Доступність посилання

ТОП новини

Все про запуск Falcon Heavy: особисте значення для Ілона Маска та доля «водія» його автівки


США – засновник SpaceX Ілон Маск під час прес-конференції після запуску Falcon Heavy
США – засновник SpaceX Ілон Маск під час прес-конференції після запуску Falcon Heavy

У вівторок сотні тисяч глядачів у всьому світі зібралися біля екранів, щоб стати свідками історичної події – з космодрому Космічного центру імені Кеннеді запустили найпотужнішу ракету компанії SpaceX під назвою Falcon Heavy. Ілон Маск відправив на борту ракети свій червоний автомобіль Tesla з «водієм» у скафандрі SpaceX, прикріпивши йому на панель управління табличку «Не панікуй». Як виявилося, все це не просто традиційні жарти Маска: кожна деталь виконує певну місію і має для нього особисте значення.

Ще якихось сім років тому на презентації моделі Falcon Heavy в США можна було побачити лише кілька журналістів та безліч вільних стільців, а у вівторок близько 100 000 людей з’їхалися на Флориду зі всього світу, щоб стати свідками того, як ракета зникає за хмарами, йдеться в The Atlantic.

Falcon Heavy, «найпотужніша ракета світу», яку розробляли для доставки людей на Марс, має 27 двигунів, вона коштувала SpaceX понад 500 мільйонів доларів. Особливістю ракети є те, що її можна використовувати повторно, доставляючи на орбіту до 64 тонн вантажу.

На борту не було жодного пасажира, якщо не враховувати манекена за кермом

Під час запуску на борту не було жодного пасажира, якщо не враховувати манекена за кермом особистого автомобіля Tesla засновника космічної компанії SpaceX Ілона Маска. Музичним супроводом «водія» на ім’я Starman стала Space Oddity Девіда Бові, а «підтримує» його під час подорожі табличка з надписом «Не панікуй!».

SpaceX Falcon Heavy перед запуском
SpaceX Falcon Heavy перед запуском

Результати запуску: успіхи й невдачі

Перед початком запуску ракети Маск оцінив шанси ракети злетіти в космос приблизно 50 на 50. Багато хто прогнозував, що ракета може вибухнути, тому Маск у понеділок повідомив репортерам, що сподівається на те, що Falcon Heavy буде під час вибуху достатньо далеко, щоб не пошкодити стартовий майданчик, полагодити який буде дорого й складно.

Напередодні запуску під час телеконференції в Космічному центрі Кеннеді Маск сказав, що зовсім не нервується, почувається досить щасливо й упевнено. У результаті, запуск ракети пройшов успішно, хоча й не все пішло за планом.

Від самого початку вантаж ракети – машину Маска – планували відправити на орбіту між Землею і Марсом навколо Сонця. Сам Маск повідомив, що автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого сидить манекен, не вдасться доставити на близьку до марсіанської орбіту навколо Сонця. Двигуни, найімовірніше, працювали дуже довго, і Tesla полетить у бік поясу астероїдів.

На прес-конференції Маск також повідомив, що під час запуску важкої ракети-носія Falcon Heavy частина її першого ступеня не змогла сісти на платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані і розбилася. При посадці центрального прискорювача спрацював тільки один з трьох двигунів.

Коли я бачу запуск ракети, я бачу тисячі речей, які можуть не спрацювати
Ілон Маск

Два з трьох розгінних блоків (які раніше вже були задіяні для запуску Falcon 9) успішно приземлилися на мисі Канаверал і придатні для повторного використання.

Маск також сказав, що спочатку не вірив в успіх, але тепер він переконаний, що можливо все: «Я думаю, що можуть збутися неймовірні речі. Я мав сумніви стосовно того, що все спрацює. Тому що, коли я бачу запуск ракети, я бачу тисячі речей, які можуть не спрацювати, і це просто неймовірно, коли вони все ж спрацьовують».

​Місія манекена за кермом машини

Тим часом особистий електромобіль Маска Tesla Roadster почав свій шлях до Марсу. Маск не просто так посадив манекена Starman за кермо своєї червоної автівки. Цей «космонавт» одягнений саме в фірмовий скафандр компанії SpaceX, що стане одягом астронавтів, які скоро відправляться в космос на борту капсули Crew Dragon.

Перед запуском розробники не забули додати камери в автомобіль, тому за пригодами штучного керівника автомобіля можна спостерігати із Землі (відео):

SpaceX розробили перший і єдиний, стильний та одночасно комфортний, тонкий костюм, який існує на сьогоднішній день. Компанія пояснювала, що створити стильний і функціональний космічний «одяг» з усіма притаманними йому функціями – неймовірний виклик.

Маск колись зазначив, що подорож у космос – досить небезпечна річ: «досить легко зробити скафандр, який гарно виглядає, але не працює. Що дійсно складно, так це зробити скафандр, який працює і добре виглядає», – цитує мільярдера TechCrunch.

«Не панікуй!»

На перший погляд рішення розмістити табличку з надписом «Не панікуй!» перед манекеном, який навряд чи нервується під час своєї космічної місії, виглядає як черговий жарт Маска. Але, вочевидь, він полюбляє деталі, що мають особисте значення.

Насправді це посилання на серію улюблених гумористичних науково-фантастичних романів британського письменника Дугласа Адамса 1979 року «Путівник Галактикою» (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), який Маск читав, коли був підлітком, повідомляє Business Insider.

Автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого сидить манекен Starman
Автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого сидить манекен Starman

Космічна гонка – це так захопливо

Ілон Маск, який не тільки вірить у можливість подорожувати космосом, але й мріє колонізувати Марс, під час прес-конференції також закликав до початку нової космічної гонки, яка, на його думку, є досить позитивним явищем.

«Я думаю, що це також заохочуватиме інші компанії й держави сказати: «Ей, якщо SpaceX, яка є комерційною командою, може це зробити, і ніхто не платив за Falcon Heavy, за це заплатили внутрішніми коштами, значить, вони теж можуть це зробити. Це заохочуватиме компанії та країни ставити вищі цілі, робити більше й краще, і це чудово!», – пояснив Маск на прес-конференції, зазначивши, що космічна гонка – це так захопливо.

Президент США Дональд Трамп у своєму Twitter привітав Ілона Маска й команду SpaceX з успішним запуском ракети і наголосив на тому, що ці досягнення «в співпраці з комерційними та міжнародними партнерами NASA продовжують демонструвати американську винахідливість у найкращому вигляді».

SpaceX збирається відправити людей на Марс до 2024 року. Для цього буде використовуватися ще важча ракета Big Falcon Rocket (BFR), також відома як Big F***ing Rocket («Достобіса велика ракета»).

29 вересня 2017 року на 68-му щорічному засіданні Міжнародного конгресу астронавтики в Австралії Ілон Маск розповів про свої плани побудувати ракету, яка дозволить подорожувати в будь-яку точку планети менш ніж за годину.

Запуск космічного апарата Big Falcon Rocket (BFR), за словами Маска, має відбутися вже до 2022 року, а до 2024 року вона має здійснити чотири польоти на Марс. Для реалізації проекту Маск має хоче поєднати можливості з інших своїх технологічних проектів.

Одна така ракета, за словами винахідника, може вмістити до 100 людей, і як тільки її побудують, її використовуватимуть для перевезення людей на Землі. У своєму Twitter Ілон Маск пояснив: «Переліт до більшості місць на Землі в межах 30 хвилин та будь-куди в межах 60. Вартість місця повинна бути приблизно такою ж, як і тариф економного квитка на літак. Забув згадати про це!».

Хоча й ідеї Маска часто критикують, називаючи їх неправдоподібними й фантастичними, деякі його досягнення вважають історично важливими.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG