Доступність посилання

ТОП новини

До і після анексії. Як День Незалежності України відзначали в Криму – фото

2018 року Україна відзначає 27-ту річницю проголошення незалежності. Востаннє влада Автономної Республіки Крим офіційно приєдналася до святкування пам'ятної дати 2013 року. До російської анексії півострова відсвяткувати річницю української незалежності в кримській столиці збиралися біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Проте 24 серпня в Криму не завжди відзначалося з «помпою». Часто місцева влада обмежувалася лише декларативним покладанням квітів та підняттям українського прапору. В окремих випадках громадськість брала на себе організацію заходів. У той час як проросійські активісти часто висловлювалися про те, що «не вважають 24 серпня святом».

Після захоплення влади на півострові Росією, проводити масові заходи, мітинги або акції цього дня заборонили. Тому річницю незалежності української держави відзначають майже підпільно. 23 і 24 серпня біля пам'ятника Шевченку в Сімферополі традиційно чергує поліція і стежить за тим, як люди покладають до постаменту квіти.

Кілька разів українських активістів затримували і відвозили до райвідділу, а квіти біля пам'ятника регулярно хтось рве і розкидає. У перший рік після анексії переслідуванню піддавалися і кримські татари за онлайн-привітання з Днем Незалежності України.

Проте люди продовжують шанувати цю дату, незважаючи на можливі ризики.


XS
SM
MD
LG