Доступність посилання

ТОП новини

Майбутня адміністрація і звернення Трампа. Живий блог

Сенат США розглянув кандидатуру Тіллерсона на посаду держсекретаря. Трамп дав першу велику прес-конференцію

Отже, на головну новину дня – доповідь, яка нібито доводить наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, новообраний президент США на своїй першій після обрання прес-конференції реагував гостро і критично. Він спростовує оприлюднені низкою впливових західних засобів інформації дані та наголошує, що не має з Росією ніяких зв’язків, які могли б вплинути на його обрання президентом. Окремий резонанс викликало небажання Трампа відповідати на запитання CNN – одного зі ЗМІ, які повідомили про існування такої доповіді.

Трамп також наголосив, що вважає обговорювану прихильність до нього президента Росії Володимир Путіна «активом». Він, однак, не певний, чи у нього з російським президентом складуться добрі відносини. Трамп запитав журналістів: «Чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Як і під час передвиборної кампанії, Трамп критикував політику свого попередника Барака Обами і наголосив, що за його президентства «США у світі поважатимуть більше».

Дональд Трамп заявив, що передає свій бізнес у траст синам, і, таким чином, має намір уникнути конфлікту інтересів.

Про відсутність конфлікту інтересів говорив у середу і колишній очільник ExxonMobil Рекс Тіллерсон, кандидат на посаду державного секретаря США. 11 січня відбулися його слухання у Сенаті. Тіллерсон зокрема закликав розмежовувати його роботу у приватному бізнесі з патріотизмом. Дональд Трамп, у свою чергу, висловив захват роботою Тіллерсона на посаді очільника ExxonMobil і заявив, що саме люди з такими навичками потрібні йому у його уряді.

Рекс Тіллерсон зокрема заявив, що США можуть визнати анексію Росією Криму лише в тому випадку, якщо з цим погодиться Україна. Він також зазначив, що, на його думку, Росія мала отримати пропорційну відповідь із боку України і союзників після анексії нею Криму.

Рекс Тіллерсон наголосив, що США мають спробувати знайти з Росією спільну мову у тих питаннях, де це можливо, а де неможливо – дати Росії зрозуміти, що США не поступляться своїми інтересами та інтересами союзників.

Кандидат на посаду держсекретаря США Рекс Тіллерсон заявив, що його країна може визнати анексію Росією Криму лише у разі, якщо з цим погодиться український народ.

Тим часом кореспондент «Бі-бі-сі» у Вашингтоні Пол Вуд заявив, що у доповіді, яка нібито підтверджує наявність у Росії компромату на Дональда Трампа, більше, ніж одне джерело.

Сам Дональд Трамп гостро розкритикував і саму доповідь, назвавши її цілковитою брехнею, і засоби інформації, які її поширили. Він наголошує, що не має з Росією нічого, що могло б вплинути на його обрання президентом США.

Трамп: «Я не знаю, чи матиму з Путіним добрі відносини. Якщо ні, то чи ви справді думаєте, що Гілларі була б суворіша до Путіна, ніж я?».

Трамп назвав добрі відносини з Путіним активом, а не зобов’язанням (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Колишній співробітник адміністрації Путіна Ігор Дівєйкін спростовує інформацію про своє знайомство з радником Дональда Трампа Картером Пейджем, про яке йдеться в оприлюдненій низкою західних ЗМІ доповіді, і готовий позиватися до суду. Про це повідомляє російське агентство «Інтерфакс».

Згідно з цими матеріалами, Пейдж нібито зустрічався з Дівєйкіним улітку 2016 року, і російський посадовець розповів йому про наявність у Росії компромату на кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, а також натякнув на наявність такого компромату на Дональда Трампа.

Сам Трамп спростовує будь-які свої зв’язки з Росією, які могли б вплинути на передвиборну кампанію та обрання його президентом.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах, в прямому ефірі програми «Свобода Сьогодні»: українське питання звучало сьогодні у США багато разів і це важливо. Вона також звернула увагу на заяву Дональда Трампа про те, що ніякої «кнопки перезавантаження» (яка була представлена на початку роботи Гілларі Клінтон на посаді держсекретаря США) з Росією не буде.

«Репортери без кордонів» розкритикували поведінку Трампа щодо кореспондента телекомпанії CNN: «Журналіст робив свою роботу – ставив запитання».

Сам кореспондент CNN Джим Акоста каже тепер, що почув на свою адресу погрози з боку команди Трампа, які застерігали його ставити запитання. У Трампа це поки не коментували.

Епізод, коли Дональд Трамп відмовився відповідати на запитання CNN:

Трамп заявив, що CNN поширює «фейкові новини».

CNN, одна з найбільших у США телемереж, була серед тих засобів інформації, що повідомили про ймовірну – коректність цього звіту не підтверджена – наявність у Росії компромату на Дональда Трампа. Сам новообраний президент це спростовує.

Американська телекомпанія CNN, на запитання якої Дональд Трамп відмовився відповідати, оприлюднила заяву: «CNN – не BuzzFeed, ми впевнені у тому, про що повідомляємо. Якщо команда Трампа має претензії до точності того, про що ми інформуємо, нехай скажуть конкретно, до чого».

Тіллерсон: «Росія повинна знати, що ми віддані нашим переконанням і зобов’язанням перед союзниками». Дивіться відео:

Соцмережі реагують на виступ Трампа

Прес-конференція Трампа завершилась. Нижче у блозі є ширші цитати новообраного президента.

Утім, якщо лаконічно переказати, Трамп заявив, що:

- Не пов'язаний із Росією, проте готовий до діалогу

- Не відповів на запитання про те, чи спілкувалися його співробітники з російськими представниками

- Опублікований ніби-то компромат проти себе називає фальшивкою

- Бізнес передав у траст. яким управлятимуть сини

- У те, що Росія стоїть за хакерськими атаками під час виборчої кампанії вірить. Припускає, що і Китай може бути причетним

- Росія не здійснюватиме хакерських атак за його президентства та більше поважатиме США

Трамп: Росія поважатиме нашу країну значно більше, коли я буду президентом

Трамп говорить, що мав багато зустрічей із розвідкою США, і щоразу інформація про це проникала в медіа. Він припускає, що інформацію може зливати навіть хтось із його офісу.

Сенатор-республіканець Янг ставить «гіпотетичне» питання Тіллерсону: якщо Росія пошле зброю на Україну, водночас нові санкції будуть шкодити економічним інтересам США, чи підтримаєте ви санкції?

Якщо добре продумані санкції будуть запропоновані, - я активно підтримаю їх, відповідає Тіллерсон.

Чим Барак Обама запам’ятався громадянам України? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

А чим Вам запам'ятався Барак Обама? Напишіть у коментарях під блогом.

Питання Тіллерсону від сенатора Тіма Кейна: чи маєте ви інформацію про фінансові відносини президента Трампа з Росією?

Відповідь: не маю.

Трамп отримав великий скандал ще до початку терміна у Білому Домі, коментує політтехнолог Тарас Березовець.

Трамп буде повністю ізольований від свого бізнесу, запевняє його юрист.
Контроль над компанією перейде двом синам, а от дочка Іванка та її чоловік не матимуть важелів управління.

Трамп повторив сказане раніше у Твіттері про те, що він не залежить від Росії.

«Коли ви подорожуєте і селитесь у готелі - потрібно бути дуже обережним, щоби не знайти потім свої відео у мережі. Але невже хтось вірить тим вигадкам?», - так Трамп прокоментував зміст документа, де буцімто міститься компромат на нього.

Зокрема, це наведені паралелі до тієї частини тексту, яка описує, як Трамп ніби-то розважався у дорогому московському готелі під час свого візиту до Росії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG