Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус дає можливість закінчити війну на Донбасі – експосли США в Україні


Нещодавно Путін особисто заявляв про необхідність мораторію на економічні санкції, щоб уражені держави могли краще справитися з епідемією коронавірусу, нагадують у статті
Нещодавно Путін особисто заявляв про необхідність мораторію на економічні санкції, щоб уражені держави могли краще справитися з епідемією коронавірусу, нагадують у статті

Епідемія COVID-19 дає можливість покласти край війні на сході України – таку думку висувають троє експослів США в Україні. Вони переконані: коронавірусна криза у поєднанні з падінням цін на нафту ставлять Росію у скрутне становище, яким можуть скористатися США й їхні союзники.

Попри негативні наслідки дії коронавірусу для здоров’я людей і світової економіки, він також дає неочікувану можливість покласти край війні на сході України і розібратися з порушенням міжнародного законодавства з боку президента Росії Володимира Путіна.

Таку думку висувають колишні посли США в Україні Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Гербст у статті для американського Національного громадського радіо NPR.

Особливо під час пандемії це божевілля – щоб підтримувані Росією сили й українці вбивали один одного
Експосли США в Україні

«Особливо під час пандемії це божевілля – щоб підтримувані Росією сили й українці вбивали один одного. Агресії Кремля потрібно покласти край. Зараз всі країни повинні зосередитись на боротьбі з коронавірусом, а не зі своїми сусідами», – мовиться у статті.

Ексдипломати переконані: Кремль опинився у скрутному становищі через коронавірус і нещодавнє падіння світових цін на нафту, тож США разом із союзниками могли б скористатися цією ситуацією і запропонувати Москві зняти з неї санкції в обмін на припинення «вторгнення Путіна» в Україну.

Ба більше, додають вони, на світ насувається глобальна економічна рецесія, яка завдасть іще більшого удару по російській економіці.

«Зараз Росії. як ніколи, потрібен перепочинок від санкцій», – мовиться у статті.

Президент Росії Володимир Путін під час відеосаміту «Групи двадцяти» найрозвиненіших економік світу, де обговорювали протидію коронавірусу. Ново-Огарьово, Московська область. 26 березня 2020 року
Президент Росії Володимир Путін під час відеосаміту «Групи двадцяти» найрозвиненіших економік світу, де обговорювали протидію коронавірусу. Ново-Огарьово, Московська область. 26 березня 2020 року

Нещодавно Путін особисто заявляв про необхідність мораторію на економічні санкції, щоб уражені держави могли ефективніше боротися з епідемією коронавірусу, нагадують у статті.

Путін сказав про це 26 березня під час відеосаміту з лідерами «Групи двадцяти». Його пропозиція одразу призвела до шквалу критики з боку міжнародних і українських оглядачів і політиків, які, зокрема, заявили, що «санкції повинні залишатись, допоки Росія не вийде з України і не виконає Мінські угоди».

Російський лідер сказав, що обмежувальні заходи треба скасувати з гуманітарних міркувань задля полегшення «взаємних поставок медикаментів, харчів, обладнання і технологій».

Росія перебуває під низкою санкцій з боку ЄС, США й інших країн за її дії в Україні – зокрема за роль у конфлікті на сході України й анексію Криму в 2014 році.

Тоді оглядач Пол Ніланд зауважив: «Путін, власне, цілком тримає все під контролем, і так було завжди. Хочете зняття санкцій? Вийдіть з України».

Війна на сході України не вигідна нікому, і Путіну у тому числі, вважають американські експосли у статті для NPR. Вона завдає шкоди російським інтересам, європейській і західній безпеці, «і всьому світові, що регулюється законами, а не силою зброї», пишуть експерти.

«Якби Путін був готовий вийти з Криму, інші санкції, запроваджені проти цієї незаконної анексії, також можуть бути зняті. Але основні покарання спрямовані проти агресії Москви на Донбасі, і Захід може зняти їх, при цьому зберігаючи санкції проти Москви за анексію Криму», – припускають троє експослів.

В таких умовах «Кремль, напевно, [у цій ситуації] також бачить вікно можливостей, на своїх умовах», – коментує статтю російський оглядач Леонід Рагозін.

Деякі міжнародні оглядачі припускають, що коронавірус може спричинити ще більше проблем для Росії – не лише економічних, але й політичних.

«У Путіна був дуже хороший план на 2020 рік. Але він не зміг передбачити появу одного супротивника – нового коронавірусу, який зараз є найбільшою проблемою за його 20 років влади», – зауважує західний журналіст Лусіан Кім у своєму твітері.

Проєкт резолюції, поданий Росією в ООН на початку квітня, серед іншого, містив положення про загальне скасування міжнародних санкцій. Російський проєкт мав підтримку чотирьох країн (Центральноафриканської Республіки, Куби, Нікарагуа та Венесуели), але Європейський союз, Велика Британія, США й Україна заблокували російський документ.

«Україна першою з держав-членів ООН перервала процедуру умовчання щодо ініційованого Росією проєкту резолюції Генеральної асамблеї ООН «Декларація солідарності Об’єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)». Отже, процедура умовчання перервана. Російська резолюція не буде ухвалена. Ми і надалі блокуватимемо зусилля Росії зруйнувати санкційний режим», – проінформував пізно ввечері 2 квітня міністр закордонних справ країни Дмитро Кулеба.

До цього постійний представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що Україна надіслала генеральному секретареві ООН офіційного листа щодо неприпустимості скасування санкцій проти держав і осіб, які скоїли злочини та продовжують порушувати Статут ООН і міжнародне право.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG