Доступність посилання

ТОП новини

Українська громадськість в Америці занепокоєна порушенням прав людини в Україні


Українська громадськість в Америці занепокоєна порушенням прав людини в Україні

Нью-Йорк, 18 липня 2001 – Організація «Американці за права людини в Україні» звернулася до сенетора Бена Найтхорс-Кемпбелла – голови комісії Сполучених Штатів з питань безпеки і співпраці в Європі із закликом звернути особливу увагу на порушення прав людини в Україні. Принагідно варто зауважити, що американська громада створила товариство «Американці за права людини в Україні» ще в другій половині 70-х років у період жорстоких репресій радянського режиму щодо правозахисників. Сталося так, що потреба захисту прав людини в Україні залишилася з нами аж до сьогодні, коли Україна ось уже десять років є незалежною і за всіма зовнішніми ознаками демократичною державою. Ця ж організація надіслала президентові Кучмі листа, в якому, зокрема, йдеться: «Ми хотіли б звернути вашу увагу на проблему, яка може негативно позначитися на іміджі Україні та на її авторитеті в очах інших країн. Це стосується свободи слова та зібрань, права на протест і права бути незгодним у плюралістичному суспільстві».

У листі далі наводять конкретні приклади порушення цих фундаментальних прав. Серед прикладів – арешт та ув’язнення лідера групи «Самостійна Україна» Олександра Башука 8 липня минулого року. Башук брав участь у демонстрації проти Комуністичної партії. Арешт і ув’язнення Андрія Шкіля та 12-тьох інших демонстрантів 9 березня цього року біля пам’ятника Шевченкові у Києві. «Американці за права людини в Україні» закликають президента Кучму та його уряд не вдаватися до тактики силового тиску і звільнити ув’язнених студентів. Наприкінці звернення читаємо: «Ми очікуємо прогресу та поліпшення не лише в економіці, а й щодо поваги прав людини».

Англомовний тижневик «Юкреніен виклі», який високо оцінював гостинність, вявлену з боку українського уряду до преиздента Кучми під час візиту Папи Римського, опублікував у своєму останньому випуску редакційну статтю під заголовком «Не забуваймо про Ґонґадзе!». Там, зокрема, мовиться: «Жахливе вбивство ще одного українського журналіста – третього за рік і одинадцятого від часу здобуття незалежності – спричинило міжнародний розголос і заплямувало репутацію України. Ігоря Олександрова знайшли 3 липня побитого до непритомності, у калюжі крові неподалік телевізійної станції у Слов’янську. Згідно деяких пресових повідомлень, пана Олександрова було вбито за його телепрограму, де йшлося про корупцію серед елітних підрозділів міліції».

Редакційна стаття «Юкреніен виклі» зазначає, що, реагуючи на вбивство ще одного журналіста, президент Кучма, можливо, прагне відвернути увагу суспільства від вбивства Ґонґадзе, до якого, за деякими повідомленнями, вплутані члени адміністрації президента. «Не можна дозволяти Кучмі відсувати на другий план вбивство Ґонґадзе, висуваючи на передній план убивство Олександрова»,- пише «Юкреніен виклі». Й далі: «Президент повинен виявити особисту зацікавленість справою Ґонґадзе, якщо йому справді нема чого приховувати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG