Доступність посилання

ТОП новини
Лідер демократів у Палаті представників Нансі Пелосі святкує ввечері 6 листопада здобутки своєї партії
Лідер демократів у Палаті представників Нансі Пелосі святкує ввечері 6 листопада здобутки своєї партії

Хроніка виборів у США: перебіг, результати, реакції

  • 6 листопада у США відбулися проміжні вибори, які багато хто називав безпрецедентними та найкоштовнішими виборами у США.
  • Результати визначають не лише баланс сил у Вашингтоні, але й майбутнє американської політики на наступні два роки, що також матиме наслідки і для глобальної політики.
  • Тим часом, як свідчать результати виборів, Демократична партія здобула більшість у Палаті представників Конгресу, зате Республіканська партія посилює контроль над Сенатом.

Чого тепер можна чекати від демократів: не імпічменту, але…

Коментар українського блогера про результат цих виборів:

Коментар посла України у США про перебіг виборів:

А тим часом у Каліфорнії вже порахували всі голоси в 48-му окрузі: республіканець Дейна Рорабакер отримав 49,3% голосів, демократ Гарлі Роуда – 50,7%. В абсолютних цифрах – 89 068 голосів проти 91 750. У Каліфорнії зараз третя ночі, офіційних заяв політики чи виборчі посадовці ще не роблять. Рорабакер дотепер обирався там 15 разів і пробув конгресменом 30 років.

Британсько-американський інвестор Білл Браудер, який через переслідування владою Росії втратив свій бізнес там і був засуджений заочно в Росії за звинуваченнями у «фінансових злочинах», які, за його словами, політично мотивовані, – серед тих, хто уважно стежить саме за цим двобоєм.

«Багато хто зі спостерігачів за Росією невідривно стежать за цими перегонами, щоб побачити, чи може зазнати поразки улюблений конгресмен Путіна Дейна Рорабакер. Сиджу, кусаю нігті», – написав він у твітері ще кілька годин тому, коли результат був зовсім не певний, даючи посилання на онлайн-звіт про результат виборів у тому окрузі.

Іще один із результатів, за яким пильно стежать, – це двобій між республіканцем Дейною Рорабакером і демократом Гарлі Роудою в одному з конгресових округів у Каліфорнії. Рорабакер відомий, зокрема, як великий прихильник Росії і її президента Володимира Путіна і відтак, підтримуючи позиції Кремля, не раз виступав проти інтересів України.

На цей час лишилася непорахованою лише одна дільниця з майже 400, і, схоже, її результат уже не змінить загального, і в новій Палаті представників Рорабакера вже не буде:

Крім власне виборів, у різних місцях США також відбувалися референдуми з найрізноманітніших питань – про податки, про збільшення мінімальної платні, про жорстоке ставлення до тварин тощо.

І ще – про легалізацію марихуани. Два такі референдуми закінчилися, як свідчать попередні дані, з протилежним результатом.

У штаті Мічиган виборці, як повідомляють, помітною більшістю підтримали ініціативу легалізувати рекреаційне, тобто просто задля задоволення, вживання марихуани дорослими. Після того, як такий результат затвердять, десь у середині грудня Мічиган стане вже десятим штатом США, де буде дозволене рекреаційне вживання марихуани (також воно дозволене в федеральному окрузі Колумбія, який збігається зі столичним містом Вашингтоном). Дотепер у Мічигані марихуана була легальною тільки з медичною метою:

Натомість у Північній Дакоті така сама пропозиція програє з великою різницею в голосах:

Іще в кількох штатах голосували щодо дозволу на медичне, з припису лікаря, використання марихуани.

При тому, що в десятку штатів легалізоване й рекреаційне вживання марихуани, а ще в кількох десятках легальне принаймні медичне використання, – і те, й інше лишаються нелегальним за федеральним (загальнодержавним) законодавством США.

В інтернеті дехто починає радіти, що перемога демократів у Палаті представників, на їхню думку, може полегшити імпічмент президента-республіканця Трампа:

Але не поспішаймо, не все так просто. Точніше, зовсім навіть не просто – бо не забуваймо, що Сенат лишається «республіканським».

Отже, про перспективи (чи, радше, про відсутність перспектив) імпічменту Трампа більше читайте ТУТ чи ТУТ.

Один із оглядів результатів виборів підготував російськомовний проект Радіо Свобода спільно з «Голосом Америки» – «Настоящее время»:

Поки голоси далі рахують, подивіться відео від колег із «Голосу Америки» про те, як відбувалося голосування:

«Наживо» стежать за результатами виборів до обох палат Конгресу колеги з «Голосу Америки»:

А ось деякі з перших конкретних результатів:

Британська медіакомпанія «Бі-бі-сі» кілька хвилин тому навела поточні дані результатів виборів до Палати представників: на цей час більшість демократів уже підтверджена, а ще ж не всі голоси пораховані.

Перші реакції американської преси:

«Вашингтон Пост»: «Демократи захоплюють Палату представників»

«Нью-Йорк Таймз» «Демократи забезпечують контроль над Палатою представників, республіканці розширюють більшість у Сенаті»

«Вол-Стріт Джорнал»: «Неоднозначне рішення»

Нинішні вибори, на яких, зокрема, переобирали весь склад Палати представників і третину складу Сенату, розглядали як такий собі референдум щодо правління президента-республіканця Дональда Трампа якраз посередині його чотирирічного терміну. І втрату республіканцями їхнього давнього контролю над Палатою представників розглядають як болісну поразку для Трампа.

Медіакомпанія «Сі-ен-ен» іронізує, граючи на Трамповому гаслі «Зробимо Америку знову великою!», – і публікує коментар: «Трамп зробив Демократичну партію знову великою». «Нансі Пелосі та інші лідери демократів мали б послати Трампові кошик із фруктами (дедалі популярніший у США й деінде на Заході подарунок, що замінює букет квітів чи коробку цукерок тощо – ред.) за те, що він допоміг їм досягти успіху, якого вони не мали з 2010 року, – взяти контроль над Палатою представників», – мовиться у статті.

На думку автора, саме Трамп своєю політикою відіграв вирішальну роль у цьому, як і в тому, що демократи здобули кілька важливих посад губернаторів штатів – адже на нинішніх виборах обирали й низку губернаторів штатів, і склад законодавчих органів штатів, і в багатьох місцях також місцевих посадовців і органи влади нижчого рівня.

Але при цьому Пелосі заявила, що демократи шукатимуть шляхів співпраці з Трампом і з підконтрольним республіканцям Сенатом.

«У нас буде підзвітність, і ми будемо домагатися двопартійної взаємодії», – заявила вона і знову повторила: «Досить із нас розділення».

Ось виступ Нансі Пелосі:

Вітаю всіх динамічних, різноманітних, неймовірних кандидатів, які повернули Палату представників американському народові. Привітаймо ж усіх наших кандидатів!

Демократи обіцяють, що Конгрес буде працювати для народу. Ми знизимо витрати на охорону здоров’я, знизивши ціни на рецептурні ліки, ми підвищимо платню працівників завдяки сильному економічному зростанню й відновлюючи інфраструктуру Америки, ми вичистимо корупцію і змусимо Вашингтон працювати для всіх американців!

Демократичний (за партійною належністю – ред.) Конгрес буде шукати рішення, які об’єднають нас, бо з усіх нас досить уже розділення. Американський народ хоче миру. Він хоче результатів. Люди хочуть, щоб ми працювали задля позитивних результатів для їхніх життів.

Нічого не нагадує? :-)

У цьому відеокадрі Нансі Пелосі реагує пізно ввечері 6 листопада за вашингтонським часом на перші результати виборів
У цьому відеокадрі Нансі Пелосі реагує пізно ввечері 6 листопада за вашингтонським часом на перші результати виборів

Обидві сторони привітали такі результати.

Президент-республіканець Дональд Трамп привітав «велетенський успіх» однопартійців у Сенаті:

Втрату в Палаті представників він іще не коментував.

Натомість лідерка демократів у Палаті представників Нансі Пелосі – яка тепер, найімовірніше, стане спікером цієї палати, – зі свого боку, проголосила, що «завтра для Америки настане новий день».

Як свідчать перші і ще не офіційні результати виборів до Конгресу, Демократична партія здобуває більшість у Палаті представників Конгресу, зате Республіканська посилює контроль над Сенатом.

За оцінками, в Палаті представників демократи здобули більш як 23 нові місця, що було необхідно їм для отримання більшості в цій палаті.

Сенат натомість залишається підконтрольним республіканцям, ба більше – в цій палати демократи навіть втратили принаймні два місця, а можливо, і три.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG