Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія вивчить законопроект про Конституційний суд – сайт Порошенка


Проект закону «Про Конституційний суд України» переданий для експертизи до Венеціанської комісії, повідомляє 17 листопада сайт президента України.

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) надасть висновок щодо проекту цього закону, розробленого Радою з питань судової реформи. Після попереднього ознайомлення з текстом законопроекту експерти комісії зустрілися з представниками робочої групи, яка розробляла законопроект, інформує сайт глави української держави.

Законопроект «Про Конституційний суд України» передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів до цього органу.

Серед новацій законопроекту є додатковий механізм захисту прав і свобод громадян – інститут конституційної скарги. Він полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ із конституційною скаргою, якщо вважатиме, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції України.

Конституційний суд – єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні, завданням якого є гарантування верховенства Конституції як Основного закону держави на всій території держави. Цей суд розпочав діяльність 18 жовтня 1996 року.

XS
SM
MD
LG