Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Яким буде життя столиці під час «Євробачення»?

Містечко «Євробачення» запрацює на Хрещатику 4 травня. А вже 7 травня у Києві офіційно відкриють «Євробачення-2017». Півфінали конкурсу «Євробачення-2017» відбудуться в Києві 9 і 11 травня, фінал – 13 травня. Україну цього року на «Євробаченні» представлятиме гурт О. Тorvald із піснею Time. Радіо Свобода поспілкувалося із керівником управління туризму Київської міської державної адміністрації Антоном Тараненком, а також зібрало інформацію, яка буде корисною у переддень пісенного конкурсу.

Скільки гостей приїде до Києва?
Звідки ці люди?
Чи зросли ціни у готелях?
Скільки заробить місто і скільки воно витратило?
Які обмеження руху діятимуть у Києві?
Що зроблять для безпеки?
Як це вплине на пересування Києвом?
Що робитимуть зі сміттям?
Де транслюватимуть конкурс?
Що робити киянам, які на «Євробачення» не збираються?
Чи буде життя поза «Євробаченням»?
1
Скільки гостей приїде до Києва?

В управлінні туризму Київської міської державної адміністрації очікують, що з 1 по 15 травня до столиці приїде до 30 тисяч відвідувачів. Дві третини із них приїдуть із-за кордону. Уже продано 30 тисяч квитків на пісенний конкурс, половину з яких придбали іноземці.

2
Звідки ці люди?

Найбільше квитків на «Євробачення» купили жителі Великобританії. Далі йдуть Швеція та Норвегія, відомі своєю любов’ю до пісенних конкурсів, а також Ізраїль. Незважаючи на заборону в’їзду в Україну російській співачці Юлії Самойловій, яка мала представляти свою країну на конкурсі, квитки на фестиваль у Києві купували і з території Росії, щоправда, це незначна кількість.

3
Чи зросли ціни у готелях?

Так, у лютому КМДА зауважила, що деякі готелі підвищили ціни на 50-100 відсотків. Адміністрація «провела з ними бесіду» і «рекомендувала» знизити ціни. Станом на сьогодні ціни у п’ятизіркових готелях фактично такі, як і до «Євробачення», а у дешевших – зросли приблизно на 30 відсотків. Близько 85% номерів у готелях Києва вже були зарезервовані на період з 1 по 15 травня. Після завершення конкурсу міська влада очікує зниження цін.

4
Скільки заробить місто і скільки воно витратило?

У столичній адміністрації розраховують, що один відвідувач Києва за період «Євробачення» може у середньому витратити до 100 євро. Таким чином, якщо до Києва за 10 днів приїде 20 тисяч гостей, вони можуть залишити у місті до 20 мільйонів євро. Київрада виділила 25 мільйонів гривень з міського бюджету на проведення конкурсу.

5
Які обмеження руху діятимуть у Києві?

У столиці з 24:00 25 квітня до 24:00 18 травня тимчасово обмежать рух транспорту та пішоходів у центральній частині міста.

Детальніше читайте на сайті КМДА.

6
Що зроблять для безпеки?

У туристичних зонах та офіційних локаціях «Євробачення» встановлять понад 2 тисячі камер спостереження. Для цього з бюджету міста витратили понад 19 мільйонів гривень. На вході до офіційних локацій потрібно буде пройти перевірку на кшталт аеропортної: декілька рамок металодетекторів, можливий огляд речей.

У місті працюватимуть 16 тисяч поліцейських, військовослужбовців Національної гвардії, працівників Державної прикордонної служби та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Остання залучить 2 вертольоти і 17 одиниць пожежно-рятувальної техніки.

7
Як це вплине на пересування Києвом?

На концерт і на офіційні локації конкурсу краще приїжджати за кілька годин до відкриття входу, щоб встигнути пройти перевірку. Якщо подія починається о 21:00, варто бути на місці приблизно о 17:00-17:30.

8
Що робитимуть зі сміттям?

Весь бізнес зобов’язаний прибирати прилеглу територію, а працівники комунальних служб вивозитимуть сміття частіше. Місто заклало у бюджет 5 мільйонів гривень, щоб придбати нові урни. У центральних частинах Києва, на офіційних локаціях «Євробачення» та в районі Міжнародного виставкового центру з’являться модульні туалетні комплекси, а комунальники працюватимуть у режимі проведення масових заходів.

9
Де транслюватимуть конкурс?

В офіційній фан-зоні, містечку «Євробачення» (Eurovision Village), що розташується на Хрещатику від вулиці Прорізної до вулиці Богдана Хмельницького, у прямому ефірі показуватимуть три останні шоу конкурсу. Перший півфінал транслюватимуть 9 травня, другий 11 травня і фінал – 13 травня з 22:00. Усі ці події починатимуться о 22:00. За даними Європейської мовної спілки, «Євробачення-2017» дивитимуться до 200 мільйонів глядачів у 42 країнах-учасницях.

10
Що робити киянам, які на «Євробачення» не збираються?

У КМДА радять завжди мати при собі документ, що ідентифікує особу – це допоможе правоохоронцям дбати про безпеку. Пересісти з авто на велосипеди, а у центрі віддати перевагу прогулянкам. Варто також не вживати алкоголь у публічних місцях та бути толерантними до всіх, хто приїде до України.

11
Чи буде життя поза «Євробаченням»?

Із 1 травня 7 відремонтованих річкових трамваїв почнуть курсувати з Річкового вокзалу на Поштовій площі до набережної поблизу Міжнародного виставкового центру. Цей маршрут продовжить роботу і після пісенного конкурсу.