Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року
Володимир Зеленський (л) і Дональд Трамп (п) під час короткої пресконференції перед їхньою зустріччю у Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року

Президенти Зеленський і Трамп зустрілися у Нью-Йорку. Живий блог (завершено)

Президенти України і США провели зустріч на тлі скандалу навколо їхньої липневої телефонної розмови

У Нью-Йорку відбулася зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа.

Деталі читайте далі в цьому блозі.

Напередодні цієї зустрічі Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася у липні 2019 року. Це сталося одразу після того, як Володимир Зеленський повідомив, що разом із дружиною Оленою взяв участь в офіційному прийнятті, організованому Дональдом Трампом та його дружиною Меланією ввечері 24 вересня. Допис президента Зеленського у твітері дає можливість припустити, що президентам вдалося поспілкуватися.

Напередодні зустрічі Володимира Зеленського і Дональда Трампа ​газети Washington Post та New York Times повідомили про скаргу інформатора на висловлювання президента США у липневій розмові із президентом України. Видання повідомили, що скарга була подана на адресу генерального інспектора розвідки США Майкла Аткінсона 12 вересня. Далі ЗМІ повідомили, що в перебігу цієї телефонної розмови президент США міг тиснути на українського колегу, домагаючись розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина ймовірного суперника Трампа на виборах 2020 року від Демократичної партії Джо Байдена, – а також і діяльності самого колишнього віцепрезидента США, який нібито свого часу змусив Київ усунути з посади генпрокурора.

25 вересня Палата представників американського Конгресу розпочала офіційний процес імпічменту – розслідування звинувачень на адресу президента Дональда Трампа щодо цієї телефонної розмови. Адміністрація Трампа заявила, що розмова з українським лідером була «дуже дружньою і цілком доречною», а спроби імпічменту президент США назвав черговим «полюванням на відьом».

І на цьому завершуємо наш живий блог про події у Нью-Йорку і Вашингтоні 25 вересня (там цей день іще триває) навколо зустрічі Володимира Зеленського і Дональда Трампа, публікації Білим домом викладу телефонної розмови між ними 25 липня, зміст якої вже став приводом до офіційного початку імпічменту президента США, і нових подій, що стосуються цього можливого імпічменту. Шануймося!

А агентство Reuters пише про те, що для Володимира Зеленського оприлюднення викладу Білого дому його телефонної розмови з Дональдом Трампом «стало далекосяжною дипломатичною катастрофою» – в той час як для американського президента, проти якого через цей дзвінок почали процедуру імпічменту, це лише внутрішня політична криза.

Як пише агентство, слова Зеленського, що містяться в викладі, найімовірніше, роздратують демократів у США, що поставить під загрозу двопартійну підтримку Вашингтону, якої потребує України, а також роздратують і Францію й Німеччину, яких Зеленський у тій розмові теж розкритикував.

У матеріалі наведено слова директорки центру «Нова Європа» в Києві Альони Гетьманчук, яка каже: «На жаль, головним наслідком цього є те, що Україна може стати «токсичною».

А лондонський аналітик із питань ринків, що розвиваються, Тімоті Аш звертає увагу на такі моменти тієї розмови: «Зеленський із цього не вийде, зберігши добрий вигляд – копнув колишнього посла США, копнув Меркель і європейців, а потім погодився зробити для Трампа брудну роботу щодо Байдена. Схоже, він дуже хотів втертися Трампові в довіру».

«Звичайно, підґрунтя для відносин із європейськими лідерами, і особливо з Меркель, погіршиться, – коментує агентству Володимир Фесенко з аналітичного центру «Пента». – Прямої критики там немає, але контекст і тональність такі, що Зеленський ніби скаржиться Трампові на Меркель».

Депутатка з фракції колишнього президента Петра Порошенка Марія Іонова, зі свого боку, звертає увагу: «Для України є величезна небезпека, що вона опиниться сам-на-сам із ворогом Росією… І Росія, безумовно, скористається цим шансом».

Схожу думку має і Тімоті Аш. «Факти такі, що Трамп, по суті, попросив Зеленського накопати бруду на Байдена, і Зеленський, як схоже, погодився, – цитує його агентство Reuters. – Після всього, що зробив для успіху реформ в Україні Байден, Зеленський ударив його ножем у спину – як і колишнього посла США, і Меркель, і інших».

Аналітик робить висновок: «Переможець – Путін!»

Агентство Associated Press підготувало огляд про те, як дзвінок Трампа Зеленському 25 липня може порушити американські закони щодо фінансування виборчих кампаній. Як пише агентство, неодноразові підштовхування Трампом українського президента «зробити послугу», влаштувавши розслідування проти Джо Байдена і його сина, з погляду законодавства може розглядатися як незаконний заклик до іноземного громадянина зробити внесок у виборчу кампанію. Бо закон забороняє «свідомо просити, приймати чи отримувати від іноземного громадянина будь-яку пожертву чи дарунок», незалежно від того, чи йдеться про грошову форму, чи про, так би мовити, «натуральну», у вигляді послуги. Трамп заявляє, що ніяких законів не порушував.

…і як після цієї зустрічі коментував останні події Трамп:

Іще раз нагадаємо, про що йшлося під час зустрічі Зеленського і Трампа 25 вересня у Нью-Йорку…

Палата представників Конгресу США без заперечень проголосувала за резолюцію, що закликає адміністрацію президента Дональда Трампа оприлюднити для всіх членів Конгресу скаргу викривача з лав спецслужб із приводу розмови американського керівника з Володимиром Зеленським. За це проголосував 421 конгресмен, проти не було жодного; двоє утрималися і 10 не голосували.

Нині цей документ секретний, і члени Конгресу можуть познайомитися з ним у спеціально забезпечених приміщеннях у будівлі Капітолію, пише агентство Reuters.

У Сенаті Конгресу таку ж резолюцію теж одноголосно ухвалили ще 24 вересня.

Тим часом з’являються все нові коментарі тих законодавців, які вже змогли познайомитися з документом. Офіційно його передали в комітети у справах розвідки обох палат Конгресу.

Крім уже згаданого Адама Шиффа, конгресмена-демократа і голови комітету у справах розвідки Палати представників, про думку якого ми писали в цьому блозі недавно («Я з’ясував, що звинувачення дуже непокоять. Я також з’ясував, що вони дуже варті довіри»), стривоженість висловив і принаймні один республіканець із такого ж сенатського комітету, Бен Сассе – він, щоправда, відомий критичним ставленням до свого однопартійця Трампа. За його словами, у скарзі є «справді тривожні речі».

А чільний представник Демократичної партії в Сенаті Чак Шумер узагалі закликає оприлюднити скаргу для всіх. «Громадськість має право сама прочитати скаргу викривача. Зміст скарги має бути оприлюднений негайно», – мовиться в його заяві.

26 вересня в комітеті у справах розвідки Палати представників про це питання має доповідати виконувач обов’язків директора національної розвідки США (координатора всіх понад півтора десятка американських спецслужб) Джозеф Маґвайр.

Агентство Associated Press перевірило одну з заяв Дональда Трампа, яку той зробив на короткій пресконференції перед зустріччю з Володимиром Зеленським. Вирок: неправда.

«Мені колись належав конкурс «Міс Всесвіт» багато років тому, я продав його перед тим, як став президентом… У нас була переможниця з України», – заявив Трамп.

Але українка ніколи не здобувала титулу «Міс Всесвіт» (Miss Universe). За час, поки Трамп володів цим конкурсом (а він купив його 1996 року, а продав 2015-го), кілька громадянок України потрапляли в першу десятку, а 2011-го українка Олеся Стефанко стала другою. Але за всю історію цього конкурсу, з 1952 року, жодна українка в ньому не перемагала.

Також з’являються повідомлення про долю тієї самої військової допомоги для України, яку затримав було Трамп і яка, як кажуть його критики, фактично була предметом торгу з Зеленським навколо розслідування проти Байдена; цю допомогу президент США врешті вивільнив, але дуже вже близько до завершення американського фінансового року, що закінчується 30 вересня. Це викликало побоювання, що ці кошти не будуть використані.

Як пише агентство Reuters із посиланням на двох неназваних американських посадовців, тепер в адміністрації Трампа очікують, що до цього терміну таки не встигнуть використати близько 30 мільйонів доларів із 250 мільйонів, що мали бути надані за лінією Пентагону, тобто Україна таки отримає близько 90 відсотків від запланованої суми.

Саме Міністерство оборони США офіційно не інформувало, яку частку допомоги встигнуть використати цього фінансового року, заявляючи лише, що це буде «більшість» від 250 мільйонів.

Загальна допомога Україні цього року, яку затримував було Трамп, і через Пентагон, і через Держдепартамент мала скласти 400 мільйонів доларів. Як встигнуть використати кошти з другої, «держдепартаментівської», частини, агентство не повідомляє.

А Трамп заявив, що той неназваний інформатор «не мав повноцінних даних».

Адам Шифф
Адам Шифф

А тим часом Адам Шифф, конгресмен-демократ і голова комітету у справах розвідки Палати представників, уже ознайомився зі змістом скарги неназваного викривача – працівника спецслужб, що за службовим обов’язком слухав ту розмову 25 липня і вирішив, що в ній могло йтися про порушення з боку Трампа. Через тиск демократів в обох палатах Конгресу адміністрація Трампа, яка спершу опиралася, була змушена 25 вересня надати цей документ комітетам у справах розвідки обох палат.

«Я з’ясував, що звинувачення дуже непокоять. Я також з’ясував, що вони дуже варті довіри», – сказав Шифф журналістам, але не уточнив суть цих звинувачень. Він також пообіцяв зробити все можливе, щоб захистити неназваного викривача від можливих переслідувань.

Дональд Трамп «розігнався» і вже обіцяє оприлюднити й виклад першої його телефонної розмови з президентом України, що відбулася після обрання Володимира Зеленського і до тієї вже сумнозвісної розмови 25 липня. За його словами, то була «дуже невинна розмова», і взагалі всі його розмови з українським керівником були «досконалі».

Наразі не відомо, що про це думає Зеленський.

У США головною темою є все-таки не нинішня зустріч Трампа з президентом України, а зміст їхньої липневої телефонної розмови і те, що з неї випливає (залежно від думки коментатора).

Ось кілька таких моментів, теж від «Голосу Америки»:

Дональд Трамп дав окрему велику пресконференцію, на якій ішлося далеко не тільки про його зустріч із Володимиром Зеленським (наприклад, були запитання щодо відносин між США й Китаєм). Колеги з «Голосу Америки» стежили за «українською» частиною виступу Трампа.

Про перспективи приєднання США до «нормандського формату» переговорів про врегулювання на сході України: «я звертався, і особисто, до президента Трампа, щоб він доєднався до вирішення всіх наших проблем, до припинення війни і повернення наших територій. Але зараз треба зустрітися в цьому форматі, який є. Якщо він не буде працювати і не буде рухатись – так, ми будемо долучати».

Запитання про коротку зустріч із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, що відбулася ввечері 24 вересня: «Пан Лавров підійшов до мене, сказав, що хоче познайомитися і сказати, що «ми дуже хочемо, щоб закінчилась війна на Донбасі», привітав з обміном (утримуваними) – була дуже коротка ця розмова… Я сказав: будь ласка, все це наша країна, наша земля, добре, якщо ви готові, давайте закінчимо війну, віддайте нам наші території, обміняємо людей…»

У Росії раніше 25 вересня агентства процитували сказані у Нью-Йорку слова Лаврова, що в тій розмові з Зеленським «із обох сторін була висловлена зацікавленість вирішувати ситуацію на Донбасі відповідно до мінських домовленостей». «Головне, що президент України це сказав», – додав, за повідомленнями, Лавров.

Зеленський також сказав, що не хоче, щоб Україну залучили у вибори іншої країни з будь-яким результатом, тому він заявляє, що на нього ніхто тиснути не може і не буде.

А от цікаво щодо публікації тексту його липневої телефонної розмови з Трампом, яку здійснив Білий дім: Зеленський вважає, що зміст дзвінків між президентами незалежних країн не повинен публікуватися, бо «є геополітика, є якісь плани». За його словами, він і не проти цієї публікації, але «просто думав, що вони опублікують свою частину».

Раніше 25 вересня, напередодні публікації, Трамп написав у твітері, що державний секретар Майк Помпео отримав дозвіл влади України оприлюднити запис розмови.

А ввечері 24 вересня Зеленський в інтерв’ю телемережі CNN на запитання, чи хотів би він оприлюднення тексту розмови, відповів: «Побачимо».

Після закінчення зустрічі обидва президенти вийшли вже на окремі пресконференції, а не на спільну.

Володимир Зеленський, розповідаючи про зустріч, серед іншого, згадав, що на ній пролунала тема Криму. Зеленський запевнив, що пояснив Трампові (який свого часу припускав, що через те, що в Криму говорять російською мовою, можна погодитися, що півострів російський), що Крим – це «наша земля», це гарна частина України. За словами Зеленського, він переконав Трампа в цьому, і той сказав, що буде допомагати Україні в поверненні Криму.

Також обговорювали питання енергетичної безпеки.

Ось про що говорили два президенти під час першої короткої пресконференції, пропонуємо переклад

Трамп: Наші країни прекрасно співпрацюють. Ми, в США, маємо найвищі економічні показники в історії, найбільші показники зайнятості населення – майже 160 мільйонів людей мають роботу, що є найбільшим показником, що ми коли-небудь мали. Тож у нас все непогано і маю таке передчуття, що у вашій країні також буде все фантастично добре. Будемо все для цього робити. Бережіть себе.

Зеленський: Дуже вам дякую, пане президенте. Це велика приємність бути тут. Краще бути на ТБ, ніж на телефоні. Дуже вам дякую, пане президенте, це не перший мій візит до Нью-Йорка, але я знаю, що ви ніколи не були в Україні…

Трамп: Це правда…

Зеленський: І ваш попередник, як це сказати англійською, не знайшов часу. Тож не могли б ви дати мені слово, що приїдете до нашої прекрасної країни?

Трамп: Я спробую. Я скажу, що знаю багато людей з України, чудових людей. Мені колись належав конкурс «Міс Всесвіт» багато років тому, я продав його перед тим, як став президентом… У нас була переможниця з України, і ми дізналися про країну в різних її проявах. Я вважаю, що це країна з неймовірним потенціалом.

Зеленський: Так, я це знаю, тому що я з цієї країни. Я хочу подякувати за ваше запрошення до Вашингтону.

Трамп: Так.

Зеленський: Ви запросили мене, дякую, але мені здалося, що ви забули сказати дату. Але я сподіваюся, що в найближчому майбутньому.

Трамп: Вони вам повідомлять.

Зеленський: Так, вони дізнаються раніше за нас. І я хочу подякувати особливо вам, пане президенте, США, вашому урядові. Як я вже казав, я знаю багато людей, знайомі багато облич, це ніби друга родина, дякую за вашу підтримку, особливо зараз, коли маємо дві війни в Україні. Перша – це з корупцією, ми боремося і будемо переможцями в цій боротьбі, я певен. І друга, що у мене в пріоритеті, зупинити війну на Донбасі. Повернути наші території – Крим та Донбас. Дякую дуже за вашу підтримку у цих справах.

Трамп: Ви пам’ятаєте, що втратили території, втратили Крим за каденції іншої адміністрації, не адміністрації Трампа.

Зеленський: Тож ви маєте шанс нам допомогти.

Трамп: Ви маєте рацію, так. Проте саме за адміністрації Обами ви втратили Крим. Я вважаю, що цього не мало статися, але це сталося давно і з цим погано розібралися. І одна з тем, що ми обговорювали, це допомога з боку США, але я вважаю, шо інші країни також мають допомагати Україні набагато більше, ніж вони це роблять зараз. Німеччина, Франція, країни ЄС мають набагато більше допомагати. І я думаю, що, можливо, ми могли б над цим попрацювати разом. Вони мали б себе відчувати винними з цього приводу, бо вони не роблять того, що мали б. Ви дуже важливі для ЄС стратегічно і думаю, що вони мають викладатися краще, щоб допомогти Україні. І вони це також знають. Вони взагалі-то мені це казали, але не схоже, що втілили в життя. Тож я сподіваюся, що ви з ними поговорите і я, звісно, також.

Зеленський: Дуже дякую, пане президенте. Я хочу сказати, що ми тепер перезавантажуємо нову країну, і, перепрошую, але нам не потрібна допомога, нам потрібна підтримка, реальна підтримка. І ми вдячні всім європейським країнам, які допомагають нам, ми також хочемо більшого, але я розумію, що лише разом США і ЄС можуть зупинити війну. Ми готові. Не забувайте, що ми найбільша країна в Європі, але ми хочемо бути найбагатшою. Це правда.

Трамп: Ви маєте дуже хороших людей, дуже талановитих… Ми маємо торгівлю з Україною, але я думаю, що маємо торгувати більше. Ви справді маєте багато талановитих людей, вони роблять чудові речі. Це важливо. З іншої сторони, я чув, що за короткий період часу ви зробили значний прогрес у стосунках з Росією. Чув, що значний. Продовжуйте в такому ж дусі. Було б добре закінчити цю катастрофу.

Зеленський: По-перше, хочу сказати, що продовжу відносини з Росією. Я хочу, щоб світ знав, що ми маємо нову команду, новий парламент, новий уряд, зараз ми проголосували десь за 74 нових закони, які допоможуть нашим новим реформам: земельній реформі, великій приватизації, закон про концесію, вони допоможуть перезавантажити генпрокуратуру, ми відкрили Антикорупційний суд, щойно ми прийшли, він почав працювати 5 вересня. Це сталося на п’ятий день, як ми отримали новий уряд. Ми готові, ми хочемо показати, що ми вже прийшли. Тож якщо ви хочете допомогти, то давайте робити бізнес, у нас багато інвестиційних пропозицій, ми готові.

Трамп: І зупиніть корупцію в Україні, бо це те, що зробить вас великими, великим вас особисто в першу чергу, це те, що буде приголомшливим для вашої країни з огляду на те, що ви хочете робити і чого досягти. Дуже вам дякую.

Зеленський: Дякую.

Колишній віцепрезидент і, як вважають, провідний претендент на висування від Демократичної партії на президентські вибори 2020 року Джо Байден виступив із критичною заявою з приводу оприлюднення Білим домом тексту розмови двох президентів.

За його словами, вже з цієї вочевидь скороченої версії можна дізнатися, що президент США вимагав від президента України влаштувати кампанію очорнення проти політичного опонента, залучивши до цієї схеми Міністерство юстиції, що є «прямим нападом на принципову незалежність цього міністерства, незалежність, визначально важливу для верховенства права».

Як заявив Байден, «це трагедія для нашої країни, що наш президент поставив особисту політику понад свою священну присягу, … поставив свої особисті політичні інтереси понад інтерес нашої національної безпеки – а це підтримка України проти тиску Росії». «Я продовжу зосереджувати свою кампанію не на тому, як Дональд Трамп зловжив своєю владою, щоб переслідувати мою родину, а на тому, як він повернувся спиною до американських родин», – додав Байден. Він вважає, що Палата представників має «зробити свою справу і притягти Дональда Трампа до відповідальності за його зловживання владою» в перебігу вже розпочатої офіційно процедури імпічменту.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG