Доступність посилання

ТОП новини
Західні ЗМІ повідомляють з посиланням на свої джерела, що літак МАУ був збитий
Західні ЗМІ повідомляють з посиланням на свої джерела, що літак МАУ був збитий

Літак МАУ та іранська ракета – нові дані про катастрофу PS752 (хроніка)

9 січня увечері спершу низка іноземних журналістів опублікувала дані зі своїх джерел про те, що український «Боїнг» компанії МАУ сполученням Тегеран – Київ був збитий іранською ракетою.

Після цього агентства Reuters i AP опублікували інформацію з посиланням на американських неназваних чільних посадовців, які заявили про високу ймовірність, що літак був збитий ракетою, ймовірно, випадково.

Згодом президент США Дональд Трамп заявив, що має підозри щодо причин авіакатастрофи: «Я маю підозри. Він летів у дуже непростому місці, і хтось міг зробити помилку».

Потім прем’єр Канади Джастін Трюдо заявив: «Дані вказують на те, що літак був збитий іранською ракетою класу «земля-повітря». Це могло статися ненавмисно».

З'явилося і відео, як стверджують, моменту влучення ракети в літак.

Радіо Свобода публікує останні повідомлення на тему того, що український літак МАУ рейсом Тегеран – Київ міг бути збитий.

Старший кореспондент Радіо Свобода в Празі Майк Екель опублікував у своєму Twitter звіт відомої міжнародної дослідницької компанії IHS Markit, згідно з яким підрозділ іранського «Корпусу вартових Ісламської революції» збив український літак за допомогою виробленого в Росії зенітно-ракетного комплексу «Тор» (або SA-15):

Президент США Дональд Трамп заявив, що має підозри щодо причин катастрофи українського літака в Ірані

Що таке ЗРК «Тор»?

Зенітно-ракетний комплекс «Тор» і його модифікації виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. За даними російської преси, 29 таких комплексів Росія продала Іранові в середині 2000-х років.Після катастрофи українського літака в соцмережах почали поширювати фотографії предмета, схожого на головну частину ракети ЗРК «Тор», у якій розміщується пристрій наведення. При вибуху бойової частини ракети, що розташована за головною частиною, цей блок наведення не руйнується і падає на землю. Автори первісних публікацій кажуть, що отримали знімки від людей, які зробили їх, і що це було біля житлових будинків в іранському місті Паранд.

Але перевірити, де і коли були зроблені фотографії, наразі достеменно не вдалося.Місто Паранд лежить за півтора десятка кілометрів від точки, де український літак упав у містечку Халаджабад, і на лінії злету з міжнародного аеропорту Тегерану імені імама Хомейні. Літак зник із трекера сайту Flightradar24 якраз приблизно над Парандом – після чого, за першими даними іранського розслідування, намагався розвернутися назад до аеропорту і впав із одним двигуном у вогні.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заперечив «нелогічні чутки» про те, що український літак збила ракета біля Тегерана, пише напів офіційне іранське агентство ISNA.

«Якби ракета чи снаряд влучили в літак, він мав би вільне падіння», – заявив Абедзаде у коментарі CNN.

Кореспондент телеканалу CBS News Кріс Ван Клів у Twitter повідомляє, що американська розвідка зафіксувала інфрачервоні спалахи після запуску двох ракет:

Прем'єр Канади Джастін Трюдо готує спеціальну заяву в 21:00 за Києвом

Кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Крістофер Міллер звертає увагу:

Один з розслідувачів Bellingcat​ Христо Грозев пише про відео, яке обговорюють в Твіттері:

Офіс президента після 20:00 повідомляє про телефонну розмову: Володимир Зеленський у телефонній розмові з Джастіном Трюдо висловив співчуття у зв’язку із загибеллю громадян Канади під час авіакатастрофи в Ірані

Також Зеленський провів телефонну розмову з Високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики, Віце-президентом Європейської комісії Жозепом Боррелем.

«Вдячний за солідарність і співчуття з боку керівництва Євросоюзу. Ми докладаємо всіх необхідних зусиль для з’ясування причин авіакатастрофи в Тегерані та готові тісно співпрацювати з країнами, чиї громадяни загинули внаслідок цієї жахливої трагедії», – зауважив Президент України.

А ось версії російських ЗМІ щодо того, чому зазнав катастрофи український літак в Ірані. Колеги зі StopFake зібрали:

The New York Times пише, що верифікував відео з Тегерану, яке у Твіттері називають ударом ракет по рейсу PS752:

Bellingcat аналізує відео, яке могло б стати свідченням влучання ракети в український борт МАУ:

Тим часом Президент України Володимир Зеленський зустрівся з родичами українців, загиблих в авіакатастрофі в Ірані:

Розумію, що жодні слова підтримки не заглушать їхнього пекельного болю. Держава надасть їм усю необхідну допомогу, зокрема фінансову. Розумію, що жодні виплати не повернуть їм рідних людей. Мабуть, найважливіше, що може й повинна зробити для них держава, – це дати вичерпні відповіді щодо всіх обставин трагедії

Зеленський дякує Трюдо:

Керівник бюро NBC News в Тегерані пише, що державні ЗМІ Ірану пишуть про "психологічну війну" з боку ЦРУ:

Канадський прем'єр Джастін Трюдо зробив заяву про відповідальність Ірану за катастрофу літака "Міжнародних авіаліній України":

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG