Доступність посилання

ТОП новини

Україна святкує День Незалежності

24 серпня Україна святкує День Незалежності. Найпершим із українських міст День Незалежності розпочав святкувати Ужгород. Також відбулася і головна подія святкувань 26-ї річниці Незалежності України – військовий парад у центрі Києва. Відбувся «Марш нескорених». Згодом поліція Києва повідомила про вибух в центрі столиці та двох постраждалих. За даними МВС, лише у Києві у цей день підтримують правопорядок 4500 поліцейських і гвардійців. Радіо Свобода слідкує за ситуацією у столиці та інших регіонах України в «Живому блозі».

Покладанням квітів у пам’ятних для українців місцях у Празі, відеопривітаннями з головної площі Старого міста та сходженням на найвищу гору Чехії з українським прапором – так українці, які живуть у Чехії відзначають День Незалежності України.

А оскільки 24 серпня у Чехії робочих день, то святкування розтягнулися на кілька днів

Оглядач Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Празі, автор англомовного блогу «Вертикаль влади» Браян Вітмор у рубриці «Точка Зору» розмірковує про те, чому для України важлива її Незалежність.

Сполучені Штати Америки у вітанні Україні до Дня Незалежності заявили, що пишаються тим, що є партнером України в її шляху.

«Ми й далі твердо підтримуємо ваш суверенітет, територіальну цілісність і демократію. Хай наступний рік принесе мир, розквіт і поступ народові України», – мовиться у привітанні всім українцям від імені уряду США, з яким виступив державний секретар Рекс Тіллерсон.

При цьому він додав: «Як я казав, перебуваючи в Києві минулого місяця, ми глибоко цінуємо дружбу, яку ми розвинули за 25 років дипломатичних відносин. Ми високо цінуємо вашу стійкість перед великими викликами, серед яких конфлікт на Донбасі, який веде Росія, і окупація і спроба анексії Росією Криму. Незважаючи на труднощі, які ви витримали, народ України засвідчив палку рішучість створити економічні можливості, боротися з корупцією і зміцнювати свої демократичні інституції».

Троє українських військових отримали поранення за добу 24 серпня поблизу шахти Бутівка на Донеччині, повідомляє штаб української воєнної операції на Донбасі. Загалом, у штабі зафіксували 11 випадків порушення режиму припинення вогню цього дня.

Згідно з повідомленням, обстріли українських позицій тривали на всіх напрямках.

Угруповання «ДНР» та «ЛНР», у свою чергу, також повідомили про обстріли їхніх позицій з боку українських військових 24 серпня.

Інфографіка Міністерства оборони України. Ситуація станом на 24 серпня 2017 року
Інфографіка Міністерства оборони України. Ситуація станом на 24 серпня 2017 року

Посольство США в Україні веселим відео привітало всіх українців зі святом Незалежності.

Працівники посольства просили звернути особливу увагу на запонки їхнього прес-аташе, адже він виготовив їх власноруч!

До Дня Незалежності України кореспонденти Радіо Свобода запитали мешканців Грузії та Чехії, що вони знають про Україну.

Що про Україну знають чехи і грузини (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Чому Україна не приймає «русский мир»? Що лежить в основі імунітету проти «імперського вірусу»? На чому тримається здатність країни до самозахисту? Чому, коли українці бороняться, вони завжди будують «січ»? Про це у документальному фільмі Радіо Свобода «Січ». Прем’єра фільму у День Незалежності о 22:00 на телеканалі «Еспресо.TV»

У четвер 24 серпня в Києві на Поштовій площі розпочалася низка заходів, приурочених до Дня Незалежності України. Про це повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

«Це фактично перший кримський open air із часів окупації в Києві. Тут шість годин на режимі нон-стоп гратимуть як кримськотатарські музиканти, так і музиканти з материкової України. Гратимуть панк-рок, етномузику. Окремо тут будуть кримськотатарські танці, зона майстер-класів, фото й ресторанна зони», – розповів про план заходу програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Фінляндії Андрій Олефіров опублікував фото святкування Дня Незалежності України у Гельсінкі.

Вже за годину будемо підбивати підсумки конкурсу від Радіо Свобода до Дня Незалежності України! Розігруємо три примірники книжки «АД-242» із автографами оборонців Донецького аеропорту та укладача Ірини Штогрін.

Ще встигнете долучитись!

24 серпня в Одесі стартувала регата «Кубок Чорного моря-2017». Спеціально для урочистого проголошення початку змагання до яхт-клубу залучили збудовану за старовинними ескізами козацьку чайку «Спас». Традиційне судно, сконструйоване львівськими майстрами, – частина культурно-освітнього проекту із вивчення української культури часів козаччини.

Ніс човна прикрашений козацькою головою. Матроси з екіпажу «Спасу» жартують, що їхній козак навіть вміє курити люльку
Ніс човна прикрашений козацькою головою. Матроси з екіпажу «Спасу» жартують, що їхній козак навіть вміє курити люльку

Українців, які не опускають руки, бо не перестають працювати з письменником та режисером, який знімає фільми про переселенців, Русланом Горовим обговорювали в ефірі спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Всі страхи в нас в голові, коли ми боїмося чийогось осуду, замість того, щоб рухатися
Руслан Горовий

«Тіло людини – це ще все. В мене одне око не бачить з дитинства, але це нічого не означає, я можу впоратися з будь-якою роботою», – зазначає режисер.

День Незалежності – день пам'яті Темура Юлдашева.

24 серпня 24 року він загинув на Савур-Могилі. Його – майстра спорту міжнародного класу з пауерліфтингу – знали і поважали багато людей. Він намагався протидіяти «русской весне» в Луганську й потрапив у полон до бойовиків. Понад місяць був заручником. Про нього розповідають його рідні:

Королева Великобританії привітала Україну із Днем Незалежності.

Родини загиблих Героїв Небесної сотні, учасників бойових дій на Донбасі, родини полонених та безвісти зниклих військових, ветерани війни з Росією, медики, волонтери й пересічні українці пройшлись ходою центром Києва. Захід відбувся без інцидентів.

До об'єктиву Радіо Свобода потрапили білоруські учасники ходи, а також родина із Уганди.

«Українцям не все одно» – білорус на Марші нескорених у Києві (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Міністерство закордонних справ Албанії також привітало Україну із Днем Незалежності.

Поліція Києва повідомляє, що внаслідок вибуху в центрі Києва 24 серпня постраждали три людини, а не дві, як повідомляли раніше. Їх доправили до лікарні. Про стан здоров’я цих людей у поліції не інформують.

Крім того, як йдеться в повідомленні, правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею «замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Звернення Джастіна Трюдо до українців опублікували на сайті канадського уряду

«Ми святкуємо 26 років незалежності, але це важкий період був для спорту», – заявив технічний директор Федерації футболу України Олег Протасов в ефірі спільного телемарафону Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Країна має бути перш за все мирною, аби розвивати футбол.
Олег Протасов

«Країна перестроювалась, шукала себе, знаходила свій шлях. Від FIFA до UEFA - все господарство перейшло Росії, а нам практично з нуля все починати довелось», – Олег Протасов.

Міністр оборони США Джим Маттіс заявляє про активне вивчення можливості надання Україні летальної зброї. Він сказав про це після зустрічі з президентом України Петром Порошенком 24 серпня у День Незалежності у Києві. За словами Маттіса, після повернення до США він повідомить свою позицію щодо цього президентові Дональду Трампу.

Оборонне озброєння не є провокативним – Маттіс (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG