Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Байден підтримав відмову від захисту патентів на вакцину від COVID-19

Президент США Джо Байден підтримав пропозицію Світової організації торгівлі (СОТ) про відмову від захисту інтелектуальної власності творців вакцин від COVID-19.

У заяві торгового представника США Кетрін Тай мовиться, що в умовах світової кризи в системі охорони здоров’я і виняткових обставин, викликаних пандемією коронавірусу «потрібні екстраординарні заходи». Адміністрація Байдена, згідно із заявою, вірить в необхідність захисту інтелектуальної власності, але заради боротьби з пандемією підтримує відмову від захисту патентів, що стосуються вакцин проти COVID-19.

Понад сто держав, включаючи Індію та Південну Африку, що стали жертвами пандемії, закликають дати їм можливість виробляти вакцини і медикаменти, які допоможуть запобігти смерті, потенційно, десятків і сотень тисяч людей. Представник Південно-Африканської республіки у ВООЗ заявив про те, що право на інтелектуальну власність є значним бар’єром для забезпечення рівного доступу до вакцини.

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус привітав намір президента США, назвавши його історичним моментом у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Група, яка представляє інтереси американської фармацевтичної промисловості, виступила з критикою наміру Байдена, підкресливши, що такий крок може «підірвати глобальну відповідь на пандемію і поставити під загрозу безпеку медикаментів». Вона попереджає, що в результаті постраждає система виробництва і поширення вакцин і відкриються можливості для появи підроблених вакцин.

В Індії фіксують рекордний щоденний приріст хворих на COVID-19

Індія повідомила 6 травня про рекордні 412 262 нових випадків захворювання на COVID-19 за добу. Померли за день 3980 людей – це також найвищий показник смертності.

Загальна кількість випадків інфікування коронавірусом у країні перевищила 21 мільйон.

За даними міністерства охорони здоров’я Індії, від COVID-19 у країні померли понад 230 тисяч людей.

Надіслана до Індії гуманітарна допомога для боротьби з COVID-19 не доходить до населення, повідомляє CNN. Головною проблемою телеканал називає «логістичний жах» у цій країні.

За даними журналістів, місцева влада не може оперативно організувати прийом і розподіл вантажів, які надходять з-за кордону. Велика частина контейнерів із медикаментами та обладнанням далі залишається в аеропорту.

Найбільшою проблемою є кисень для заражених. Центральна влада заявляє про прогрес, проте лікарі та пацієнти говорять про інше: брак кисню все частіше стає головною причиною смертей. У столиці країни, Нью-Делі, ситуація настільки критична, що Верховний суд країни зажадав від державного керівництва негайно забезпечити пацієнтів кисневими балонами.

Індійський уряд на чолі з прем’єром Нарендрою Моді утримується від запровадження національного локдауну, але багато штатів вдаються до власних обмежувальних заходів для стримування поширення коронавірусу. На цьому тлі владна партія втрачає позиції на місцевих виборах: вона вже програла в ключовому штаті Західна Бенгалія. Моді критикують за те, що він зосереджений зараз на голосуванні більше, ніж на ситуації з епідемією.

Канада першою у світі дозволила вакцинацію підлітків віком від 12 років

Канадське управління з питань громадського здоров’я (Health Canada) затвердило використання вакцини Pfizer/BioNTech для вакцинації дітей віком від 12 до 15 років. Канада стала першою країною, де санкціонували вакцинацію підлітків.

Неповнолітніх віком від 16 років у Канаді вакцинують із 9 грудня 2020 року, коли в цій країні дозволили використання препарату Pfizer/BioNTech для людей такого віку.

За результатами клінічних випробувань цієї вакцини, здійснених на 2260 дітях віком від 12 до 15 років, у Pfizer повідомили Health Canada про стовідсоткову ефективність вакцини серед учасників дослідження та фактичну відсутність побічних ефектів.

Тепер Health Canada рекомендує вводити підліткам віком 12–15 років таку ж дозу препарату, як і дорослим. Відстеження ефективності та можливих побічних ефектів регулятор має намір продовжити.

Інфографіка: хто готовий вакцинуватися проти COVID-19

У Сербії громадянам платитимуть за зроблене щеплення від COVID-19

Сербія буде платити своїм громадянам за щеплення від COVID-19, оскільки уряд прагне прискорити кампанію з вакцинації.

Президент Александр Вучич оголосив про таке рішення 5 травня, ров’язавши економічне зростання із вакцинацією населення.

В рамках програми стимулювання уряд виплатить 3000 динарів (30 доларів) кожному, хто отримає хоча б одну дозу вакцини до кінця травня.

В середньому серби заробляють трохи більше ніж 600 доларів на місяць.

Вучич сказав, що уряд не може дискримінувати людей залежно від того, зробили вони щеплення чи ні, але охарактеризував тих, хто відмовляється від вакцинації, як «безвідповідальних та егоїстичних».

«Ось чому ми думаємо про те, як винагородити людей, які демонструють відповідальність», – сказав він.

Вучич також сказав, що держслужбовці, які не вакцинувалися і захворіли на COVID-19, не отримають оплачуваної відпустки.

Персональні дані публічних осіб, надані для вакцинації залишковими дозами, знищені – МОЗ

Персональні дані публічних осіб, надані для вакцинації проти COVID-19 залишковими дозами, знищено, повідомила у середу пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Згідно з наказом МОЗ України № 745 від 16.04.2021 про внесення змін до Дорожньої карти з вакцинації проти COVID-19, залишкові дози вакцин більше не можуть використовуватися для щеплення публічних осіб. Тому, керуючись законом України № 2297-VI «Про захист персональних даних» від 01.06.2010, департаменти охорони здоров’я областей та м. Києва знищили персональні дані публічних діячів, які ті надавали під час заповнення форми для запису на щеплення проти COVID-19 залишковими дозами», – йдеться в повідомленні.

У МОЗ нагадують, що з березня було дозволено щепити залишковими дозами вакцини пріоритетні групи ризику з наступного етапу вакцинації – якщо вакцинувати представників визначених груп із наступного етапу було неможливо, «для популяризації вакцинації рекомендувалося залучати до щеплення публічних та громадських діячів».

У КМДА розповіли, скільки студентів-медиків працює в ковідних лікарнях столиці

У закладах охорони здоров’я Києва працює 389 студентів медичних вищих навчальних закладів. Про це повідомили у Київській міській державній адміністрації у відповідь на запит Радіо Свобода.

За даними КМДА, серед студентів-першокурсників ніхто не працює у закладах охорони здоров’я.

За даними КМДА, кількість студентів-медиків, які працюють, є такою:

  • студенти другого курсу – двоє людей;
  • студенти третього курсу – 27 людей;
  • студенти четвертого курсу – 151 людина;
  • студенти п’ятого курсу – 140 людей;
  • студенти шостого курсу – 69 людей.

ОАСК просять звільнити Степанова та зобов’язати МОЗ дозволити щеплення «Спутніком V»

Окружний адміністративний суд Києва зареєстрував позов до Міністерства охорони здоров’я та його очільника Максима Степанова. Про це суд повідомив 5 травня.

Як зазначено в заяві пресслужби, автор позову – житель Харкова.

«Позивач просить суд зобов’язати МОЗ, як центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров’я, вжити заходи для забезпечення громадян, які бажають вакцинуватися проти коронавірусної інфекції (російською, від COVID-19 – ред.) вакциною «Спутнік V», доступом до цієї вакцини. Серед інших вимог позову – зобов’язати Максима Степанова написати заяву про складення повноважень Міністра охорони здоров’я», – повідомляє ОАСК.

Немчінов: із 6 травня Чернігівська область – у «помаранчевій», Харківська та Хмельницька – у «жовтій» зоні

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні у середу ухвалила рішення про вихід Харківської, Хмельницької та Чернігівської областей із «червоної» зони епіднебезпеки поширення COVID-19, повідомив у Telegram міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов.

«З 00 годин 00 хвилин 6 травня 2021 року «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території Харківської, Хмельницької та Чернігівської областей. Також застосувати на території Харківської та Хмельницької областей обмежувальні протиепідемічні заходи передбачені для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, а на території Чернігівської області – для «помаранчевого» рівня», – повідомив Немчінов.

Зеленський: до Дня Незалежності більшість українців, що потребують щеплення від COVID-19, мають бути вакциновані

Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність збільшення темпів вакцинації від коронавірусної інфекції COVID-19, щоб до Дня Незалежності, 24 серпня, щеплення отримали більшість українців, які його потребують. Як повідомила 5 травня пресслужба голови держави, Зеленський сказав про це під час селекторної наради щодо ситуації з COVID-19.

«До Дня Незалежності більшість українців, які потребують щеплення від COVID-19, мають отримати вакцину. Темпи вакцинації необхідно збільшувати. Крім того, потрібно проводити роз’яснювальну роботу серед людей щодо важливості вакцинації. Адже це – єдиний і найбільш ефективний шлях у боротьбі з пандемією», – сказав Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі є можливість за добу щеплювати 80-100 тисяч українців.

З початку року Київ відвідали понад 100 тисяч іноземних туристів – КМДА

З початку року столицю України відвідали 116 тисяч іноземних туристів, повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Попри всі перепони, спричинені пандемією, іноземні туристи все одно відвідують Київ. Цьогоріч найбільше туристів, за даними Держприкордонслужби, приїхало до столиці з Білорусі – 10,5 тисячі осіб. Також 8,9 тисячі осіб приїхало з Ізраїлю та 8,3 тисячі – з Туреччини», – повідомила Марина Хонда.

За її словами, до переліку країн, звідки приїхало найбільше туристів, увійшли США, Індія, Німеччина, Велика Британія, Франція та Грузія. Окрім цього, за попередніми підрахунками, столицю відвідало і близько 300 тисяч внутрішніх туристів.

Туристичний збір на початок травня, кажуть в КМДА, склав 11 мільйонів 670 тисяч гривень.

Бізнес у квітні погіршив оцінки економічного стану підприємств через посилення карантину – НБУ

Бізнес у квітні погіршив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на посилення карантинних обмежень та зростання невизначеності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності, який розраховує Національний банк на щомісячній основі.

«За квітень 2021 року він (індекс – ред.) становив 46,9 проти 51,4 у березні і знову опустився нижче рівноважного значення (50 пунктів). У березні підприємства більшості секторів, залучених до щомісячного опитування, песимістично оцінили результати своєї діяльності: секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі та сфери послуг опустилися нижче нейтрального рівня. Водночас будівельні компанії вперше після вересня 2019 року продемонстрували оптимістичні настрої. Підприємства промисловості після двох місяців оптимізму знову погіршили оцінки ділової активності», – повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, оцінки своїх економічних результатів погіршили також підприємства сфери торгівлі і сфери послуг.

«Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників», – йдеться в повідомленні.

Щомісячне опитування підприємств тривало з 5 до 23 квітня. В опитуванні взяли участь 297 підприємств (компанії промисловості, сфери послуг, торгівлі, будівництва).

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

Шмигаль: із «червоної» зони можуть вивести ще три області

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що після засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з «червоної» зони можуть бути виведені Харківська, Хмельницька і Чернігівська області, оскільки в них усі показники відповідають встановленим критеріям.

Голова уряду сказав про це 5 травня під час селекторної наради щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, яка відбулася під головуванням президента Володимира Зеленського, повідомила пресслужба голови держави.

За словами Шмигаля, після цього «червоний» рівень епідемічної небезпеки залишиться у трьох областях – Сумській, Полтавській і Запорізькій.

Дати засідання комісії з ТЕБ і НС він не навів.

Голова уряду додав, що загалом епідемічна ситуація в Україні стабілізується шостий тиждень поспіль. За словами прем’єра, всього для хворих на COVID-19 виділено 77 тисяч ліжок, забезпечені подачею кисню – 68 264, зайняті на сьогодні 33 292 ліжка.

За даними МОЗ, станом на 5 травня шість областей України залишаються у «червоній» зоні.

Поліція відкрила справу через обстріл лікарні в Красногорівці

Поліція Донецької області повідомляє, що відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілу лікарні в Красногорівці, де перебували хворі на COVID-19.

За повідомленням, під час обстрілу пізно ввечері 4 травня була пошкоджена будівля медустанови й автомобіль «швидкої допомоги», відсутнє електропостачання, люди не постраждали.

Справу відкрили за статтею «терористичний акт».

«Сьогодні вночі до відділу поліції № 2 (Курахове) Покровського райуправління надійшло повідомлення про те, що приблизно о 23:30 під час обстрілу бойовиків пошкоджено вікна у першому корпусі комунального некомерційного підприємства «Мар’їнська центральна районна лікарня», яке розташовано поблизу лінії зіткнення. Через перебиту лінію електропередач лікарня залишилася без світла. Також постраждали приміщення станції «швидкої допомоги» і автомобіль екстреної медичної допомоги», – заявили у поліції.

За повідомленням, на момент обстрілу в лікарні перебували 45 пацієнтів.

Повні обставини та масштаби пошкоджень встановлюються, у Красногорівці ведуться роботи щодо відновлення електропостачання, додали в поліції.

Коронавірус: МОЗ скоротило перелік «червоних» регіонів до 6 областей

У «червоній» зоні епіднебезпеки станом на 5 травня залишаються шість областей. Про це свідчить оновлений перелік, складений Міністерством охорони здоров’я.

За даними МОЗ, «червоними» лишаються Запорізька, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області. З переліку виключили Житомирську область.

До «жовтої» зони віднесли Київ та 10 регіонів – Вінницьку, Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську, Київську, Львівську, Миколаївську, Одеську, Херсонську та Чернівецьку області.

Решта областей перебувають у «помаранчевій» зоні.

В Україні за останню добу виявили 2 758 нових випадків COVID-19

Зокрема, захворіли 103 дитини та 30 медпрацівників, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, протягом минулої доби госпіталізували 1 671 людину, 7 728 – одужали. 161 пацієнт помер.

За добу здійснили 29 154 тестування (зокрема, методом ПЛР – 19 206).

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (405), Донецькій (287), Одеській (216), Дніпропетровській (213) та Черкаській (177) областях.

За весь час пандемії в Україні, за даними МОЗ, захворіли 2 090 986 людей, померли від COVID-19 – 45 077.

Міністри G7 обговорять розподіл вакцин від коронавірусу

Міністри закордонних справ «Групи семи» обговорять питання вакцин від коронавірусу 5 травня у той час, як вони зазнають дедалі більшого тиску з вимогою ділитися препаратами з бідними країнами, які не можуть вакцинувати своє населення.

Представники Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії і США збираються на триденну зустріч у Лондоні, де йтиметься про пандемію COVID-19 й інші глобальні виклики.

Багаті країни зробили акцент на схемі COVAX Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка розподіляє вакцини серед менш розвинених країн.

США пообіцяли COVAX понад чотири мільярди доларів – більше, ніж будь-яка інша країна – і заявили минулого тижня, що терміново відправляють понад 100 мільйонів доларів на допомогу Індії, де через спалах COVID-19 щодня заражається понад 300 000 людей.

Водночас адміністрація президента Джо Байдена уникнула закликів послабити правила інтелектуальної власності, щоб здешевити вакцини.

На заможні країни тиснуть із вимогою зробити більше, а не лише підтримати COVAX. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у наступному році світу потрібно ще 35-45 мільярдів доларів, щоб забезпечити імунізацію більшості дорослих людей.

Упродовж минулої доби, 4 травня, в Україні щеплення від коронавірусу отримали 3 425 людей

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

«759 434 людини щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали одну дозу – 759 432 особи, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 303 особи (із них дві особи отримали першу дозу за кордоном).

Щеплення проводили 73 мобільні бригади з імунізації та 356 пунктів щеплення.

За даними МОЗ, станом на 4 травня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 514 821 людина.

Кількість виявлених випадків COVID-19 в Індії перевищила 20 мільйонів людей

Офіційне число хворих на коронавірусну хворобу в Індії 4 травня перевищило 20 мільйонів, свідчать дані місцевого міністерства охорони здоров’я. Перед цим у країні виявили 357 тисяч нових хворих за добу на тлі дефіциту госпітальних ліжок, ліків та кисню.

Кількість хворих у країні майже подвоїлася протягом останнім трьох місяців, кількість смертей перевищила 220 тисяч.

Декан Школи громадського здоров’я в Браунського Університету США Ашиш Джа висловив думку, що найближчі тижні в країні можуть бути «жахливими», навіть якщо ситуація поліпшуватиметься.

Він закликав уряд Індії вдатися до «класичних» методів на кшталт точкових карантинів, тестування, носіння масок та уникнення скупчень людей.

Наразі захворювання в Індії поширюється швидше, ніж будь-де в світі. Офіційна середня кількість підтверджених випадків на день зросла з понад 65 тисяч 1 квітня до 370 тисяч, кількість смертей – з більше ніж 300 до понад 3 тисяч.

Сплеск захворюваності пов’язують із появою більш заразних варіацій коронавірусу, а також із дозволом уряду на масові мітинги та зібрання на честь індуїстських релігійних свят.

Житомирська область переходить у «помаранчеву» зону – уряд

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій змінила для Житомирської області «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Про таке рішення комісії від 4 травня повідомляє Кабінет міністрів.

Як повідомила пресслужба уряду з посиланням на заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, кількість нових хворих на COVID-19 у регіоні за місяць знизилася втричі.

«Завантаженість ліжок з киснем менше за цільовий показник і складає 39%. Рівень госпіталізації менше 60 осіб на 100 тисяч і становить 59 осіб на 100 тисяч населення. Коефіцієнт виявлення нових випадків впродовж семи днів становить менше 16%», – заявив Ляшко.

Відтак з опівночі 5 травня в області почне діяти «помаранчевий» рівень карантинних обмежень.

«Червоний» рівень епідемічної безпеки в Житомирській області почав діти з 3 березня.

Станом на зараз у «червоній» зоні залишаються сім областей: Житомирська, Запорізька, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG