Доступність посилання

ТОП новини
У Генштабі ЗСУ називають найбільш імовірною причиною того, що відбулося, диверсію
У Генштабі ЗСУ називають найбільш імовірною причиною того, що відбулося, диверсію

Вибухи на складах боєприпасів в Ічні. Хронологія подій

Близько 3.30 ранку 9 жовтня на складах боєприпасів біля Ічні Чернігівської області почалися вибухи. О 04:22 був закритий повітряний простір у радіусі 30 кілометрів, а рух залізничного й автомобільного транспорту припинений.

Із навколишніх населених пунктів евакуювали місцеве населення. Люди, до речі, ще минулого року попереджали керівництво держави про загрозу такої ситуації.

Через події поблизу Ічні військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною третьою статті 425 (недбале ставлення військової особи до служби) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, є версія диверсії. Її перевіряє СБУ.

«Сумнівів немає, що на місцях процвітають балбеси і нероби. Незрозуміло інше: навіщо нам Верховний головнокомандувач, міністр оборони і начальник генштабу, які живуть як сім'я, але не можуть за чотири роки війни дати ладу з усім?» – запитує голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, коментуючи ситуацію, що склалася зі складами боєприпасів під Ічнею.

Тим часом зменшення рівня задимленості дозволило військовим розпочати аеророзвідку над місцем вибухів біля Ічн​і.

«Станом на 14:00 осередки пожежі локалізовано. Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватись, над територією складів спостерігається задимленість, лунають поодинокі вибухи», – звітують у Міноборони.

За 15 кілометрів від складів нині так:

На думку народного депутата Ігоря Луценка, вибухи під Ічнею є наслідком непокараності винуватців попередніх подібних ситуацій. І сприяє цьому те, що українська влада (насамперед, президент) «вибудувала таку систему, котра робить їх нечутливою до громадського тиску».

«Придворні телеканали і сайти, журналісти і блогери за викликом – ось ця система породила безкарність, з ось такими трагічними наслідками. І ніщо її, навіть сьогоднішнє горе, не похитає. Хоч тричі згорять артсклади, хоч російський паспорт знайдуть у родини одного з керівників зовнішньої розвідки, хоч бездарно провалять судовий процес по Кернесу, – все одно влада відчуватиме силу своїй брехні...Безконтрольність, відсутність відповідальності – от головна риса нинішнього режиму. Від непокараних злочинів на Майдані і аж до нинішніх катастроф», – зауважує він.

Наразі є дві основні версії того, чому зайнявся військовий арсенал поблизу Ічні: службова недбалість або ж диверсія.

Експерти прогнозують, що це не останні вибухи на складах боєприпасів, які доведеться пережити Україні.

Детальніше про це можна почитати тут.

Про те, чому знову відбуваються вибухи на військових складах України, говоримо сьогодні у «Вашій Свободі» з гостями програми: представником Генерального штабу ЗСУ Віктор Шидлюх та секретарем комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іваном Вінником.

Тим часом військові патрулюють прилеглі до епіцентру подій населені пункти, щоб не допустити мародерства.

«Можна скільки завгодно сміятися з «Петрова та Боширова» і російських спецслужб загалом, однак вони роблять свою роботу. Російські склади з боєприпасами, на жаль, не вибухають. Це факт», – констатує інструктор українських військових підрозділів Цві Аріелі.

Військовий оглядач Юрій Бутусов тим часом пояснює, які саме типи снарядів могли постраждати під час пожежі під Ічнею.

«Наразі момент встановлено, що підірвані сховища 120 мм мінометних мін (дуже цінних «витратних» боєприпасів), 122 мм гаубичних снарядів, 125 мм танкових снарядів і 122 мм реактивних снарядів «Град», – зазначає він.

Окрім того Бутусов проводить паралелі з подібною ситуацією, що сталася минулого року в Калинівці.

Серед причин, які могли зумовити повторення сценарію:

  • неадекватне планування;
  • невдала кадрова політика;
  • нестача «робочих рук»;
  • брак фінансування.

При цьому диверсію журналіст вважає все ж таки пріоритетною версією у нинішній ситуації.

Версія про диверсію лишається пріоритетною для багатьох лідерів громадської думки.

Волонтер Роман Донік називає це частиною війни з Росією, яка триває в Україні ось уже як четвертий рік поспіль (і не тільки на передовій, але і в тилу). При цьому він наголошує, що українському військовому керівництву підривати українські склади з боєприпасами абсолютно невигідно.

«Навіть частота вибухів свідчить про те, що це не випадковість. Просто не реагуйте на це так, ніби майже п'ять років не йде війна і не ллється кров», – пише він.

«Я впевнений, що в Ічні теж був шпиль», – іронізує журналіст Володимир Семків, який натякає таким чином на можливу причетність до цього інциденту російських спецслужб.

Різноманітних думок з приводу ситуації, що вкотре сталася на військових складах, настільки багато, що дехто навіть іронізує з цього приводу:

Зібрали трохи фото про ситуацію в Ічні:

Більше світлин можна переглянути тут.

А ось за якими сценаріями проводять якраз у цей час тренування російські військові:

>

Заступник міського голови Конотопа Ігор Степанченко, розповідає про те, як частина людей евакуювалиась з Ічні та навколишніх населених пунктів:

Журналіст Євген Спірін виявив, що фото, оприлюднене раніше ДСНС як ілюстрація з місця подій під Ічнею, є суто ілюстративним і не має жодного стосунку до подій в Україні:

У пошуці за картинками в Google це зображення справді фігурує в матеріалах, що вийшли значно раніше до сьогоднішніх подій:

У Міноборони стверджують, що пожежа на арсеналі біля Ічні почалася після чотирьох вибухів, що пролунали у різних кінцях території арсеналу.

Відтак у Генштабі ЗСУ найбільш вірогідною версією цього інциденту називають диверсію.

Тим часом в Ічні ліквідували чотири пожежі, викликані влучанням боєприпасів.

Інформації про жертв та постраждалих наразі немає.

Загалом наслідки інциденту ліквідовують 110 одиниць техніки та 500 осіб.

А ось і кадри того, як починалася сьогодні пожежа на складах:

Вибухи на складі боєприпасів поблизу Ічні – кадри з місця події
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

«У нас таки бардак. Але цьому бардаку чудово допомагають зовні... Тим більше, коли відповідальні особи висновків не роблять», –​ пише блогер Зоя Казанжи, коментуючи вибухи поблизу Ічні.

Координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук пригадує, як рік тому відвідував арсенал поблизу Ічні за дорученням парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони.

Саме тоді, за його словами, було виявлено «низку недоліків, в тому числі досить суттєвих». Вони, зокрема, стосувалися:

  • облаштування технічної території арсеналу,
  • умов зберігання боєприпасів,
  • удосконалення системи охорони,
  • проведення низки організаційних заходів.

Через те, що це потребувало участі Міноборони та Генштабу, Тимчук стверджує, що звернувся до очільників цих відомств із запитом, але їхні відповіді «були написані «під кальку», та мали цілком «заспокійливий» характер: мовляв, усе знаємо, усе робиться».

«Впевнений, що за умови не «паперового», а реального усунення недоліків та вирішення проблем арсеналу, нинішніх подій можна було б уникнути. Тим більше, що тоді, рік тому, Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони одностайно підтримав запит Міноборони на фінансування відповідних заходів по всіх арсеналах», – підсумовує Тимчук.

Він також додає, що нині важливо виявити та покарати реальних винуватців вибухів поблизу Ічні, а не «цапів-відбувайлів».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG