Доступність посилання

ТОП новини

Економічні аспекти зміни керівництва підприємства “Чорноморнафтогаз”


Економічні аспекти зміни керівництва підприємства “Чорноморнафтогаз”

Симферополь, 21 липня 2001 - Тема “Чорноморнафтогазу” – найприбутковішого і найперспективнішого підприємства в Криму і далі залишається провідною на шпальтах кримської і центральної преси України. Цього понеділка тут відбулася зміна керівництва. На думку багатьох місцевих спостерігачів, це може вплинути і на політичну, і на економічну ситуацію в Криму.

Цього тижня прес-служба Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” офіційно повідомила, що голову правління Державного акціонерного підприємства “Чорноморнафтогаз” Миколу Ільницького, а також усіх членів правління звільнено з посад. Із пропозицією звільнення керівництва "Чорноморнафтогазу" виступив голова правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Копилов, який, як єдиний учасник зборів акціонерів і проголосував за це.

Державне акціонерне підприємство “Чорноморнафтогаз” 100-відсотково належить державі. Це найбільший платник податків у Криму. Торік підприємство отримало майже 130 млн. грн. прибутку. “Чорноморнафтогаз” веде розвідку і видобуток природного газу, нафти і газового конденсату на території Криму, на Чорноморському та Азовському шельфах, а також займається транспортуванням і зберіганням енергоносіїв. На балансі “Чорноморнафтогазу” перебуває більше 1200 км магістральних газопроводів, у тому числі 282 км морських, 43 газорозподільні станції, 9 морських стаціонарний платформ, а також підземне сховище газу “Глібовське” активною ємністю 1 млрд. кубометрів. Крім того це багатопрофільне комплексне підприємство тримає технологічний флот у складі 22-х плавзасобів, має 2 плавучі самопіднімальні бурові установки, а також власний порт у селищі Чорноморське.

Микола Ільницький, тепер уже колишній глава цього кримського гіганту, каже, що тепер, з його відходом виникла реальна загроза розпорошення “Чорноморнафтогазу” на дрібні підприємства. У Києві вже давно існують плани його розподілу за технологічним принципом. Останньою такою спробою були намагання “Нафтогазу України” відокремити Глібовське газосховище. Тоді за допомогою кримського керівництва і після втручання президента Леоніда Кучми цілісність “Чорноморнафтогазу” Микола Ільницький – провідний в Україні фахівець у нафтогазовидобувній галузі – відстояв. Тепер самого Ільницького президент України не захистив, хоча й обіцяв.

Сам Микола Ільницький до своєї відставки заявляв, що на його місце претендує представник впливової в Криму сім’ї Франчуків народний депутат України Ігор Франчук. Однак, своїм наказом Вадим Копилов головою Наглядової Ради “Чорноморнафтогазу” з широкими повноваженнями призначив свого 1-го заступника Володимира Триколича, а тимчасовим керівником цього підприєвства – його головного інженера Сергія Іванова. На думку пана Ільницького, це перехідні фігури. Зрештою керуватиме “Чорноморнафтогазом” сім’я Франчуків, що має родинні зв’язки із сім’єю президента. Втім, це тільки прогнози ображеного, хоч і висококваліфікованого фахівця. Але, як не дивно, більшість місцевих спостерігачів погоджується з думкою колишнього керівника “Чорноморнафтогазу”. Вони теж прогнозують досить швидкий занепад цього перспективного підприємства, якщо воно потрапить до рук ділків з не безсумнівною репутацією.

За словами пана Ільницького, “Чорноморнафтогаз” може не пережити наступних виборів, куди кидатимуться величезні кошти. Але на прицілі у зацікавлених осіб чимало й інших цікавих об’єктів. Адже отримавши контроль над цим підприємством, можна відносно легко довести до банкрутства, а потім – до приватизації, “Кримгаз”, “Севастопольгаз”, “Кримтеплоенерго”, “Севастопольтеплоенерго” та інші структури, які зараз ходять у боржниках у “Чорноморнафтогазу”, але мають доступ до “живих” грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG