Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Від сьогодні Київ припиняє усі пасажирські перевезення через карантин


Лондонський «даблдеккер»-кав’ярню на Архітектора Городецького «захистили» маскою. Київ, 19 березня 2020 року
Лондонський «даблдеккер»-кав’ярню на Архітектора Городецького «захистили» маскою. Київ, 19 березня 2020 року

Кличко: їздити в громадському транспорті Києва з 23 березня можна буде за спецперепустками

У Києві користування наземним громадським транспортом від сьогодні буде можливе лише за спеціальними перепустками, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко. Такі перепустки видаватимуться лише медичним працівникам, рятувальникам, правоохоронцям, працівникам житлово-комунального господарства, співробітникам продуктових магазинів та аптек, а також співробітникам стратегічних підприємств.

«Для таких перевезень розроблено маршрути громадського транспорту», – повідомив міський голова Києва. Перелік цих маршрутів дивіться тут.

Раніше у Києві, а також у Харкові та Дніпрі на час карантину було зупинено роботу метро.

«Свідомо знову лізу в пекло» – українська медсестра з міста Берґамо, яка поборола коронавірус

Уже місяць, як Італією вирує агресивна епідемія коронавірусу. Країна б’є світовий рекорд за рівнем смертності – 9 відсотків від кількості інфікованих. У суботу, 21 березня, жертвами хвороби стали 793 людей – найвище число від початку епідемії. Загалом на той момент за весь період офіційно померлих було близько 5 тисяч, ще тиждень до того їх було близько тисячі. Влада на місцях каже, що точну кількість інфікованих і померлих нині неможливо навіть реєструвати. На сьогодні в Італії вже одужали понад 6 тисяч людей. На Апеннінах загальна кількість інфікованих – включно з жертвами та тими, хто одужав – перевалила за 50 тисяч. Науковці шукають і наразі не знаходять пояснення, чому вірус особливо «косить» людей в італійській Ломбардії.

З-поміж громадян України, за даними дипломатів, внаслідок вірусу померли три українки, у Брешії та Берґамо. Є люди на карантині. Серед них і 46-річна уродженка Ужгорода Ярослава Вишневська. Вона працює медсестрою в реанімаційному відділенні лікарні Humanitas Gavazzeni у місті Берґамо (Ломбардія).

У розмові з Радіо Свобода жінка розповіла про свій досвід хвороби та про критичну ситуацію у лікарнях міста, яке за лічені дні стало епіцентром небувалої епідемії.

У митній службі заявляють, що законно пропустили маски до Іспанії

Кілька українських ЗМІ поширили кадри телебачення Іспанії, як у цій країні розвантажують маски, на ящиках із якими чітко видно ознаки походження товару – назва одного з українських виробників та його слоган.​ Це одразу спричинило обурення у соціальних мережах на тлі дефіциту масок у аптеках України.

Державна митна служба України заявляє, що постачання з України до Іспанії масок-респіраторів відбулося на законних підставах. Цей вантаж пройшов митницю за кілька днів до урядового рішення про заборону такого експорту, вказують у відомстві, очолюваному Максимом Нефьодовим.

«Експорт цих масок відбувся ще 2 та 6 березня і є легальною поставкою товару. Респіратори перетнули український кордон 3 та 7 березня відповідно. Постанова Уряду №214, яка забороняє експорт медичних товарів та лікарських засобів, зокрема масок та респіраторів, була прийнята 11 березня 2020 року і вступила в силу після опублікування», – ідеться в повідомленні.

Як львів’яни відвідують храми у час карантину

У Львові більшість вірян дослухались до порад державної влади, рекомендацій лікарів і не прийшли у храм на недільне богослужіння. Також до своїх вірних звернулись і глави церков, митрополити, єпископи та священники. Львів – одне з міст у світі, де найбільше церков. На сьогодні їх є 116. Двері у храми були відчинені протягом дня.

Львів’яни продовжують відвідувати храми у час карантину – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Як відбулись недільні літургії у Львові, де зазвичай церкви у вихідний переповнені? Читайте наш репортаж.

Велике інтерв'ю з міністром закордонних справ

Чартери, спецлітаки і спецпотяги, та навіть пороми по Чорному морю, якими українці мають повертатися додому. Через коронавірус все це тепер у фокусі діяльності міністра закордонних справ. І хоча всі закордонні відрядження скасовано, питання протидії російській агресії під контролем та постійно обговорюються із зарубіжними партнерами. І жоден коронавірус, за словами Дмитра Кулеби, «не здатен загасити чи загальмувати зусилля з повернення наших громадян з полону і незаконного утримання».

Про пандемію, ознаки невпевненості Путіна, «черв’ячка» від Росії, ініціативи Єрмака і Козака та багато іншого в ексклюзивному інтерв’ю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби

Пішла з життя соціолог Ірина Бекешкіна

Пішла з життя соціолог, директорка фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Про це 21 березня повідомив у фейсбуці фонд, який вона очолювала.

«Передчасно пішла з життя Ірина Бекешкіна – відома українська соціологиня, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, одна з найавторитетніших науковців, людина, яка щиро любила свій народ та Україну», – ідеться в повідомленні.

Як карають тих, хто порушує карантин

Поліцейські склали 1415 адміністративних протоколів щодо порушеннях карантинних заходів, повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

«Поліцейські склали 1415 адмінпротоколів щодо порушень правил карантину. Також розпочато дев’ять кримінальних проваджень. Правоохоронці продовжують заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції та охорони публічної безпеки», – йдеться в повідомленні.

За даними міністерства, до несення служби залучено близько 14700 поліцейських та 2360 службовців Національної гвардії.

Покаранням за статтею КУпАП про порушення правил карантину людей може бути штраф на суму від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 до 34000 гривень. На цей час відомо принаймні про один випадок уже накладеного адміністративного штрафу за порушення правил карантину на суму 17000 гривень у Києві.

Залишайтесь вдома, якщо є можливість!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG