Доступність посилання

ТОП новини

Транспаренсі Інтернешнел – новий звіт про корупцію у світі


Транспаренсі Інтернешнел – новий звіт про корупцію у світі

Прага, 28 червня 2001 – Це вже шостий, з часу заснування незалежної міжнародної організації з вивчення корупції у світі , звіт. Транспаренсі Інтернешнел оприлюднила цьогорічні дані у своєму зведенні у вівторок. Нагадаємо, що ранги рівнів корупції для країн світу визначаються експертами ТІ на основі опитування аналітиків, науковців та підприємців різних країн світу. Ці ж дані служать для визначення відповідного корупційного індексу, який у цьому році висвітлив нових лідерів світового хабарництва.

Найкорумпованішими країнами сьогодні названі Бангладеш, Індонезія, Ніґерія і Уганда. В щорічному списку Транспаренсі Інтернешнел, що визначає найкорумпованіші держави Землі, Росія займає 81 місце. Україна і Азербайджан розташовані у ньому ще нижче – відповідно на 83 і 84 рангах, тобто є одними з найменш прозорих держав у економічному плані.

Найменш корумпованими країнами ТІ визнала на сьогодні Фінляндію, Данію і Нову Зеландію. Найчеснішою з країн колишнього СРСР у цьому переліку виявилася маленька Естонія, яка займає 28-й ранг. А такі індустріальні країни як Великобританія, США, Німеччина, Японія розташувалися відповідно на 13, 17, 20 і 21 рангах Транспаренсі Інтернешнел.

Один з віце-голів цієї міжнародної організації, Франк Вогль, дав інтерв’ю нашому радіо, у якому відзначив, що одними із найбільш показових країн щодо тенденцій корупції є на сьогодні країни Центральної Азії, а саме – п’ять колишніх радянських республік – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан і Узбекистан. Він, зокрема, підкреслив:

« Для нормального розвитку ці країни потребують притоку міжнародного капіталу. Але тут не зовсім усвідомлюють, що корупція це предмет, котрий вимальовується на межі таких якостей влади, як управління і прозорість, управління і контроль, управління і чесність перед правом і законом саме тоді, коли укладаються контракти під інвестиції, які не мали би йти деінде, як окрім допомоги у розвиткові суспільства, зростання його добробуту, соціальної захищеності».

Вогль також відзначив, що було б наївно думати, що у цих азійських країна все гаразд з свободою преси, відкритістю публічної політики, прозорістю урядових тендерів на контракти для інвесторів, незалежністю та публічністю судочинства. А ці проблеми є спільними для багатьох пострадянських країн і їх неров’язаність спричинює якраз поширення такого явища, як корумпованість економічного життя цих держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG