Доступність посилання

ТОП новини

Литва від Ліхтенштейну перейняла головування на півроку в Кабінеті Міністрів Європейської Ради


Литва від Ліхтенштейну перейняла головування на півроку в Кабінеті Міністрів Європейської Ради

Вільнюс, 9 листопада 2001 – Від 8 листопада до середини травня до Литви, згідно з газетою “Летувос рітас” (“Ранок Литви”) буде звернена увага 43-ьох європейських держав. Справа в тому, що Литва вперше за всю історію своєї закордонної політики почала головувати в Кабінеті Міністрів Європейської Ради. Головування на наступні 6 місяців Литва перейняла від Ліхтенштейну.

Головою КМЄР стає міністр закордонних справ головуючої країни. Тому шеф литовської дипломатії Антанас Вальоніс за традицією два рази протягом півроку запросить своїх колег на сесію. 19-20 листопада у Вільнюсі відбудеться засідання комітету політичних справ КМЄР, в якому братимуть участь 79 парламентарів з країн Європейської Ради. А 15-16 травня 2002 року в литовській столиці мала б відбутися 110-а сесія Кабінету Міністрів Європейської Ради, участь в якій візьмуть міністри закордонних справ 43 країн або їх заступники і посли в Європейській Раді.

Підчас головування Литви Європейській Раді доведеться вирішувати питання щодо прийняття в організацію Боснії й Герцеговіни, обмірковувати умови прйняття Югославії в ЄР.

Рокас Бярнотас, як предствник міністра закордонних справ Литви в Страсбурзі, щотижня керуватиме засіданнями КМЄР. За його словами, рішення, які мають правову силу, в Європейській Раді схвалюють не парламентари – Парламентська Асамблея Ради Європі, а представники виконавчої влади – Кабінет Міністрів.

Як зазначив посол Литви в Страсбурзі Бярнотас в інтерв’ю провідному вільнюському часописові “Лєтувос рітас”, головування у впливовій міжнародній організації є доброю нагодою для створювання іміджу Литви як демократичного і надійного партнера. Литовські дипломати не приховують, що головування в КМЄР є сворідною дипломатичною вправою перед майбутніми переговорами щодо членства Литви в НАТО і Європейському Союзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG