Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: В Україні почався тритижневий карантин через загрозу коронавірусу


Відсьогодні Україна йде на карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19
Відсьогодні Україна йде на карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19

Уряд запровадив обмежувальні заходи через коронавірус

Відсьогодні Україна йде на карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19.

На скільки? Три тижні – з 12 березня по 3 квітня.

Що це означає? Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити:

  • Міністерство освіти оголосило тритижневий карантин із 12 березня в усіх закладах освіти, терміни «можуть змінитися»;
  • введення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб (крім державної необхідності);
  • проведення спортивних заходів лише з дозволу міжнародних організацій, без глядачів;
  • закупівлю інфрачервоного обладнання для проведення скринінгу на відстані в міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Крім того, уряд закриває 170 із 2019 пунктів пропуску на кордоні через загрозу коронавірусу. А також скасовує авіасполучення з Італією.

Наразі в Україні зафіксований один лабораторно підтверджений випадок коронавірусу.

Карантин у Києві: що зміниться?

Раніше столична влада повідомила, що у Києві з 12 березня «обмежує освітній процес», зокрема перенесла пробне ЗНО, і проведення масових заходів у місті. У торговельно-розважальних центрах Києва працюватимуть спецбригади для температурного скринінгу.

Обмежувальні заходи діятимуть попередньо до кінця березня. Громадський транспорт поки що працюватиме у звичайному режимі.

ВООЗ оголосила про пандемію у світі

Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно оголосила про пандемію (поширення нового захворювання у світових масштабах – ред.) через спалах коронавірусної інфекції.

«Ми глибоко занепокоєні через тривожний рівень поширення й небезпеки [хвороби] та через тривожний рівень бездіяльності. Тому ми вважаємо, що COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію», – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адганом Ґебреєсус. Він додав, що всі країни можуть «змінити перебіг цієї пандемії».

Наразі у світі зафіксували понад 120 тисяч випадків COVID-19 у більш як 110 країнах. Кількість летальних випадків захворювання становить 4 373. Водночас понад 66 тисяч людей одужали.

І тут – без паніки! Краще ще раз перечитайте 9 простих правил захисту від COVID-19

Часто мити руки протягом 20 секунд із милом під проточною водою, використовувати антибактеріальні засоби для рук із вмістом спирту не менше 60%, а також уникати хворих людей – це найчастіші поради від лікарів, щоб захиститись від вірусів та інших інфекційних захворювань. Які ще щоденні звички варто взяти на озброєння? Читайте тут.

Тим часом у соціальних мережах почали з’являтись свої рецепти порятунку від коронавірусу – відмова від макаронів, хресна хода та захисні костюми. Почитайте.

Щоб трохи заспокоїти вас (або ні), ми підготували інфографіку: від яких інфекційних хвороб найбільше помирають люди у світі (і коронавірус – не на першому місці)

Деякі інфекційні хвороби забирають тисячі життів щодня, хоча це не стає причиною масової уваги медіа й не створює паніку по всьому світу, як це сталося з поширенням коронавірусу COVID-19 за останні три місяці. На основі даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та досліджень Університету Джорджа Вашингтона (США) Радіо Свобода підготувало інфографіку, яка порівнює найбільш смертельні інфекційні захворювання на планеті.

Далі коротко:

  • У МОЗ заявляють, що не планують зупиняти медреформу. Там додають, що підготовка до впровадження другого етапу реформи системи охорони здоров’я проходить у Міністерстві охорони здоров’я уже зараз.
  • Святослав Вакарчук залишає посаду голови партії «Голос». З'їзд політсили обрав новою керівницею партії Кіру Рудик.
  • Іран погодився віддати Україні «чорні скриньки» збитого біля Тегерана літака, повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко.
  • Державна дума Росії схвалила в третьому, остаточному читанні поправки до конституції, одна з яких передбачає «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна, який править у Росії протягом 20 років.
  • Американського кінопродюсера Гарві Вайнштайна засудили до 23 років в’язниці із 29 можливих.

Велика нафтова ставка Росії: що за цим стоїть і чим може закінчитися?

Уже багато років Росія робить усе, щоб ізолювати себе від можливих зовнішніх економічних шоків. Але щойно вона, схоже, сама спричинила такий шок. 6 березня відкинула заклик країн-членів нафтового картелю ОПЕК далі скоротити видобуток нафти, щоб викликати підвищення цін на неї, які падають через зниження потреби в енергоносіях у всьому світі внаслідок обмежень, спричинених захворюванням від нового коронавірусу.

Це рішення зірвало трирічну співпрацю за моделлю, яку називали ОПЕК+, і вразило учасників зустрічі в Відні, не кажучи вже про декого з нафтовиків у самій Росії, один із яких назвав цей крок «ірраціональним», – а також уряди багатьох країн, від Близького Сходу до Заходу. Лідер ОПЕК, Саудівська Аравія, швидко відповіла на таку зневагу: вона оголосила, що надалі не вважає себе зв’язаною зобов’язанням стримувати видобуток. Це спричинило найкрутіше падіння цін на нафту протягом одного дня за період майже в три десятиліття і кинуло донизу показники світових бірж і курс російського рубля.

Українські спортсмени у березні: 10 змагань, які варто подивитися

Коронавірус змінює всі спортивні плани березня. Менш ніж за тиждень міжнародними організаціями були скасовані олімпійська кваліфікація з баскетболу 3х3, тенісний турнір в Індіан-Велсі, чемпіонат світу з хокею серед жінок, перенесені олімпійські відбіркові змагання з дзюдо, десятки футбольних матчів відбудуться без глядачів, а деякі національні чемпіонати тимчасово припинені. Крім того, в Україні також запроваджено карантин, який обмежує проведення масових заходів за участю 200 та більше осіб. Проте Радіо Свобода знайшло 10 змагань у березні, де виступатимуть українські спортсмени. І, що важливо, мають всі шанси на перемогу.

Вболівайте за «синьо-жовтих» попри карантин!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG