Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Хворі з підозрою на COVID-19 чекають біля шпиталю в Белграді. 26 червня 2020 року
Хворі з підозрою на COVID-19 чекають біля шпиталю в Белграді. 26 червня 2020 року

Новий спалах COVID-19 у Сербії: захворіли спікер парламенту й міністр оборони

У Сербії впродовж вихідних зафіксували понад 800 хворих на COVID-19, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Серед них є спікер парламенту Мая Ґойкович, міністр оборони Александар Вулин, голова Господарської палати Марко Чадеж та ще деякі урядовці.

Від COVID-19 помер колишній популярний футболіст і тренер збірної Сербії Ілія Петкович. Від початку березня загалом зафіксовано 14046 хворих, померли 270 людей.

Епідеміологи заявляють, шо причиною нового спалаху хвороби стала недбалість громадян, зокрема масова присутність глядачів на футбольних змаганнях, а також святкування весіль і відвідування ресторанів і нічних клубів.

Прем’єр-міністр Ана Брнабич попередила, що влада буде змушена запровадити суворіші заходи в окремих містах, ймовірно, і в столиці Сербії, Белграді.

Опозиція заявляє, що на поширення хвороби впливали й парламентські вибори, що відбулися 21 червня. На думку опозиційних діячів, у багатьох місцевостях не було відповідних умов для безпечного голосування.

Загалом станом на 29 червня в Україні зафіксували 43 628 лабораторно підтверджених випадків COVID-19
Загалом станом на 29 червня в Україні зафіксували 43 628 лабораторно підтверджених випадків COVID-19

В Україні за минулу добу зафіксовано 646 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Загалом станом на 29 червня в Україні зафіксували 43 628 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1147 летальних, 19 027 пацієнтів одужало, додали у МОЗ.

За день до цього виявили 917 нових випадків коронавірусного захворювання.

25 червня ВООЗ назвала Україну серед держав, де прискорилося поширення COVID-19.

Вікно можливостей зупинити поширення коронавірусу закривається – міністр охорони здоров’я США

Міністр охорони здоров’я США Алекс Азар у неділю заявив, що вікно можливостей зупинити поширення коронавірусу закривається на тлі спалаху епідемії у південних та західних штатах.

Азар заявив, що країна в іншій ситуації, ніж у час минулого піку заражень кілька місяців тому, зауваживши про наявність нових методів лікування та просування розробки вакцини проти COVID-19. Однак «вікно закривається», додав чиновник.

«Ми повинні діяти, люди повинні діяти відповідально. Ми повинні дотримуватись соціального дистанціювання. Ми повинні носити маски, якщо ми не можемо дотримуватись вимог соціального дистанціювання, особливо в цих гарячих регіонах», – сказав міністр в програмі NBC «Зустріч з пресою».

Разом з тим Азар заперечив твердження про те, що спалах випадків нових заражень пов'язаний з відкриттям штатів та пом’якшенням карантинних обмежень. Міністр не відповів прямо на запитання репортера, чи на думку міністра, президент США Дональд Трамп підриває рекомендації власної адміністрації щодо носіння маски, відмовляючись сам вдягати маску та проводячи зустрічі з виборцями, де відвідувачі не дотримуються вимог соціального дистанціювання. Разом з тим міністр Азар сказав, що президент Трамп та віцепрезидент Пенс «в дуже особливій ситуації», оскільки їх перевіряють на коронавірус щоденно.

У понад десяти штатах минулого тижня зафіксовано рекордні добові прирости нових заражень від початку пандемії.

Іран посилює протидію COVID-19 на тлі найбільшої за 3 місяці смертності

Іран оголосив, що зробить носіння масок обов'язковим у закритих приміщеннях, оскільки зафіксоване напередодні число жертв коронавірусної інфекції є рекордним за три місяці. Як ідеться в повідомленні, за добу 27 червня померли 144 іранці.

Іранський президент Хассаном Роугані також додав 28 липня, що найбільш потерпілим провінціям буде дозволено повторно застосовувати жорсткі обмеження, спрямовані на протидію вірусу. Роугані заявив, що нові вимоги щодо масок діятимуть щонайменше до 22 липня.

Раніше верховний лідер аятола Алі Хаменеї попередив, що економічні проблеми країни можуть ускладнитися, якщо коронавірус продовжить ширитися безконтрольно.

Дрезден відкрився для туристів. Що варто знати (нотатки зі світлинами)

Саксонія – одна з улюблених цілей туристів із усього світу, а особливо з сусідньої Чехії – системно послаблює карантин. Відкрилися музеї, запрацювали готелі.

В офіційній заяві саксонського державного міністерства з соціальних питань і соціальної згуртованості виділені такі пункти:

  • Скрізь, де це можливо, необхідно дотримуватись мінімальної відстані 1,5 метра від інших людей і дотримуватися додаткових заходів щодо запобігання зараження (обмеження контакту). Ці принципи поширюються на всі сфери життя, особливо на робочі місця.
  • Маркери відстані на підлозі можуть бути корисними для орієнтації. Якщо є необхідність, норми відстані також повинні бути вказані перед будівлею.
  • Повинні бути вжиті заходи для скерування відвідувачів.
  • Рекомендується безготівковий розрахунок; слід уникати подальших інтерактивних дій із додатковими контактами (робота з клавішами, сенсорні екрани тощо).
  • Перевагу слід віддавати перебуванню і заняттям на свіжому повітрі, аніж в обмеженому просторі.
  • Часте миття рук і, якщо є необхідність, дезінфекція повинні мати перевагу над носінням одноразових рукавичок.
  • Дозатори дезінфікуючого засобу повинні бути встановлені в зоні входу в кімнату для гостей, на відкритих майданчиках, що використовуються для громадського харчування, і в туалетах.
  • Великі заходи за участю понад 1000 учасників заборонені до 31 серпня 2020 року.

Лідер Ірану попередив про економічні проблеми в разі продовження епідемії COVID-19

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї попередив, що економічні проблеми країни можуть ускладнитися, якщо коронавірусна інфекція продовжить своє поширення.

Іран веде боротьбу з COVID-19 із лютого, коли в ісламській республіці були зафіксовані перші випадки інфекції. Тоді були закриті школи та підприємства, які не є життєво важливими, в березні були скасовані громадські заходи, але згодом уряд поступово скасував обмеження для відновлення економіки.

«Правильно казати, що потрібно зробити щось для запобігання економічним проблемам, спричиненим коронавірусом. Але у разі недбалості та значного поширення хвороби економічні проблеми посиляться теж», – сказав Хаменеї 27 червня на зустрічі з посадовими особами судової влади.

Число інфікованих коронавірусом у світі сягає 10 мільйонів, померлих від COVID-19 – пів мільйона

У неділю, 28 червня, світ перетинає позначки у 10 мільйонів інфікованих коронавірусом і 500 тисяч померлих від інфекції COVID-19, свідчать дані університету Джонса Гопкінса.

Згідно з ними, станом на 10:00 за Києвом інфікування зафіксоване у 9 мійльйонів 985 тисяч 425 людей, померли 498 тисяч 895.

Натомість інше джерело, сайт Worldometer, свідчить, що обидві позначки вже пройдені.

Найбільше число заражених і померлих є у США (понад 2,5 мільйона та понад 125 з половиною тисяч відповідно), далі йдуть Бразилія (понад 1,3 мільйона та понад 57 тисяч померлих) та Росія (майже 627 тисяч інфікованих).

Заборона на відкриття дитячих таборів чинна до 31 липня – Степанов

Дитячі оздоровчі табори будуть закритими щонайменше до 31 липня, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов 28 червня.

Міністр пояснив, що за умов різкого зростання числа заражень коронавірусом в Україні небезпечно відкривати табори, бо це місця великого скупчення дітей.

В Україні минулої доби виявили 917 нових хворих на COVID-19

В Україні минулої доби виявили 917 хворих на COVID-19, померли 19 людей, одужали 233. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Загалом станом на 28 червня в Україні виявили 42 982 інфікованих коронавірусом. Померли від COVID-19 1 129 людей, одужали 18 934 людини.

Що чекає на театри та кінотеатри після карантину?

Кабмін дозволив кінотеатрам поновити роботу з 2 липня за умови, що зали будуть заповнені не більш як на 50%. Театрам теж дозволили працювати за умов дотримання дистанції. Та чи достатньо цього, аби індустрія вижила? Дивіться про це у репортажі Радіо Свобода.

Велике будівництво проти коронавірусу. Чому гроші з фонду боротьби з COVID-19 передали на зведення доріг?

18 червня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №3509, який передбачає, зокрема, перерозподіл грошей із Фонду боротьби з COVID-19 на ремонт і будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури.

Для фінансування заходів щодо боротьби з коронавірусом уряд створив окремий фонд розміром у майже 65 мільярдів гривень. Фонд боротьби з COVID-19 наповнювався шляхом урізання видатків на інші сфери. Найбільше «порізали» фінансування освітніх, культурних та спортивних проектів. Частину фінансування також забрали з фонду регіонального розвитку, фонду енергоефективності, Верховного та Конституційного судів тощо.

На початку червня стало відомо, що з «ковідного» фонду витратили близько 30 мільярдів гривень, тобто – менше половини. Решту – а це 35 мільярдів – спрямували на так зване велике будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури.

В умовах, коли кількість хворих в Україні щоденно зростає, а чиновники та медики попереджають про неминучість другої хвилі пандемії, виникає запитання: навіщо гроші, котрі призначалися спеціально для боротьби з COVID-19 передали на зведення доріг і як велике будівництво врятує українців від коронавірусу?

Єврокомісія зібрала понад 6 мільярдів євро на пошук вакцини від COVID-19

Марафон Global Goal: Unite for Our Future, організований Європейською комісією спільно з кампанією Global Citizen змобілізував 6,15 мільярда євро на розробку та забезпечення доступу до вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 27 червня.

У своєму відеозверненні вона сказала, що «вражена» результатами марафону, та подякувала всім учасникам.

«Цей чудовий марафон з пожертв став зворушливим і значущим моментом єднання між громадянами, урядами, філантропами, організаціями з охорони здоров’я та лідерами бізнесу. Всі вони погодилися допомогти відбудувати наші спільноти у справедливий та чесний спосіб. Зі свого боку я обіцяю, що Європа буде такою тривалий час. Ми залишимося відданими цій шляхетній задачі і використаємо всю нашу здатність об’єднувати для спільного блага», – сказала фон дер Ляєн.

За даними Єврокомісії, 4,9 мільярда євро з цієї суми є пожертвою, яку зобов’язався зробити Європейський інвестиційний банк. В його рамках виступили 14 виконавців.

У травні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила про намір створити фонд обсягом у 750 мільярдів євро для відновлення європейської економіки після пандемії коронавірусу.

У Києві за добу виявили ще 142 хворих на коронавірус – Кличко

На сьогодні в столиці вже 4866 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, повідомив Кличко
На сьогодні в столиці вже 4866 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, повідомив Кличко

Ситуація зі захворюваністю на коронавірус у Києві погіршується – минулої доби виявили 142 нових хворих на COVID-19. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

На сьогодні в столиці вже 4866 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, зазначив він.

«Серед тих, що захворіли: 72 жінки віком від 19 до 75 рокiв та 6 дівчаток від 9 до 16 років; 60 чоловіків віком від 21 до 94 рокiв і 4 хлопчиків- від 2 до 15 років. Захворіли, зокрема, і четверо медиків. До лікарень столиці госпіталізували 16 пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів», – мовиться у повідомленні.

За словами Кличка, найбільше випадків захворювання виявили у Дніпровському районі – 21, у Деснянському – 20, у Печерському та Дарницькому – по 19.

Українці не зможуть подорожувати до ЄС з 1 липня – ЗМІ

Через епідемічну ситуацію українці поки не зможуть поїхати до ЄС
Через епідемічну ситуацію українці поки не зможуть поїхати до ЄС

Всупереч попередній інформації, українці поки що не зможуть подорожувати до Європейського союзу. Про це з посиланням на європейські ЗМІ пише «Голос Америки».

Після відкриття кордонів ЄС 1 липня на територію союзу допускатимуть громадян з 20 країн. Україна, з огляду на епідеміологічну ситуацію, до списку не потрапила.

Принаймні такої попередньої домовленості досягнуто у п’ятницю, 26 червня. Представники Євросоюзу вирішили, що з 1 липня дозволять в’їзд громадянам тих держав, де епідемічний показник, з розрахунку на 100 тисяч населення, не перевищує середній рівень для країн ЄС за останні два тижні.

В Україні цей показник вищий. Останніми днями тут відбувся різкий сплеск коронавірусної інфекції; кількість нових випадків на 100 тисяч населення підскочила до близько 50 випадків за добу, а з розрахунку за останні два тижні становить понад 25 випадків.

У Росії за добу від коронавірусу померли 188 людей

За добу в Росії від COVID-19 померли 188 людей
За добу в Росії від COVID-19 померли 188 людей

За минулу добу у Росії від коронавірусної інфекції, за офіційними даними, померли 188 людей – це один з найвищих показників за весь час епідемії та найвищий за останній місяць, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

На Москву припало 20 смертей, 50 людей померли у Санкт-Петербурзі.

Загальна кількість померлих майже досягла 9 тисяч. У Росії до статистики смертей від коронавірусу відносять тільки ті випадки, коли інфекція була визнана головною причиною смерті.

Всього за останню добу виявлено 6 852 нових випадків інфікування вірусом – трохи більше, ніж напередодні. Здоровими визнані понад 9 тисяч людей. Число активних випадків інфекції скоротилося до 225 тисяч.

Незважаючи на епідемію, в Росії цими днями проходить загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції. Влада запевняє, що усі норми безпеки на дільницях дотримані.

До жорсткого карантину можуть повернутися 13 областей – Степанов

Степанов попередив про можливість повернення жорсткого карантину у деяких регіонах
Степанов попередив про можливість повернення жорсткого карантину у деяких регіонах

Умовам пом’якшення карантину не відповідають 13 областей і Київ. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«В умовах адаптивного карантину ми побачили різке зростання в деяких областях – збільшення кількості нових випадків, погіршення динаміки, різке заповнення ліжок у лікарнях, які виділені під COVID-19. Тобто, ті критерії, які у нас визначені в постанові, перебільшені по 13 областях нашої країни – це і західні області, і місто Київ», – зазначив Степанов.

Він додав, що головні санітарні лікарі звернуться до регіональних комісій, які й прийматимуть рішення щодо посилення карантинних заходів і у регіоні.

Cтаном на 27 червня в Україні виявили 42 065 інфікованих коронавірусом. Померли від COVID-19 1 110 людей, одужала 18 701 людина. Минулої доби виявили 948 хворих на COVID-19, померли 24 людини, одужали 402.

В Україні минулої доби виявили 948 нових хворих на COVID-19

В Україні минулої доби, 27 червня, виявили 948 хворих на COVID-19, померли 24 людини, одужали 402. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Загалом станом на 27 червня в Україні виявили 42 065 інфікованих коронавірусом. Померли від COVID-19 1 110 людей, одужала 18 701 людина.

У світі виявлено понад 9,8 мільйона інфікованих коронавірусом. Померла 494 181 людина, одужали майже 5 мільйонів людей.

І ще кілька матеріалів про те, як воно буде далі – і в Україні, і у світі

20% хворих на коронавірус потребують госпіталізації – МОЗ

Більшість нових інфікованих на коронавірус українців переносять хворобу легко. Про це в ефірі програми Свобода Live заявила лікар-епідеміолог Центру громадського здоров’я МОЗ України Оксана Кошалко.

«80% – це легкі форми захворюваності. Госпіталізації потребує не більше ніж 20% хворих із усіх зареєстрованих випадків. І лише 5% потребує інтенсивної терапії», – повідомила Кошалко.

Станом на ранок п’ятниці, 26 червня в Україні виявлено 1109 нових випадків зараження. Це черговий антирекорд. Попереднього дня, станом на 25 червня, захворіло ще 994 людини, а на 24 червня – ще 940.

За словами Оксани Кошалко, через те, що однаковий ріст захворювання реєструється не по всій Україні, а лише в окремих областях, то запроваджувати суворий карантин по всій країні не є доцільним.

«Карантин послаблюється не на всій території України. Наприклад, у Чернівецькій області, де один з найвищих показників захворюваності, місцева влада ухвалює інші рішення про послаблення чи посилення карантинних заходів. Тому уряд рекомендував індикатори виходу з карантину, де є певні статистичні показники, що розраховуються кожного дня і на кожну область окремо», — заявила Кошалко.

Всього за весь час пандемії в Україні захворіло 41 117 осіб, із них 18 299 одужали, летальних випадків – 1086.

У МОЗ пояснили, чому зростає кількість позитивних проб на коронавірус

Однією з причин зростання захворюваності на коронавірус може бути те, що Міністерство охорони здоров’я розпочало отримувати результати зразків тестів, які забиралися раніше, але не були вчасно опрацьовані в лабораторіях. Про це в ефірі програми Свобода Live заявила лікар-епідеміолог «Центру Громадського здоров’я» МОЗ України Оксана Кошалко.

«Ріст захворюваності може бути зумовлений багатьма чинниками, зокрема, тестуванням зразків, які були відібрані раніше, і деякі лабораторії не встигають оперативно опрацьовувати всі досліджені зразки. Плюс послаблення карантинних заходів: люди стали більше спілкуватися між собою», – сказала Кошалко в ефірі Радіо Свобода.

Ведуча уточнила у Кошалко, чи має в такому разі Міністерство охорони здоров'я інформацію про реальну динаміку зростання хворих.

– Чи є у вас уявлення або статистика, скільки з цієї тисячі, які сьогодні з’явилися (1109 нових хворих, виявлених за добу, станом на ранок 26 липня – ред.) – це старі тести, що були зроблені тиждень тому, а ось це – нові і свіжі випадки? В когось в Україні є така статистика?

– Ми проводимо статистичний аналіз цих показників кожного дня. І кожного дня цей звіт отримує МОЗ і на основі них приймає управлінські рішення.

– Але ви не знаєте з цієї цифри, яку ви отримуєте, скільки випадків старі і скільки – за останню добу? Я правильно розумію?

– Станом на зараз я вам не можу про це сказати, тому що це потребує додаткового аналізу даних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG