Доступність посилання

ТОП новини

Військову інформацію треба поступово і до певного рівня відкривати – секретар антикорупційного комітету


Ілюстративне фото (©Shutterstock)
Ілюстративне фото (©Shutterstock)

Донедавна Віктор Плахута очолював департамент оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, де відповідав за розробку та координацію державної політики у цій сфері. Раніше був одним з волонтерів в Міністерстві оборони, де займався матеріальним забезпеченням. З початку листопада він став секретарем Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО). В найближчі півроку комітет співпрацюватиме із «Укроборонпромом» і Міністерством оборони, потім займатиметься іншими державними структурами.

– Чим комітет займатиметься в першу чергу?

– В першу чергу комітет буде займатися моніторингом впровадження реформ та боротьби з корупцією в Україні. Буде розроблятися чітка звітність, яка буде надсилатись керівництву країни: в Адміністрацію президента, в Верховну Раду, в Кабінет міністрів. Розробка критеріїв і рекомендацій, які можуть охоплювати превентивні заходи по боротьбі з корупцією, прозорості та відкритості, рекомендації до нормативно-правової бази, її застосування та інше. У нас дуже амбітні плани.

– Ідеться саме про сферу безпеки та оборони, чи повноваження комітету будуть поширюватися на інші галузі?

– Ні, ми будемо займатися тільки сферою безпеки та оборони. На перші півроку у нас будуть два головних стейкхолдери – це Міністерство оборони та оборонна промисловість в обличчі «Укроборонпрому».

– Ви очолювали Департамент з питань безпеки оборони в міністерстві економічного розвитку. Отже маєте якусь інформацію, як працює «Укоборонпром». Ваш досвід буде допомагати боротися із корупцією?

– Так. Я у минулому році був волонтером в Міністерстві оборони, де займався одним із проектів по реформуванню. Після того я працював в Міністерстві економіки в департаменті оборони та безпеки, був відповідальний за формування політики у сфері оборонної промисловості. Є багато інформації стосовно неефективності системи. Наш комітет складається з трьох українських і трьох іноземних представників, кожен з яких має свій унікальний досвід у боротьбі з крупцією, досвід в оборонній сфері. Я думаю, що спільні зусилля комітету і секретаріату, який я очолюю, будуть допомагати та принисуть реальні результати у боротьбі з корупцією, підвищать прозорість оборонної сфери і громадський контроль над нею.

– Чи планується реформування «Укробронпрому», системи державного оборонного замовлення?

– Ми хочемо допомогти цьому рефомуванню. На останній виставці «Зброя та безпека» у жовтні представники «Укроборонпрому» оголосили про намір розпочати реформу. Реформа, яка буде складатися з незалежного аудиту, приватизації, корпоратизації, створеня кластерів і таке інше. Ми хочемо виступати партнерами в цій роботі по реформі, як по відношенню до «Укробронпрому», так і до Міністерства оборони, і допомогати. Ми не хочемо виступати як критики, але знаємо багато неефективностей в цій сфері і прагнемо цього позбутися.

– Але ми знаємо, що сфера оборони та безпеки досить закрита. Вам вдасться подолати цю закритість і зробити їх прозорішими? Та чи допустять вас до цих сфер?

На жаль, в Україні закритість занадто велика. Ми не можемо відкрито подивитись обороний бюджет, річний план закупівль озброєня та військової техники

– На жаль, в Україні закритість занадто велика. Ви знаєте, що ми не можемо відкрито подивитись обороний бюджет. Ми не можемо побачити річний план закупівль озброєня та військової техники. Ми не знаємо, хто бере участь у постачанні, скільки постачається, яка номенклатура, яка вартість і таке інше. Це ненормально, треба імплементувати найкращі світові практики. Можемо взяти за зразок Сполучені Штати, де ця інформація до певного рівня відкрита. І ми маємо це впроваджувати. Стосовно доступу, я думаю, що ми знайдемо алгоритм співпраці. Будемо співпрацювати з депутатами Верховної Ради, з профільним комітетом з питань запобігання і протидії корупції. Спробуємо налагодити нормальні відносини, наскільки це буде можливо, з комітетом з питань національної безпеки і оборони.

– А як ваш комітет планує співпрацювати з тим же Національним антикорупційним бюро (НАБУ), зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП)?

– Ми розглядаємо НАБУ та (САП) як партнерів. З 18 по 20 грудня у нас відбудеться друге засідання комітету. Заплановано ряд зустрічей, в тому числі з представниками антикорупційних правоохоронних органів. Ми зможемо обговорити алгоритм співпраці, налагодити його. Ми плануємо підписати меморандуми про взаєморозуміння з Міністерством оборони, «Укроборонпромом» та іншими стейкхолдерами. Протягом двох років ми хочемо охопити всіх учасників сфери оборони та безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG