Будь ласка, поверніть мобільний пристрій у горизонтальне положення

Про проект

Серед сухих чорних соняшників, біля селища Семиполки, що на Київщині, височіє футуристична овальна споруда. Це хата, яку Андрій та Михайло, переселенці з Горлівки, будують на замовлення військового медика Павла.

Чоловіки обрали проект, у якому особливе все: форма, технологія, ціна та енергоефективність. Але для колишніх ІТ-спеціалістів цей дім став першим досвідом серйозного будівництва.

І вже чотири місяці Андрій та Михайло живуть у наметах серед поля, працюють без вихідних, під дощем та в мороз.

В місті Ромни на них чекають дружини та діти. Але перш ніж облаштовувати власне життя, їм обов'язково треба добудувати перший в своєму житті дім.

Для більш комфортного перегляду натисніть
F11
ХАТА ДЛЯ ПАВЛА
Серед сухих чорних соняшників, біля селища Семиполки, що на Київщині, височіє футуристична овальна споруда. Це хата, яку Андрій та Михайло, переселенці з Горлівки, будують на замовлення військового медика Павла.
БУДУВАТИ
Андрій та Михайло живуть в полі під Києвом від початку серпня. Павло, господар хати, також мешкає і працює разом з ними. Чоловіки розраховували побудувати хату за два місяці, проте погодні умови, неякісні будівельні матеріали та відсутність практичного досвіду не дозволили закінчити проект до початку холодів.
Наразі Андрій (на фото) та Михайло працюють над тим, що обшивають так звані тріади (дерев’яні трикутники, з яких складається дім), таким чином завершуючи теплоізоляцію будинку. Чоловіки запевняють, що за рахунок простої конструкції та овальної форми хата буде дешевою (5-7 тисяч доларів) та енергоефективною.
Саме такі будинки Андрій і Михайло хотіли би звести для себе на новій Батьківщині – в місті Ромни Сумської області. Туди вони були вимушені переїхати навесні 2014 року, рятуючись від окупації.
Михайло готує їжу в будівельному вагончику. За словами чоловіків, побут – це один з найскладніших аспектів їхньої роботи. За чотири місяці похідного життя Андрій та Михайло добряче скучили за цивілізацією.
Через мороз майже щоночі замерзає вода у свердловині. На ранок її доводиться відігрівати вручну. Також великі труднощі будівельники мають з електрикою, адже пальне для генератора коштує недешево – доводиться економити.
В перервах між роботою Михайло п’є каву та гріється біля вогнища. Андрій у цей час зазвичай воліє залізти в теплий спальник у наметі. Через холод та сильний вітер працювати нагорі довго просто неможливо.
Павло зайшов у імпровізований шатер, щоб зігрітися та поговорити з будівельниками. Ця ділянка землі дісталася йому від держави як учаснику АТО. Наразі його дім – єдиний у цьому полі, проте Павло вже мріє про те, як навесні тут почнуть будуватися і його побратими. Тоді можна буде організувати сильну громаду, розчистити озеро неподалік і жити тут простим мирним життям.
Михайло (на фото) і Андрій до війни працювали у IT-галузі. Свого часу вони були колегами в технічному відділі Горлівського інституту іноземних мов. Обидва люблять ком’ютери, ігри, і навіть у полі не можуть обійтися без інтернету.
Коли світловий день скоротився майже до свого мінімуму, хлопці почали будувати і вночі, щоб не гаяти дорогоцінний час.
Незгоди з чоловіками розділяє Кава – цуценя німецької вівчарки, що буде охороняти дім Павла в майбутньому. Господар її так назвав, бо дуже любить цей напій. До речі, цьому присвячена одна із мрій Павла – відкрити прямо в своєму домі маленьку кав’ярню «тільки для своїх».
Павло лагодить каналізацію. На задньому плані видно село Семиполки, до якого фактично відноситься ця земля. До найближчого магазину звідси – десь півтора кілометра.
Від початку будівництва Михайло жодного разу не бачився із родиною. В Ромнах на нього чекає дружина та два сини, молодший з яких був народжений вже після переїзду.
Наразі робота будівельників виглядає доволі рутинною. Вирізали трикутник – підняли нагору – закрили тріаду – спустилися вниз – все наново. Проте складні умови роблять цей нібито простий процес досить тривалим. Всього Андрію та Михайлу треба закрити 160 тріад. Зараз вони працюють із верхніми і сподіваються, що ближче до землі справа піде швидше.
Книгою з кресленнями, в яку будівельники спочатку заносили всі свої розрахунки, давно вже грається вітер. Поступово Андрій, Михайло та Павло набувають дорогоцінний досвід, вчаться на своїх помилках. Чоловіки впевнені, що наступного разу вони збудують подібний дім значно швидше. Що стосується поточного проекту – ніхто з упевненістю не може сказати, коли родина Павла вже зможе справляти новосілля. Можливо, його жінці та трьом дітям доведеться чекати до весни.
Ніколи не треба боятися починати щось нове.

Долучайтеся:

Фото та відео: Сергій Коровайний

Мультимедійний редактор: Владислав Яцків

Режисери монтажу: Сабіна Пухка, Олег Гнатюк

Верстка та дизайн: Владислав Закревський

2016 © РАДІО ВІЛЬНА ЄВРОПА/РАДІО СВОБОДА