтерв'ю західній пресі заявив, що ненавидить українське питання. Політик зазначив, що ніхто, крім США, так не захищає інтереси України, й мотиви такх дій йому незрозумілі. Водночас Трамп зазначив, що всім європейським країнам «щось потрібно» від Росії».

На іншому російському ресурсі написано: «У мене багато друзів в Україні і я не розумію, чому США повинні втручатися в політику Києва, заявив Трамп. Таке відчуття, що майбутнє цієї країни хвилює Америку більше, ніж місцеву владу. Це неправильно, нелогічно і несправедливо».

Жодне із вище названих видань не дає прямого посилання на першоджерело таких «заяв» Трампа, сказано лише, що це інтерв’ю для видання The New York Times. Схожі цитати можна знайти у матеріалі цього видання за 26 березня, тобто піврічної давнини. Дональд Трамп, відповідаючи на запитання журналіста, заявив, що НАТО має змінитись і що Сполучені Штати забагато вкладають у НАТО. Також Трамп наголосив, що не бачив потрібної підтримки з боку країн-сусідів України, натомість, на його думку, США боролись за Україну в той час, коли те, що відбувається в Україні, не має великого впливу на США. Ось повний текст його відповіді.

Зміна риторики у російських ЗМІ?

Головний редактор порталу StopFake.org, що бореться з неправдивою інформацією про події в Україні, Євген Федченко прокоментував для Радіо Свобода використання російськими ЗМІ неактуального інтерв’ю і те, як ці медіа можуть використовувати інші заяви Дональда Трампа щодо України, які лунали ще перед виборами у США.

«Зрозуміло, що це стара стаття і старі тези, ще з березня, і прозвучали вони під час виборчої кампанії, коли слова Трампа мали абсолютно зовсім інше звучання і абсолютно інші конотації, порівняно з тим, що він міг би говорити на цю тему зараз. Для російських пропагандистів зараз дуже важливо цю тему підняти, щоб показати, наскільки зміни будуть катастрофічні у ставленні США під час нової адміністрації до України, наскільки Україна втрачає, наскільки Україна фактично програла. І цей лейтмотив можна побачити вже абсолютно наскрізно в усіх матеріалах російського агітпропу», – зазначає Федченко.

Він вбачає зміни в риториці російських ЗМІ, і, на його думку, новий дискурс транслюватиметься на Україну і навіть США.

«Мовляв, ваша справа вже закінчена, тому що відтепер вас ніхто не буде підтримувати. Хоча ще не так давно вони говорили, що насправді ця війна, яка тут відбувається, це не війна між Росією і Україною, а що це війна, яку проводять США на території України, – зауважує Федченко. – Тобто зараз вони цю риторику абсолютно змінили, вони говорять, що все, вас залишили, вас зливають, і це те, що повинно впливати, звичайно, на внутрішньополітичний дискурс всередині України. Але також це буде потрапляти і в американський дискурс, так само політичний, і формувати його в тому сенсі, що там будуть з’являтись все більше ознак начебто того, що це є ідеї самого Трампа, – залишити Україну і бути однозначно на боці Росії в цих питаннях».

За словами Євгена Федченка, з інтерв’ю The New York Times не випливає те, що Америка надалі не підтримуватиме Україну. А єдина головна претензія у відповідях Трампа – це те, що Сполучені Штати опікуються Україною, але роблять це наодинці.

У майбутньому, вважає експерт, ми ще будемо багато разів бачити, як ці тези будуть знов і знов використовуватися для того, щоб сформувати певне ставлення, і так само це ставлення буде формуватися і для споживання всередині російського суспільства. Так, на його думку, американська адміністрація перестане бути таким собі «ворогом», адже начебто змінила своє ставлення до України, хоча на практиці може бути цілком інакше.

XS
SM
MD
LG