Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

Станом на 16:25 ЦВК опрацювала понад 85% голосів.

Із них 30, 34 % виборців віддали голоси Володимиру Зеленському, 16, 02% – Петру Порошенку, 13, 28% – Юлії Тимошенко, майже 12% – Юрію Бойку.

Анатолій Гриценко має 7, 02% підтримки виборців. За ним Ігор Смешко із 5, 36%

Кандидатка у президенти Юлія Тимошенко після оголошення даних екзит-полів. Київ, 31 березня 2019 року
Кандидатка у президенти Юлія Тимошенко після оголошення даних екзит-полів. Київ, 31 березня 2019 року

Громадяни України, які живуть чи працюють у інших країнах, і стоять на консульському обліку при посольствах, активно голосували на виборах президента України.

Хоча, голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що загалом активність виборців за кордоном виявилася нижчою на 27%, аніж це було у 2014 році.

Усього голосування відбулося на 101 закордонній виборчій дільниці – від Австралії до Японії. У переважній більшості країн працювало по одній виборчій дільниці.

Найбільше – 5 дільниць – було у Німеччині, 4 – у США , Італії та Польщі, по 3 – у Канаді, Туреччині та Іспанії, по 2 – у Чехії, Угорщині, Португалії, Білорусі, Молдові, Сербії, Великій Британії, Греції, Китаї і ОАЕ.

За попередніми підрахунками, українці, які живуть за кордоном, віддали трохи більше голосів Петру Порошенку, Володимир Зеленський на другому місці.

Більше 50% голосів Порошенко наразі отримав у таких країнах як Австралія, Велика Британія, Індія, Ірландія, Данія, Канада, Нідерланди, Норвегія, Кіпр, ПАР, Таїланд, Чорногорія та Швейцарія.

Загалом у голосуванні за кордоном взяли участь 36 713 українців.

Спостерігачі Організації із безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) зі спостереження за виборами президента в Україні назвали їх конкурентними, повідомляє кореспондент Радіо Свобода..

«Президентські вибори були конкурентними, вони дали широкий вибір. День виборів оцінений як такий, що відкриває шлях до другого туру. Закон застосовувався добросовісно багатьма учасниками, зокрема і владою», – сказав на прес-конференції у Києві Ілкка Канерва, координатор місії спостерігачів ОБСЄ.

За його словами, були окремі питання щодо «виконання законів», які потребують окремої дискусії, але загалом кандидати могли вільно проводити передвиборчу кампанію і достовірно показати, які ресурси використовували.

Ілкка Канерва зазначив, що загалом від місії ОБСЄ на українських виборах працювали 2300 спостерігачів.

В Станиці Луганській підраховують голоси – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Центральна виборча комісія відкрила засідання, на якому відбудеться прийом оригіналів паперових протоколів окружних виборчих комісій щодо результатів голосування на президентських виборах України 31 березня.

Перший паперовий протокол подала ОВК 51-го округу на Донеччині, в межах якого працювали дві виборчі дільниці в селищі Зайцеве в Донецькій області.

ЦВК розпочала засідання на якому має укласти підсумковий протокол щодо результатів голосування.

UKRAINE – Election officials start counting ballots at a polling station during the presidential election in Kyiv, March 31, 2019
UKRAINE – Election officials start counting ballots at a polling station during the presidential election in Kyiv, March 31, 2019

Директор українського представництва міжнародної правозахисної організації Freedom Нouse​ Метью Шааф запропонував у своєму Twitter запитання для нинішніх топ-кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка перед другим туром виборів.

«Яким є їхній план підтримки кримчан та їхніх прав людини? Україна може зробити більше. Нещодавно було затримано 24 особи, які залишили 166 дітей без годувальників», ­– написав Шааф.

Поки у російській Держдумі розмірковують над тим, чи не визнати українські вибори нелегітимними, у Кремлі жваво відреагували на вчорашні заяви декого з кандидадатів.

Зокрема, висловився речник російського президента Дмитро Пєсков, коментуючи слова теперішнього лідера першого туру, шоумена Володимира Зеленського, який заявив напередодні, що при зустрічі з Путіним він сказав би: «Ну, нарешті ви повернули наші території. Скільки ще ви готові компенсувати грошей за те, що відібрали наші території?»

«Що стосується згадки Криму в цьому контексті, то ми вважаємо її неприпустимою. Це тема, яка взагалі не підлягає обговоренню. Ця тема закрита раз і назавжди», – сказав Пєсков, а щодо Донбасу заявив, що Росія його «не окуповувала».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, станом на кінець грудня 2018 року, за час конфлікту загинули близько 13 тисяч людей, майже 30 тисяч – поранені.

Станом на 14:30 ЦВК опрацювала 79,18% протоколів.

За цими даними, за Володмира Зеленського – 30,41% виборців, за Петра Порошенка – 16,05%

Керівниця Інституту масової інформації Оксана Романюк повідомила, що оцінює перебіг виборів позитивно: порушень прав журналістів було менше, ніж на виборах у 2014-му (цього року ІМІ зафіксував 6 порушень, на попередніх виборах – 7).

«У двох областях було помічено вояжі десятків тітушок з журналістськими посвідченнями. Однак із залученням поліції все минуло мирно, ніхто нікуди не прорвався», – написала вона.

Рух «Чесно», тим часом, вирішив нагадати про «ретроградний Меркурій» в агітках кандидатів.

Чергові вибори президента України 31 березня відбулися чесно і вільно, заявив голова місії спостереження за виборами в Україні міжнародної неурядової організації CANADEM Ллойд Аксуорті у Києві.

«З боку канадців ми хочемо привітати ЦВК, ОВК, а також ДВК, тих, хто провів дуже організований процес голосування на місцях. І ми знаємо, що виборці були впевнені, коли голосували, що їхні голоси будуть пораховані і взяті до уваги належним чином…Вибори були проведені чесно, вільно, і вони таким чином розбудовують довіру населення до таких демократичних процесів, в тому числі, можна очікувати довіри до наступних парламентських виборів восени», – зазначив Аксуорті.

За його словами, щоб реалізувати надалі демократичне волевиявлення, варто полегшити процедуру голосування для внутрішньо переселених осіб, позбутися надмірного контролю ЗМІ в руках олігархів, запобігти «гібридним втручанням» ззовні.

Від міжнародної неурядової організації CANADEM на чергових виборах президента України ЦВК зареєструвала 115 офіційних спостерігачів.

Громадська організація «Комітет виборців України» також підбила підсумки вчорашнього голосування, заявивши, що порушення не були системними і не могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

Генеральний директор ГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель
Генеральний директор ГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель

За даними КВУ, серед найтиповіших порушень були помилки в роботі дільничних виборчих комісій, розголошення таємниці голосування виборцями шляхом публікації відповідних фотоматеріалів, проведення агітації поза визначеними законами термінами, а також проблеми зі списками виборців.

Спостерігачі громадської організації також фіксували в деяких випадках підвезення громадян до виборчих дільниць, спроби контрольованого голосування і винесення бюлетенів за межі дільниці.

За останніми даними ЦВК, на Івано-Франківщині Юлія Тимошенко вийшла в лідери, обігнавши Петра Порошенка (зараз у неї там 21, 89% підтримки).

Щодо решти України, ситуація, згідно з сайтом ЦВК, залишається незмінною: Зеленського найбільше підтримують у всіх областях, крім Львівської і Тернопільської, де першим є Порошенко, а також підконтрольних Києву територій Донеччини та Луганщини, що найбільше проголосували за Бойка.

ЦВК опрацювала 74, 84% протоколів станом на 13:06.

Двійка лідерів,як і раніше, Володимир Зеленський (30, 49%) та Петро Порошенко (16,13%).

А ось так, за даними ОПОРИ, голосували в Антарктиді (явка, між іншим, 100%).

Національна поліція почала 60 кримінальних проваджень через порушення на виборах президента, повідомив журналістам речник відомства Ярослав Тракало.

При цьому, за його словами, поліція не зафіксувала серйозних порушень і «зуміла забезпечити законність виборчого процесу». Водночас, правоохоронці склали 33 адміністративні протоколи через порушення, пов’язані з виборчим процесом.

Тим часом, ЦВК опрацювала вже 70,61% протоколів станом на 12:10.

Як і раніше, в лідерах - Володимир Зеленський (30,46%) та Петро Порошенко (16,18%).

Найменше проголосували за Романа Насірова (0, 01% або 1 812 голосів виборців)

Роман Насіров, самовисуванець, екс-голова ДФС
Роман Насіров, самовисуванець, екс-голова ДФС

Перебіг підрахунку голосів та реакції на волевиявлення українців ви також можете побачити наживо у спільному марафоні Радіо Свобода та телеканалу Еспресо.

Чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними, мовиться у заяві мережі ОПОРА.

ОПОРА оголосила про результати паралельного підрахунку голосів, який проводився її спостерігачами у регіонах.

Найбільш частими порушеннями, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ в день голосування, були спроби видачі членами виборчих комісій бюлетеня без пред’явлення виборцями належних документів (паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка – для військовослужбовців строкової служби), мовиться у повідомленні.

За даними ОПОРИ, такі зловживання з боку суб’єктів виборчого процесу мали місце на 14,5% виборчих дільниць, однак не було ознак їх застосування у системний чи завчасно спланований спосіб.

За оцінками спостерігачів, 97,7% дільничних виборчих комісій дотрималися законної процедури підрахунку голосів.

У Росії вирішили відреагувати на українські вибори. Як повідомляє тамтешнє державне інформагентство ТАСС, комітет Держдуми у справах СНД рекомендував їй ухвалити заяву про невизнання виборів президента в Україні.

Як заявив голова комітету Леонід Калашников, це пов`язано з тим, що голосування не відбувалося на ОРДЛО та серед українців, що живуть у Росії (за його словами, йдеться про 5-6 мільйонів людей).

Засідання Держдуми, архівне фото
Засідання Держдуми, архівне фото

Водночас, на переконання Калашникова, у разі, якщо не буде переобраний чинний український президент, заява Думи не означатиме припинення співпраці між Росією та Україною.

Українські дипломати поки що це не коментували.

Судячи з результатів голосування в зоні конфлікту на Донбасі, припущення щодо тиску на військовослужбовців безпідставні – таку заяву зробив на прес-конференції сьогодні заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко.

«Усі дільниці, розташовані в зоні розмежування, і спеціальні дільниці, організовані для військовослужбовців об’єднаних сил, уже проголосували, підрахунок голосів здійснено, й у більшості випадків результати передано. Нічого екстраординарного на цих дільницях немає», – повідомив Радченко.

Він додав, що результати голосування співставні з тими, які надає ЦВК по всій країні.

Станом на 11:20 ЦВК опрацювала 66,74% протоколів.

Наразі перемагають Володимир Зеленський (30, 42%) та Петро Порошенко (16, 26%).

У Юлії Тимошенко - 13,11%

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG