Доступність посилання

ТОП новини
Радіо Свобода наживо стежить за перебігом подій у Єлисейському палаці та у Києві
Радіо Свобода наживо стежить за перебігом подій у Єлисейському палаці та у Києві

Усе про «нормандський формат». Хроніка переговорів у Парижі

У Парижі вперше за три роки відбувається зустріч лідерів «нормандської четвірки» – України, Росії, Франції та Німеччини

У Парижі вперше за три роки відбулася зустріч лідерів «нормандської четвірки» – України, Росії, Франції та Німеччини.

Володимир Зеленський провів окремі зустрічі із лідером Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, після чого стартували чотирьохсторонні переговори.

Близько 21:00 вони були перервані заради зустрічі Зеленського і Путіна тет-а-тет. Після 22:00 зустріч «нормандської четвірки» продовжилася. Після опівночі лідери вийшли до журналістів з такими підсумками.

Сторони оцінили переговори позитивно, хоч і були стриманими.

Ви можете ознайомитися з тим, як розвивалися події, в хроніці Радіо Свобода:

Мендель: Двостороння зустріч президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна в Парижі завершилася

Тим часом глава МВС Аваков ділиться своїми враженнями

Колеги з BBC News Україна помітили цікаву деталь:

Офіс президента України в 21:05 повідомив наступне:

Переговори лідерів країн «Нормандської четвірки» перервано заради двосторонньої зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Російської Федерації Володимира Путіна. Наразі розпочалася зустріч двох глав держав. Потому відновляться переговори у чотиристоронньому форматі.

В мережі активно обговорюють автівки, на яких приїхали лідери

Помічник Путіна Ушаков каже, що його зустріч з Зеленським уже почалася.

Наразі на Банковій залишається 800 осіб, повідомляє Нацполіція. За даними правоохоронців, все відбувається без ексцесів.

«Українська правда» і «Громадське» повідомили, що чотирьохстороння зустріч звершилась. Зараз має відбутися розмова Володимира Зеленського і Володимира Путіна. Очікується, що вона триватиме близько півгодини.

Зараз сторони працюють над фінальним варіантом комюніке, це може тривати ще кілька годин, повідомив журналістам у Парижі заступник глави Офісу українського президента Кирило Тимошенко.

Кирило Тимошенко
Кирило Тимошенко

Двосторонньої зустрічі Володимира Зеленського та Володимира Путіна, за його словами, ще не було.

Журналістка Радіо Свобода Власта Лазур, що висвітлює акцію на Банковій, каже, що зараз там, за її підрахунками, близько 2 тисяч людей. Окрім гасел, пов'язаних із самітом у «нормандському форматі», тут також з'явилися плакати з вимогою розслідувати убивство Катерини Гандзюк.

Декларується, що акція – аполітична, але багато хто має з собою партійні прапори.

Між тим, до Парижа поїхали і активісти ГО «Рух ветеранів України», яка нещодавно потрапила в епіцентр скандалу з Bellingcat. Як повідомили вони у фейсбуці, метою поїздки була демонстрація того, що вони – «проти миру будь-якою ціною».

Тим часом, у мережі намагаються тлумачити деталі дотримання дипломатичного проколу на зустрічі глав держав у Парижі. Журналістка Громадського Наталія Гуменюк поділилась своїми інсайтами.

Тим часом, активістки FEMEN прокоментували мотиви своєї сьогоднішньої акції у Парижі.

«Путін – не мирний переговорник, він – пропагандист війни! Якщо FEMEN підтримує всі миротворчі процеси, ми не можемо мовчати, коли у Франції приймається такий настільки впливовий гравець як Путін. Ми повинні пам’ятати про його відповідальність у двох поточних війнах, а також його сексистську, гомофобну та репресивну політику щодо тих, хто не погоджується з його політикою. Зупиніть війну Путіна!» – мовиться у повідомленні на сторінці руху у фейсбуці.


Стало відомо, що після зустрічі Зеленського та Путіна заплановане продовження двосторонніх переговорів, тож підсумкова пресконференція може відбутися після десятої вечора за Києвом.


Лідери «нормандської четвірки» сідають за стіл у Єлисейському палаці

Завершилася зустріч Володимира Зеленського та Ангели Меркель, повідомляє Офіс президента України.

От-от почнеться зустріч між чотирма лідерами держав, заради якої вони зібралися у Парижі сьогодні.

«І Мінські домовленості, і формулу Штайнмаєра ми отримали у спадок. Зараз ми фактично маємо працювати з тим, що від імені українського народу підписав попередній президент. І зараз попередній президент виступає проти того, що сам підписував», – каже в ефірі Радіо Свобода депутатка від «Слуги народу» Галина Янченко.

Водночас, її співрозмовник, політолог Євген Магда нагадує, що право на мирні зібрання закріплене у Конституції України.

«Я вважаю, що зустріч Зеленський-Путін після зустрічі у нормандському форматі – це велика помилка. Бо нормандська зустріч таким чином нівельована», – каже він.

Поки офіційно чотирьохсторонні переговори у Парижі не стартували, публікуємо деякі коментарі, які з'являються в україніському інформаційному просторі.

Політтехнолог Тарас Березовець застерігає від непублічних домовленостей між главами держав у Єлисейському палаці.

Раніше в ефірі Радіо Свобода ексміністр закордонних справ Павло Клімкін прогнозував, що непублічні переговори у Парижі точно будуть (бо так зазвичай і відбувається на зустрічах такого рівня), але Путін може намагатися «розвести свого візаві».

Також з'являються коментарі і щодо «Варти на Банковій».

Координаторка «Медійної ініціативи за права людини» Ольга Решетилова зазначила, що протестувальники в Україні не транслюють основний меседж – про відповідальність Росії за розгортання конфлікту на Донбасі.

Про зміну позицій окремих політичних сил висловився комунікаційник Олександр Равчев.

Радіо Свобода проводить спецефір з нагоди переговорів у «нормандському форматі». Зараз – наживо із акції на Банковій.

Як розповідає кореспондент Радіо Свобода, до будівлі Офісу президента пропускають через рамки-металошукачі. Учасники кажуть, що український народ підтримує президента, «а якщо він не з нами разом, до доведеться йому в Ростов магнітики везти».

З’явилися перші подробиці зустрічі Володимира Зеленського та Еммануеля Макрона.

«Це була перша двостороння зустріч у рамках перемовин, запланованих сьогодні для напрацювання бачення щодо завершення війни на Донбасі. Еммануель Макрон як сторона, що приймає, ознайомив Володимира Зеленського зі сценарієм та форматом проведення переговорів», – написали в Офісі президента України.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG