Доступність посилання

ТОП новини

Оголошений у розшук Саакашвілі оприлюднив під Радою свій план

Лідер «Руху нових сил», колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, якого оголосили у розшук, не прийшов на допит у СБУ.

Вранці, 6 грудня, він повідомив, що його намагалися витягнути з намету і побили його прихильників. Поліція ж повідомляє, що внаслідок розшукових дій постраждали 11 правоохоронців і 2 цивільних.

Радіо Свобода продовжує стежити за подіями у живому блозі та у прямих ефірах.

*****

Напередодні Саакашвілі затримали у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 ККУ – «Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності», але політика витягли з заблокованого авта силовиків його прихильники.

«Політичні арешти радикально зменшать довіру до країни на Заході», –​ вважає колишній міністр закордонних справ Швеції та позаштатний радник президента України Карл Більдт.

Він також зауважує, що «спроба арешту Саакашвілі під приводом того, що він якийсь агент Росії, здається надзвичайним аматорством».

Сергій Лещенко, якого генпрокурор звинувачує у «допомозі» Саакашвілі, вважає, що Юрій Луценко піариться «такими неправдивими заявами».

Депутат каже, що просто не міг допомагати Саакашвілі уникнути затримання, адже приїхав на вулицю Костьольну через годину після того – лише о 10:30: «Я за день до того був у Запоріжжі. Я міг допомагати чи заважати Саакашвілі, лише їдучи в потязі. До генпрокурора Луценка такий заклик: нехай швиденько вносить підозру в парламент, знімає недоторканність, і підемо в суд. Нехай цю ганьбу його, це позорище побачить увесь світ – хто, де був, і кому допомагав».

За словами Лещенка, він зовсім не боїться, що його виключать із фракції, а навіть дуже підтримає таке рішення БПП. Каже: не хоче нічого мати спільного «з баригами і корупціонерами». А сам не виходить із фракції, тому що в такому разі його мають право позбавити мандату.

«СБУ вчора (5 грудня – ред.) діяла як цивілізована спецслужба демократичної держави, без зайвого насилля. В авторитарній державі всіх поклали б мордою в асфальт і на тому знялося б питання. Вчорашні заходи не передбачали атаку вуличних банд на силовиків», – вважає політолог Володимир Цибулько.

Він також додає: «Протоколи треба оформляти на всіх прихильників Саакашвілі, які були задіяні в погромі вчора, у нападі на силовиків. Держава повільно запрягає, але в кінцевому результаті сядуть всі».

Детальніше – в ефірі програми «Ваша Свобода»

«Провідні політики повинні вирішувати свої суперечки гідно і з повагою до національних інтересів країни. Нелегко зрозуміти суть звинувачень та контрзвинувачень, які кружляють Києвом. Але всі політики та партії мають працювати, щоб досягнути миру, і повинні уникати кроків, які ставлять під загрозу мир та реформи», – так прокоментував те, що відбувається цими днями в Києві, колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Міжнародні друзі Києва занепокоєні через ситуацію навколо Саакашвілі.

Зібрали їхні реакції тут.

У пошуках Саакашвілі: як силовики шукають того, хто весь час під Радою?

Пояснюємо це тут.

Пітер Дікенсон, видавець журналу Business Ukraine, говорить про потужний іміджевий удар по президенту України Петру Порошенку в контексті ситуації навколо Саакашвілі: «Створено враження, що президентська адміністрація одночасно і схильна діяти силовими методами, і не здатна компетентно це робити. Загалом прихильники України на Заході будуть розчаровані, а критика країни посилиться».

Поцікавились у депутатів, яких звинувачують у «допомозі» Саакашвілі, як вони ставляться до таких заяв на їхню адресу:

Печерський районний суд Києва арештував соратника екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі Северіона Дангадзе на 60 діб без права внесення застави.

«З огляду на відсутність вироків щодо дуже корумпованих колишніх та чинних посадовців, звинувачення на адресу Саакашвілі завжди здаватимуться політично мотивованими: Захід знову відчує здивування та розчарування з приводу пріоритетів лідерів України», – зауважує колишній міністр економіки та торгівлі України Айварас Абромавичус.

А ось і відео з маршу на підтримку Саакашвілі у Тбілісі:

​Позиція учасників мітингу полягала у тому, що, на їхню думку, олігархи, які діють на користь Росії, є силою, яка бореться проти обох країн, –​ Грузії та України

«Грузинський народ не дозволить українському олігарху Петру Порошенко (президенту України – ред.) і засновнику владної партії «Грузинська мрія» мільярдеру Бідзіні Іванішвілі придушити волю народів до свободи і здійснити репресії проти Саакашвілі за завданням президента Росії Володимира Путіна», –​ заявила під час сьогоднішньої ходи у Тбілісі на підтримку Саакашвілі одна з лідерів заснованої ним партії «Єдиний національний рух», депутат Тінатін Бокучава.

Сама хода виглядала ось так:

«Конфлікт між Саакашвілі та владою України вигідний лише Росії», – ​вважає колишній заступник помічника глави Пентагону з питань України та Євразії в адміністрації Барака Обами, а нині директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер.

Він також додає, що «Саакашвілі проник до України за сумнівних обставин, але його справа має бути вирішена за законом, а не силою.

Дослідницький центр Atlantic Council підготував огляд думок низки знаних міжнародних експертів, які спеціалізуються на подіях в Україні, про ситуацію з Саакашвілі:

Заяви поблизу Верховної Ради стаюсь все більш гарячі:

У ситуації, яка склалась навколо Саакашвілі немає правої сторони, вважає дослідник аналітичного центру Atlantic Council у Вашингтоні Максим Еріставі.

«Обоє послаблюють правоохоронну систему України –​ Порошенко тим, що використовує правосуддя в особистих цілях, а Саакашвілі –​ тим, що підриває легітимність правоохоронців», – констатує він.

Також, на думку Еріставі, ситуацією навколо Саакашвілі відволікають увагу від наступу президентської адміністрації на НАБУ.

«Водночас ми можемо вже зараз оцінити, що Порошенко готовий вчинити щодо своїх противників напередодні виборів 2019 року по мірі втрати президентом громадської підтримки. У нинішній ситуації немає правої сторони», –​ підсумовує експерт.

Він також прокоментував можливість свого арешту:

А ось і обіцяний Саакашвілі план:

У Грузії на Саакашвілі очікує кілька кримінальних справ. Зокрема, йому інкримінують «злісне використання службових повноважень», «перевищення службових повноважень» і «розтрата державних коштів».

Найближчими днями Тбіліський міський суд винесе вердикт за першою з кримінальних справ – за створення привілейованих умов у в’язниці і подальше помилування високопоставлених поліцейських, засуджених за викрадення і смерть молодого тбіліського банкіра Сандро Ґірґвліані.

Окрім того, Саакашвілі звинувачують у розтраті державних коштів на дорогі подарунки наближеним, ін’єкції ботоксу і навчання сина за держрахунок в американському виші.

Прокуратура звинувачує колишнього президента ще й в жорстокому розгоні мітингу опозиції 7 листопада 2007 року і, нарешті, в організації побиття спецназом МВС депутата і бізнесмена Валері Ґелашвілі, який грубо образив в одному з газетних інтерв’ю його дружину – тодішню першу леді країни Сандру Рулофс.

З урахуванням законодавчої норми про «поглинання термінів ув’язнення», колишньому президентові у Грузії загрожує до одинадцяти років позбавлення волі.

Керівник коаліції неурядових організацій «Європейська Грузія» Кета Ґабіані переконана: арешт Міхеїла Саакашвілі – замовлення не грузинської влади, а Москви і особисто Володимира Путіна.

«Усі накази виходять з Москви. Українська та грузинська влада їх лише виконує. Ця дія не тільки проти Міхеїла Саакашвілі, але проти всього вільного світу», – вважає вона.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG