Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 20 червня 2001 - Цього року бюджетний процес в Україні розпочався зовсім нетрадиційно. Як зауважує газета “Правда України”, вперше за роки свого перебування на посаді президента Леонід Кучма, направляючи у Верховну Раду опрацьовану ним бюджетну резолюцію, звернувся до народних депутатів зі спеціальним посланням. “Таким чином, ”- наголошує кореспондент, - “порушуючи традиції і вимоги Конституції, цього року глава держави вже двічі звертався до парламентаріїв з викладом свого бачення тих чи інших проблем. В даному разі – фінансових. Це, в певному сенсі, слугує підтвердженням думки, що, направивши до апарату Кабміну потужний загін держсекретарів та їхніх заступників, президент відчув себе відповідальним за конкретику повсякденних справ уряду. Адже досі узгодженням фінансового плану на наступний рік займався виключно прем”єр та його команда.

У цьому ж числі газета розповідає про зловживання в сфері фінансування та пільгового кредитування молодіжного житла. Журналісти інформують, що лише в Києві минулого року молодим сім”ям надані незаконно 40% кредитів. Їх давали на 30 років, тобто на максимальний термін сім”ям, котрі за рівнем своїх доходів здатні і без допомоги держави вирішити свої житлові проблеми.

А тим часом, молодь, яка дійсно потребує ці пільгові кредити, не може їх отримати. Надто ж потребують житла та підтримки з боку держави діти, які не мають батьків. На цьому наголошує газета “Україна молода”, яка розповідає про труднощі, насамперед житлові, з якими зустрічаються випускники інтернатів. Про них читайте в статті “З випускного балу – в бомжі потрапляє більшість інтернатівців”.

У статті “Поняття тут міняють, як шкарпетки, або Виборча “Злагода”, заснована на протистоянні” газета коментує нещодавній Форум демократичних сил. Насамперед, у автора статті викликала подив присутність на форумі деяких осіб, яких організатори зібрання чомусь вважають демократами. “Мабуть, лава демократів в Україні справді коротка, коли на Форум був запрошений і голова партії “Свєт с востока” “товаріщ” Чародєєв”, - йдеться у статті.

Розповівши ще про дивне сусідство за столом президії нещодавніх політичних опонентів ( колишніх членів єдиного Руху, а зараз представників різних партій – Миколу Поровського та Богдана Бойка), кореспондент газети взявся знайти відповідь: яку мету ставили організатори Форуму? Але однозначного та чіткого висновку так і не дійшов.

Газета “Голос України” привертає увагу до зловживань та незаконних оборудок у чорній металургії. “Уся біда в тому,”- переконаний дописувач, - “що всі “життєздатні” сектори вітчизняної економіки і, звісно, більшість підприємств чорної металургії у результаті підкилимової приватизації контролюють так звані фінансово-політичні групи. Їхня орієнтованість на отримання максимальних прибутків у найкоротші терміни і зумовлює кризову ситуацію в галузі.

Ознайомитися з конкретними прикладами можна в статті “Угору по сходах, що ведуть донизу”.

Газета “День” вирішила порушити проблему, яку політики та дипломати вважають за краще замовчувати. Полягає ця проблема в ставленні до громадян України за кордоном, де надто часто українці апріорі вважаються небажаними гостями. Докладніше про ставлення деяких державних службовців до українців читайте в статті “Українець? Пройдімо...”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG