Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

Відеотрансляція пресмарафону:

Понад 300 журналістів акредитовані для участі в сьогоднішньому пресмарафоні президента України Володимира Зеленського, повідомила на сторінці у Facebook речниця глави держави Юлія Мендель.

«Час на спілкування ще надсилається», – зазначила Мендель, маючи на увазі, що журналістів сповістять, на котру годину у них призначена зустріч для запитань президентові.

Володимир Зеленський почав спілкуватися із журналістами на Kyiv Food Market у Києві. Він сидить за столом, а поруч з ним перша група журналістів із різних ЗМІ. Зеленський вибачився, що трохи запізнився. Сказав, що бігає зранку. І хотів прибігти прямо на цей, організований Офісом президента, пресмарафон. Але, каже, йому сказали, що це буде «не дуже ввічливо». Тому, приїхав, але дуже хотів би, щоб зустріч була неформальною. Радіо Свобода веде пряму трансляцію.

У відповідь на питання журналіста про те, чи вплинула телефонна розмова з президентом США Дональдом Трампом, Володимир Зеленський запевнив, що дзвінок мав на меті тільки організацію особистої зустрічі.

«Дзвінок ніяк не міг впливати на наші стосунки зі США. В нас було кілька дзвінків із президентом Трампом. Нашою задачею було зробити ці втомлені стосунки між США і Україною - на жаль, і ми маємо це визнати, і на особистій зустрічі, і перед дзвінком я це прекрасно знав, що втомлені від... а куди ми витрачали гроші? Це питання: «куди вони витрачали гроші, на що» – йшло з усіх джерел. Треба розуміти, що це не тільки президент Трамп, який це озвучував. Це в принципі в Сполучених Штатах, ви ж знаєте, як вони до цього ставляться. Це гірші платників податків, для них це святі речі. Тому дзвінок впливав тільки на одне: нам треба обов'язково домогтися зустрічі, нам треба обов'язково зустрітися з президентом, я хочу йому показати нашу команду молоду, я хотів його затягнути в Україну», – заявив Зеленський.

Володимир Зеленський і Дональд Трамп під час зустрічі в Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року
Володимир Зеленський і Дональд Трамп під час зустрічі в Нью-Йорку, 25 вересня 2019 року

Перше питання президенту України Володимиру Зеленському поставив Олексій Мацука із «Новости Донбасса». Це було запитання про ставлення до «людей Донбасу». Зеленський сказав, що він став президентом із програмою досягнення миру і найважливішим, на його погляд, є показати, що ті, хто не воював проти України – а «пересічні люди», які вимушено залишилися в ОРДЛО, і зокрема із тих причин, що українська влада не зробила для переселенців того, що мала для них зробити – є громадяни України, які мають знати, що Україна про них піклується. Тому, за словами, Зеленського зараз робиться все можливе, щоб люди з ОРДЛО могли нормально перетинати КПВВ.

У соціальних мережах на те, що каже президент реагують по-різному: хто не розуміє, що саме Володимир Зеленський хоче сказати, а хтось звертає увагу на відвертість президента та його безпосередність.

У коментарях є такі судження: «Таке враження, що йому дуже важко вловити суть питання, а тим більше сформулювати якусь притомну відповідь» і протилежні – «​Судіть по ділах, а не тому, як хто говорить. Порошенко уміє гарно говорити».

Зеленський про «посадки»

«Коли я прийшов, я думав – на другий день будемо всіх саджати. При цьому перші ж наручники надягли на мене всі навколо і сказали: ай-яй-яй, президент не має права впливати на правоохоронні органи. Я: окей, а я можу збирати нараду і говорити з правоохоронцями, які їхні дії? А, так можна. Так, це за законом. А якщо ходить бандит по вулиці і мені дзвонять всі і кажуть: ця людина вбиває, бреше, вона була депутатом, я можу їм сказати: де посадки таких людей? Ну, ви можете, але дуже обережно. Тобто я повинен ще підбирати слова, бо це буде вплив, не дай Боже, на правоохоронні органи».

Читайте також: Справа Пашинського: ГПУ «модерувала розслідування на користь народного депутата» – Труба​

При цьому він згадав нещодавно затриманого народного депутата 8 скликання Сергія Пашинського.

«Вийдіть на вулицю і запитайте, Пашинський бандит чи ні? Запитайте в людей, у всіх. Я даю вам сто відсотків: сто людей запитаєте – сто людей скажуть: так. Ви просто кажете «через що його?». Я ж ні до чого, я ж не впливаю? Не впливаю, ну і все».

Детально про «справу Пашинського» читайте тут: Арешт Сергія Пашинського: належна робота ДБР чи «помста Андрія Портнова»?

Зеленський про Порошенка

Відповідаючи на запитання про те, чому «Петро Порошенко проти розведення військ», Володимир Зеленський відповів, що «Порошенко хоче думати, що він може стати лідером нового Майдану». За словами Зеленського, тепер, коли Порошенко у іншому статусі, він кардинально змінив риторику, і західні лідери шоковані цим. На думку Зеленського, Петро Порошенко певною мірою заохочує акції протесту. Але люди, стверджує Зеленський, за встановлення миру на Донбасі.

«А розведення...Я вам скажу так, що поки туди будуть приїжджати різні люди і випадково пострілювати – розведення не буде. А не буде розведення – не буде Нормандського формату», – сказав президент Зеленський.

Росія не погодила попередню дату зустрічі в нормандському форматі, заявив Зеленський.

«Була одна з дат, 16 вересня, мені здається. Росія не змогла підтвердити цю дату. Не змогли, у них зайнята ця дата, вони так і сказали мені. Скажімо так, ми домовилися, що саміт нормандського формату може бути. Складно в цілому було домовитися про те, щоб він відбувся, тому що з 2016 року його не було і в принципі було таке відчуття, що це нікому не потрібно з влади. Ми сказали: нам потрібно, потрібно дивитися одне одному в очі, зрозуміти, хто що хоче і зрозуміти реальні кроки – три, п'ять реальних кроків - коли і як ми можемо захистити війну, тому що ми дуже хочемо. А якщо ви це теж хочете, давайте зустрічатися».

Читайте також: Зеленський і Меркель обговорили безпекову ситуацію на Донбасі​

Водночас Зеленський вважає, що його пряма зустріч із Володимиром Путіним також потрібна, але наразі йдеться тільки про саміт «нормандської четвірки».

«Всі готові до нормандського формату. З чим ми туди виходимо? Розведення в Станиці Луганській. Ми хотіли цього? Так. Обмін – це була наша вимога, ми хотіли повернути політв'язнів і моряків... Далі: підтвердження формули Штайнмаєра. Четверте і п'яте: це відведення в Золотому і Петрівському. Це не умови, це результат того, що колись було - ну, крім полонених, що обговорювалося в Мінську. Тому що кожна зі сторін повинна показати, що вона хоче закінчити цю війну. Це не значить, що в нас із вами є гарантії і стовідсоткова впевненість, що та сторона хоче її закінчити», – каже він.

Військові готують запасні позиції поблизу Богданівки – відеорепортаж
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Про участь «ЛНР» і «ДНР» у переговорному процесі

Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання про те, «хто ж є сторонами перемовин, щодо досягнення миру на Донбасі», відповів, що у Мінському процесі представники ОРДЛО участь беруть, але не беруть участь у роботі Тристоронньої групи.

«Це політичний театр, який ми хочемо перевести у предметну площину. У Нормандському форматі будуть тільки Україна, Німеччина, Франція і Росія», – сказав Володимир Зеленський.

А між тим, поруч із приміщенням, де президент Зеленський проводить пресмарафон триває акція.

«Жодного тиску не було» – Зеленський про розмову із Трампом

«Я дійсно хотів сказати, що нам потрібна зустріч. І не було ніяких умов – через Бурірму, не Бурізму, через зброю не було. Ми просто повинні були налагодити відносини», – сказав Зеленський.

Зеленський додав, що ще до телефонної розмови хотів «затягнути» Трампа в Україну, щоб він зміг оцінити реальний хід справ і те, «на що США дають гроші».

Він зазначив, що головні акценти у цій розмові були на бажанні отримати «потужну підтримку з боку США».

Читайте більше тут: «З нашого боку все збігається»: Зеленський підтвердив автентичність розмови з Трампом

Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів, затягнув час і один із журналістів першої групи не встиг поставити запитання. Зеленський запропонував йому залишитися. І попросив собі і всім кави.

Зеленський про «Приватбанк»

«У питанні «Приватбанку» я буду захищати нашу країну, тільки інтереси держави Україна. Я, чесно кажучи, поки що в своєму житті жодному з суддів не дзвонив, не спілкувався з жодним із них телефоном, хоча в мене як у людини дуже багато питань до нашого суду, але я не маю права впливати. Подивимось на результат, якщо результат буде такий, що мені потрібно буде захищати країну, я буду захищати нашу державу».

Водночас Зеленський заявив, що питання судів «Приватбанку» з колишніми акціонерами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим «складне і довге».

Зеленський про незалежні ЗМІ

Коли журналіст видання «НВ» Іван Верстюк поставив президенту України питання про зміну законодавства щодо ФОПів, той у відповідь поцікавився, «звідки гроші у компанії «НВ». Верстюк відповів, що видання належить компанії Dragon Capital, власником якої є громадянин Чехії Томаш Фіала. Зеленський назвав Dragon Capital «іноземною компанією», на що Верстюк зауважив, що вона українська. Далі між президентом та журналістом відбувся такий діалог:

Зеленський: У мене до вас питання: чи ви не думаєте, що незалежні ЗМІ повинні бути чи громадянами України, якщо це українські ЗМІ, чи кінцевими бенефіціарами, якщо це юрдиична особа, як, наприклад, будь-який канал... чи ви не думаєте, що ЗМІ і їхня незалежність, які повинні бути проукраїнськими, що там кінцевими бенефіціарами повинні бути громадяни України? Можуть бути іноземці – приїздіть, змінюйте паспорт, здавайте паспорт, подвійного громадянства немає – тоді ви захищаєте інтереси України, особливо в питанні інформаційної незалежності.

Верстюк: Мені здається, краще хай медіа володіють громадяни ЄС, ніж корумповані олігархи.

Зеленський: Тобто ви гадаєте, що в принципі це правильно, якщо громадяни інших країн володіють нашими незалежними ЗМІ?

Верстюк: Медіа – це бізнес, і іноземні інвестиції теж потрібні.

Позицію Верстюка в соцмережах вже підтримали деякі колеги – наприклад, журналістка «Громадського» Настя Станко.

Про те, «чому зараз Путін може піти на поступки?»

«Я думаю, що Росія і бойовики на тимчасово окупованих територіях розуміють, що Україна буде захищатися у будь-якому разі. Далі, раніше була така інформаційна хвиля. що ми тут фашисти, ми такі страшні, ми хочемо забрати російську мову. Зараз це вже не працює. У Росії дуже великий відсоток людей знають мене, знають хто я такий ще до того, як я став президентом. І вони розуміють, що ця історія не про мене. Тому, думаю, ми будемо просуватися до миру усіма можливостями: у Мінському форматі, у Нормандському форматі, у інших форматах», – сказав Володимир Зеленський.

Більше про плани щодо досягнення миру – читайте тут: Плани Зеленського щодо Донбасу і Криму. Розповідає директор «президентського» інституту стратегічних досліджень

«Час тікає, а це люди...Вони гинуть, хтось їде...Тому ми так поспішаємо. Ми хочемо досягнути миру. Хто каже – це «зрада». Я я кажу, що зрада – це заважати мені виконувати свої обов'язки президента», – сказав Зеленський.

Пряма трансляція Радіо Свобода тут :

Володимир Зеленський про акції протесту

«З приводу Майдану – я нічого такого не боюсь. У будь-який момент, якщо дійсно суспільство не захоче, щоб моя команда продовжувала і щоб я був президентом – кровопролиття не буде. Я дуже спокійно до цього ставлюся. Але люди повинні знати, що вони оберуть. Вони тоді точно не оберуть припинення війни, точно будуть обирати серед того «меню товарів», який є на цьому ринку, продажному політичному ринку», – сказав Зеленський під час пресмарафону 10 жовтня в Києві.

Більше читайте тут: Зеленський про Майдан: нічого такого не боюся, кровопролиття не буде

Зеленський про ухвалення законопроєктів

«Наш план був 256 законопроєктів, це була наша мрія і наша ставка. Ми хочемо увійти нормально в історію України як люди, якими будуть пишатися. 256, але в нас є час. 74 закони були написані як пріоритетні, з 74-х 35 ми ухвалили в тому чи іншому вигляді: в першому, другому читанні, повністю – за місяць. Це дуже швидко. Запитайте будь-якого, ми про це говорили: немає зараз у світі країни з такою швидкістю. У Європі, може, десь є, але в нас немає такої статистики. Тобто, коли ви кажете «коли?» – все буде, все, що ми пообіцяли, ми повинні зробити», – заявив він.

Володимир Зеленський в сесійні залі Верховної Ради
Володимир Зеленський в сесійні залі Верховної Ради

Таким чином Зеленський відповів на питання журналістки про запровадження «економічного паспорту українця», який був передбачений його передвиборчою програмою.

Про Семена Кісліна, викликаного до Конгресу США

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не знає бізнесмена Семена Кісліна, викликаного до Конгресу США в межах розслідування справи про імпічмент американському президенту Дональду Трампу.

«Вчора написали, що я зустрічався у Нью-Йорку з якимось паном… Кіслінг… Кісліним? Я просто не знаю, хто це. Я не знаю, в якомі місці я з ним спілкувався. Може, він кудись зайшов, де було багато людей, і там, може, він мене бачив своїми очима, чи може я його побачив. Бо я навіть на фотографії не розумів, хто це такий. Тобто інформації багато, спілкувань багато, змістовних спілкувань мало», – сказав Зеленський 10 жовтня під час пресмарафону в Києві.

Більше читайте тут: Не знаю, хто такий Кіслін – Зеленський про бізнесмена, викликаного в Конгрес США

В оприлюдненому цього тижня спільному розслідуванні російського інформаційного сайту The Insider та програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») ішлося, що 25 вересня під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в США в районі готелю «Паркер» відбулися дві зустрічі: одна – безпосередньо в готелі, інша – в сусідній будівлі, в ресторані «Русская чайная». У першій, офіційній, брав участь сам Зеленський і ще кілька десятків людей. Друга, неофіційна, пройшла в більш тісному колі – і Зеленського на ній представляв керівник офісу президента Андрій Богдан. Судячи з фото та свідчень двох незалежних одне від одного джерел, Сем Кіслін як мінімум був присутній у місці проведення першої зустрічі і був організатором і учасником другої.

У Facebook багато критичних коментарів, зокрема пишуть про те, що якщо Зеленський погодився на таке довге і інтенсивне спілкування із журналістами, то можливо, це означає, що відволікають увагу від чогось дуже важливого.

Тим часом під стінами «ринку їжі»...

Протестувальники зібралися під стінами фудмаркету зі своїми питаннями до президента Зеленського
Протестувальники зібралися під стінами фудмаркету зі своїми питаннями до президента Зеленського

Близько тридцяти активістів різних громадських і неофіційних організацій провели акцію «Запитай у президента» під стінами фудмаркету, де Володимир Зеленський проводить пресмарафон.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, активісти тримають в руках плакати «Запитай, чи не передумали вбивати малий бізнес», «Що шепче Богдан», «Де всеукраїнський референдум про землю», «Хто заплатить за відновлення Донбасу», «Чому зменшується фінансування армії» тощо.

Серед організацій-учасниць – «Рух опору капітуляції»
Серед організацій-учасниць – «Рух опору капітуляції»

Неподалік активістів із плакатами стоять також люди із символікою ВО «Свобода».

Зеленський про «зелені тарифи»

«Таких зелених тарифів дійсно немає ніде в Європі, у нас вони найвищі, вони (уряд – ред.) розбираються, чому. Є ж контракти з багатьма компаніями. Ми якось підписали контракти, а тепер кажемо – давайте змінювати тариф. Я думаю, що проблема буде вирішена завдяки спілкуванню з компаніями, які вже мають контракт. Але їм треба знайти нормальні тарифи, які є ринковими, ось і все. Я знаю, що піднімають це питання, думаю, уряд знає, що ми не повинні втрачати відносини з компаніями, іноземними компаніями в тому числі, які вже мають контракт. Я думаю, вони вирішать це питання, але тарифи дуже високі, це правда».

Читайте також: Зеленський просить Раду відкласти на рік запровадження ринку електроенергії​

Зеленський висловив думку, що «зелені тарифи» треба знижувати, щоб створити ринкові умови.

Про Авакова і оновлення керівництва силового блоку

Я не знайшов.. Я точно нічого йому не винен. І це питання і парламенту, і уряду. Є нові люди і у Нацгвардії, і у прикордонників...Є випробувальний термін. Я сказав відверто: мають бути реальні справи, якщо їх не буде. то ми всіх звільнимо.

Арсен Аваков, 25 травня 2018 року
Арсен Аваков, 25 травня 2018 року

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG