Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

«Найбільша політична розправа зі старими елітами» – західні оглядачі про вибори

Підрахунок голосів після парламентських виборів ще триває, але західні оглядачі вже повним ходом коментують результати попередніх даних.

«[Ці вибори] увійдуть в історію в Україні. І де-факто [Україна стане] президентською республікою, адже вся влада зосереджена в руках Зеленського», – пише у своєму Twitter Балаж Ярабік, дослідник Фонду міжнародного миру Карнеґі.

«На цьому етапі вже можна впевнено назвати вибори в Україні справді історичними і найбільшою політичною розправою зі старими елітами (в одномандатних округах)», – окремо додав Ярабік.

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт зазначив у своєму Twitter-повідомленні: «Україна стане президентською республікою після того, як партія Зеленського отримає більшість сама по собі у Раді після вчорашніх виборів. У цьому є очевидні плюси і мінуси».

«Приблизно дві третини, можливо, навіть більше, нових українських депутатів ніколи раніше не були в парламенті. Традиційно дві третини були бізнесменами. Соціальний склад українського парламенту повністю змінився», – наголошує шведсько-американський економіст, політичний експерт, дипломат Андерс Ослунд.

«Склад нового українського парламенту дає унікальну можливість швидко зробити дві речі: 1) скасувати депутатську недоторканість; 2) навести лад у фінансуванні політичних партій. Гарний закон про повністю пропорційні вибори за відкритими списками та 5% бар’єром вже ухвалений», – додає Ослунд в окремому дописі.

«Перенесення парламентських виборів з жовтня на липень призвело до найнижчої явки в історії сучасної України. Це може бути фактором, який допоміг підсилити результат партії президента Зеленського «Слуга народу», особливо у голосуванні в окремих округах», – зауважує Алекс Кокчаров, головний аналітик із питань України в лондонській компанії оцінки ризиків IHS Markit.

«Оскільки деякі кандидати від «Свободи» не мають успіху на округах, а партія Ляшка (яка містила кількох ультранаціоналістів) не пройшла, українські ультраправі очевидно будуть ще слабшими у цій Раді, ніж у попередній», – пише німецький політолог Андреас Умланд.

«Свобода», «Азов» та «Правий Сектор» – усі ультраправі сили в Україні об’єдналися, щоб нарешті здійснити кремлівський наратив про «фашистську хунту в Києві»…і з 2,1% зазнали невдачі, не отримавши необхідних 5%», – написав журналіст німецького видання Bild Юліан Рьопке.

Найбільше незаконної агітації в день виборів було від імені «Слуги народу» і «Опозиційної платформи» – КВУ

Найбільше матеріалів незаконної агітації у переддень та день голосування було поширено від імені політичних партій «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя» та «Опозиційний блок», повідомили у Комітеті виборців України з посиланням на своїх спостерігачів.

«Також наявні матеріали ще від імені 5 політичних сил (Аграрна партія України, ВО «Свобода», «Голос», «ЄС», ВО «Батьківщина»), а також низки кандидатів у одномандатних округах. Значна кількість порушень були спричиненими неправильним трактуванням або незнанням чинного законодавства з боку членів виборчих комісій», – повідомили у КВУ.

ЦВК залишилося опрацювати менш як 43% протоколів на виборах до Ради

Центральна виборча комісія підрахувала 57,01 відсотка протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,47%).

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,91%), «Європейська солідарність» (8,6%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,02%), партія «Голос» (6,38%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,79%), далі йдуть «Сила і честь» (3,74) та «Опозиційний блок» (3,22%).

Мажоритарники від «Слуги народу» перемагають на 124 округах – попередні дані ЦВК

Центральна виборча комісія опрацювала 50,24% протоколів. За попередніми даними, більшість голосів у одномандатних округах отримали кандидати від партії Володимира Зеленського «Слуга народу».

Світовий конгрес українців: російська гібридна агресія була найбільшим викликом на виборах

Парламентські вибори в Україні відповідали міжнародним стандартам проведення демократичних виборів, такі попередні висновки на брифінгу в Києві оголосив 22 липня голова місії міжнародних спостерігачів Світового конгресу українців Євген Чолій. За його словами, виявлені порушення були незначними і не вплинули на результати волевиявлення. Серед недоліків він назвав ускладнення для голосування людей похилого віку та осіб з обмеженими можливостями.Найбільшим викликом для України на виборах 2019 року Євген Чолій назвав російську гібридну агресію, яка «не дозволила українському народу обрати народних депутатів в Криму та на окупованих територіях Донбасу».

Євген Чолій
Євген Чолій

Керівник Української служби Радіо Свобода Мар’яна Драч:

Радіо Свобода і телеканал «Еспресо» розпочинають поствиборчий марафон (трансляція)

Як Зеленському і лояльній до нього Верховній Раді не змарнувати кредит довіри виборців, хто може бути прем’єром і коли розпочнуться обіцяні президентом «посадки» корупціонерів? Про це – у спільному проекті Радіо Свобода і телеканалу Еспресо «Вибори-2019».

Учасники програми: обрані народні депутати від партії «Слуга народу» Денис Монастирський, від партії «Європейська солідарність» Вікторія Сюмар і від партії «Голос» Сергій Рахманін, кандидати у депутати Світлана Заліщук і Борислав Береза, а також політичні експерти Андрій Єрмолаєв і Володимир Фесенко.

У ЦВК визнали вибори до Верховної Ради такими, що відбулися

Про це на брифінгу заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук: «Таких подій, які б поставили під сумнів проведення цієї парламентської кампанії, не було».

Вона додала, що тепер комісія переходить до процесу підрахунку голосів та подальшого приймання протоколів ОВК.

Парламентські вибори: на закордонних дільницях перемогла «Європейська солідарність»

Партія «Європейська солідарність» набрала 29,55% голосів виборців у закордонному окрузі
Партія «Європейська солідарність» набрала 29,55% голосів виборців у закордонному окрузі

За результатами підрахунку 100 відсотків протоколів на закордонних дільницях, перемогу там здобула партія п’ятого президента України Петра Порошенка «Європейська солідарність». Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії.

Партія «Європейська солідарність» набрала 29,55% голосів виборців, «Слуга народу» – 28,13%, «Голос», – 19,67%.

Українці «дали сильний мандат» партії Зеленського – прем’єр Чехії

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш привітав громадян України із завершенням виборів до Верховної Ради в мережі Twitter: «Жителі України дали сильний мандат партії президента Зеленського, яка поведе країну в ці нелегкі часи. Викликів багато, однак вірю, що успіх на виборах відкриє дорогу для продовження реформ та більш активної співпраці з Чеською Республікою».

Хто стане новим прем’єром та кому дістанеться крісло голови Верховної Ради?

22 липня «Ньюзрум» обговорить результати виборів до парламенту.

У дискусії візьмуть участь досвідчені політологи, журналісти та молоді блогери.

Дивіться 2-годинний спецвипуск «Ньюзруму» о 18:00 на YouTube.

«Ньюзрум» – мультимедійний проект Української редакції Радіо Свобода – у будні о 18:00 у прямому ефірі на YouTube.

У Мінську на виборах до Верховної Ради перемогли партії Зеленського і Порошенка

Виборча комісія закордонної дільниці на виборах парламенту України, яка розташовується в посольстві України в Мінську, підрахувала голоси.

Партія нинішнього президента України Володимира Зеленського «Слуга народу» набрала 40,5 відсотків голосів і стала лідером. На другому місці – партія п’ятого президента Петра Порошенка «Європейська солідарність» із 18 відсотками голосів.

У п’ятірку також потрапляють «Партія Шарія» – 11,2 відсотка, партія Святослава Вакарчука «Голос» – 9,2%, партія «Опозиційна платформа – За життя» – 7, 7%.

Явка на дільниці в Мінську склала 8 відсотків.

ЦВК опрацювала майже половину протоколів на виборах до Ради

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,42%).

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,84%), «Європейська солідарність» (8,67%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,04%), партія «Голос» (6,4%).

«Слуга народу» зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК

Пропрезидентська партія «Слуга народу» зможе сформувати більшість у ВРУ 9-го скликання без залучення партій-партнерів. Такими є попередні результати виборів за партійними списками та в мажоритарних округах, які наводить зранку 22 липня сайт ЦВК.

За цими даними, понад 120 місць «Слуга народу» матиме за результатами голосування за списки політичних партій, ще понад 110 депутатів партія Зеленського проводить до парламенту в мажоритарних округах – таким чином «Слуга народу» матиме понад 230 місць у новій Верховній Раді, цього достатньо для одноосібного формування керівних органів парламенту та призначення уряду.

Союзників пропрезидентська сила змушена буде шукати для ймовірних змін до Конституції. Для цього необхідна підтримка понад 300 депутатів парламенту.

Після підрахунку понад 46% протоколів партія «Слуга народу» має підтримку понад 42% учасників голосування, свідчать дані ЦВК.

ЦВК порахувала понад третину протоколів на виборах до Ради

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,19%).

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,75%), «Європейська солідарність» (8,71%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,15%), партія «Голос» (6,39%).

Явка на виборах в Раду стала найнижчою в історії – інфографіка

Українці на виборах 21 липня встановили історичний антирекорд. Явка на позачергових виборах до Верховної Ради, за даними ЦВК на 20:00, склала лише 49,8%.

І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.

Найактивнішими українці були у першому турі парламентських виборів у 1994 році. Тоді явка становила 75,6%.

«Наші спостерігачі працюють на репрезентативній кількості дільниць. Остаточна явка, за нашими даними, склала 49,3%. Похибка – 0,6%», – сказав ефірі Радіо Свобода аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

ЦВК порахувала 2,5% протоколів на виборах до Ради

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (40,01%).

Значно відстають від лідера «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (10,20%), «Опозиційна платформа – За життя» (9,88%), «Європейська солідарність» (8, 71%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,79%), партія «Голос» – 5,71%.

Ці дані наразі не є репрезентативними і не збігаються з даними Національного екзит-полу.

«Пиріжковий округ»: як відбувались вибори на «проблемному» окрузі у Дніпрі?

Вибори в Дніпрі, ятки з печивом по 5 копійок на окрузі №26, Дніпро, 21 липня 2019 року
Вибори в Дніпрі, ятки з печивом по 5 копійок на окрузі №26, Дніпро, 21 липня 2019 року

Непрямий підкуп виборців, рекордна кількість претендентів на «мажоритарний» мандат, кандидати з однаковими прізвищами. 26-й виборчий округ Дніпра, який охоплює один район повністю, частину іншого та селище Авіаторське, ще до дня голосування спостерігачі громадянської мережі «Опора» називали одним із «проблемних». День виборів показав: експерти не помилились. Тут у хід пішла передвиборча «гречка», чи то пак випічка.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG