Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

Станом на 12:35 ЦВК опрацювала 98,09% протоколів.

Володимир Зеленський - 73,15%

Петро Порошенко - 24,52%

Дружина фаворита виборів Володимира Зеленського Олена розповіла в інтерв’ю «BBC Україна», що хотіла би й далі працювати сценаристкою, навіть будучи першою леді.

Як повідомляється, розмова відбулася за кілька днів до другого туру виборів, але її опублікували 22 квітня.

«Я працюю сценаристом в «Студії Квартал 95». Ми пишемо смішне, вдало чи невдало – це вже оцінюють глядачі. Ми це робимо вже понад 15 років, і якщо глядачам це не набридло дивитися, то це, мабуть, успішно.Мені подобається те, чим я займаюсь, адже насправді робота має приносити задоволення. Те, що я роблю, приносить мені максимум задоволення», – каже Олена Зеленська.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вранці 22 квітня також привітав Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні, повідомляє прес-служба білоруського керівника.

«Із задоволенням відзначаю, що фундаментом відносин між нашими країнами традиційно є загартовані спільною історією братерські зв’язки білорусів і українців, – йдеться в привітанні. – Підтверджую, що Білорусь завжди була і залишиться для України передбачуваним партнером, надійним сусідом і хорошим другом».

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав Володимира Зеленського українською.

Журналіст-розслідувач Денис Бігус, тим часом, висловився з приводу реакцій на перемогу Володимира Зеленського з боку прихильників чинного президента.

«Так-так, це незвичне вам відчуття необхідності сильної і здорової опозиції. Контролю і критики влади ... Загалом все те, з чим ви боролися останні роки - це воно. Норм, хлопці. Мені знайоме це відчуття. Ідіть, обійму. Звичайно, у нас є невеликі відмінності. Наприклад, багатьом з вас (не всім, зрозуміло, не всім) хочеться, щоб у Зеленського не вийшло. Чисто заради «яжказав». Мені – навпаки. Мені дуже хочеться, щоб у нього все вийшло. Так само, як хотілося, щоб все виходило у Порошенка», – написав він у Facebook.

Громадянська мережа ОПОРА констатує, що другий тур виборів президента України відбувся без значних порушень.

«Найчастішим порушенням у день повторного голосування, зафіксованим спостерігачами ОПОРИ на 5,5% виборчих дільниць, були спроби видачі членами виборчих комісій та отримання виборцями бюлетенів без пред’явлення належних документів. Під час першого туру голосування такі зловживання з боку суб’єктів виборчого процесу мали місце на 14,5% виборчих дільниць. Завдяки реагуванню спостерігачів ОПОРИ на подібні ситуації в більшості випадків вдалося запобігти здійсненню такого типу порушення. Втім, незаконна практика голосування без документів лишається поширеним явищем», ­– мовиться на сайті організації.

На думку експертів ОПОРИ, незважаючи на ознаки політичної прихильності цілої низки загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, громадяни були належно проінформовані про активності кандидатів на пост Президента України, їхні передвиборчі програми та політичні позиції.

Водночас, ОПОРА засудила те, що кандидати не забезпечили повноцінної дискусії в рамках теледебатів.

Окрім того, за словами голови правління мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, справжня конкурентність виборів, на жаль, супроводжувалась і суттєвими недоліками виборчого процесу, які носять системний характер: непрозорість фінансування офіційної і прихованої передвиборної агітації, тіньовий характер фінансування агітаційної роботи та праці членів виборчих комісій, зловживання адміністративними ресурсами та негативні інформаційні кампанії.

ОПОРА оприлюднила дані паралельного підрахунку голосів, який здійснювали її спостерігачі у другому турі виборів.

За даними мережі, Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, а Петро Порошенко – 24,3%.

Станом на 11:15 опрацьовано 96,65% протоколів.

Володимир Зеленський - 73,14%

Петро Порошенко - 24,53%

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявляє про наявність шансів на поліпшення відносин між Росією й Україною з обранням Володимира Зеленського українським президентом.

Водночас він прогнозує, що Володимир Зеленський дотримуватиметься «риторики, яку обрав у передвиборній кампанії».

«У мене немає сумнівів: новий керівник держави стосовно Росії дотримуватиметься риторики, яку він використовував під час передвиборної кампанії. Повторювати відомі ідеологічні формули, орієнтовані на різні групи населення. Не маю жодних ілюзій із цього приводу. Водночас шанси на поліпшення взаємодії з нашою країною все ж є. Що потрібно для цього? Чесність. І ще потрібен прагматичний і відповідальний підхід», – написав Медведєв у Facebook 22 квітня.

Президент-утікач Віктор Янукович привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента України. Відповідне звернення Януковича оприлюднив його речник Юрій Кірасір у Facebook.

«Я щиро вітаю вас з обранням на посаду президента України. Українці довірили вам цю посаду в найважчий для нашої країни момент історії», – цитує Кірасір Януковича.

Він вважає, що найголовніше завдання Зеленського – принести мир, «об’єднати та помирити український народ».

Станом на 10:30 ЦВК опрацювала 95,57% протоколів:

Володимир Зеленський - 73,15%

Петро Порошенко - 24,52%

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що у низці областей ДВК датують протоколи про результати виборів «переднім числом» – не 21, а 22 квітня, хоча отримували вони їх ввечері 21 квітня. Активісти припускають, що це робиться з метою отримання подвійної оплати.

Зокрема, така випадки зафіксовані на Київщині, Львівщині та Івано-Франківщині.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус прокоментував попередні результати виборів в Україні.

«Україна просто вирішила змінитися. Ми поважаємо вибір і вважаємо, що зміни призведуть до подальшого звільнення, подальших реформ, подальшої інтеграції в євроатлантичну сім'ю. Занадто багато було вкладено, занадто багато крові було пролито. Україна – це Європа!» – написав політик у Twitter.

Наші кореспонденти, що відстежували перебіг виборів на Донбасі, повідомляють про досить велику кількість зіпсованих бюлетенів (зокрема, у Новотроїцькому на Донеччині, за їхніми даними, таких було 5%).

Ось як це виглядало

Загалом по Україні ЦВК зараз повідомляє про 2, 32% бюлетенів, які врешті були визнані недійсними.

Станом на 9:45 ЦВК опрацювала 94, 07% протоколів:

Володимир Зеленський - 73, 19%

Петро Порошенко - 24, 48%

Сполучені Штати Америки продовжать підтримувати Україну, знову наголосив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер у Twitter.

«Президент [США Дональд] Трамп зателефонував привітати Володимира Зеленського з його перемогою на виборах, а народ України – з мирними та демократичними виборами. Ми продовжимо підтримувати намагання України відновити її територіальну цілісність та протистояти російській агресії», – заявив Волкер.

Результати другого туру виборів президента України можуть оголосити орієнтовно 30 квітня, повідомив член Центральної виборчої комісії Євген Радченко в коментарі ТСН ввечері 21 квітня.

«Великдень для українців – одне з найбільших свят, тому ми хвилюємося, що можемо не отримати інформацію від судових органів влади про те, що ніде немає позовів. Ми зможемо встановити і оголосити результати орієнтовно 30 квітня», – сказав Радченко.

На закордонному окрузі опрацьовано 100% протоколів, за даними ЦВК.

Тут більшість голосів – у Петра Порошенка (54, 73%), але Володимир Зеленський відстає із не дуже значним відривом – 43,78%.

Чинний президент здобув перемогу на більшості закордонних дільниць (усього їх 101), але програв своєму опонентові, зокрема, у Польщі, Словаччині, Угорщині, країнах Балтії, Грузії, Вірменії.

Всього за кордоном голосували понад 59 тисяч українців.

ЦВК опрацювала 90,1% протоколів станом на 8:30.

Володимир Зеленський – 73, 17%

Петро Порошенко – 24,5%

Недійсними визнано 2,32% протоколів.

Єврокомісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Йоганнес Ган також ще вчора привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах.

«Вітаю народ України із демонcтрацією демократичної зрілості і обраний президентом, а Володимира Зеленського ­– з його перемогою. Цей результат є дуже потужним мандатом на більш рішучу боротьбу з корупцією і за звільнення держави від олігархічного впливу», – написав він у Twitter.

Також Ган запевнив у своїй підтримці України на шляху реформ.

«Процес реформ і реалізація угоди про асоціацію повинні продовжуватися на повній швидкості для того, щоб український народ повністю скористався цим. У останні місяці мого мандату я зроблю все можливе, щоб підтримати Україну на цьому шляху», – заявив єврокомісар.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG