Доступність посилання

ТОП новини

Коли буде мир на Близькому Сході: нові ініціативи американців


Коли буде мир на Близькому Сході: нові ініціативи американців

Прага, 22 листопада, 2001 - 3-4 грудня у Вашингтоні мають відбутися переговори президента США Джорджа Буша з прем’єр-міністром Ізраїлю Аріелем Шароном. Це повідомлення надійшло у той час, коли два американські посланці готуються цієї неділі виїхати на Близький Схід. Які ж шанси на успіх має американська дипломатія?

Після десяти місяців перебування при владі Адміністрація Буша нарешті взялася за Близький Схід. Так коментують оглядачі промову державного секретаря США Колліна Пауелла, який на початку тижня виклав головні завдання американської політики в регіоні. У Вашингтоні хочуть бачити на Близькому Сході дві держави ― ізраїльску і палестинську. Проте обидві сторони конфлікту нарікають на те, що у промові Пауелла було дуже мало конкретних деталей як йти до цієї мети. Ба більше. Оглядачі помічають, що попри заклики американців, Ізраїль й далі руйнує палестинські поселення в Газі, а лідери палестинців не роблять нічого, аби заарештувати інціаторів антиізраїльського тероризму.

Американська дипломатія ніколи не спрацює, якщо не буде реальної підтримки з боку арабського світу. ГОЛОС Це точка зору Мартіна Індика, який двічі був послом Сполучених Штатів в Ізраїлі. Він звертає увагу на те, що нові американські ініціативи на Близькому Сході частково є відповіддю на заклики арабських держав, таких як Саудівська Аравія і Єгипет. Вони підтримують Вашингтон в антитерористичній коаліції, і, зі свого боку, домагаються, аби американці допомогли розв’язати “палестинську пробелму.” Але якщо вони справді хочуть змін, то арабські лідери повинні відмовитися від антиізраїльської риторики, а ще ― бути готовими до компромісу з ключових питань, таких як статус Єрусалима і доля палестинських біженців, вважає Мартін Індик.

Він також переконаний, що крім миру в регіоні, Білий Дім має домагатися демократичних та економічних реформ. Це один з головних уроків 11-го вересня. Інакше, причини, що породжують таких як Осама бін Ладен й далі залишатимуться у суспільстві.

Колишній американський дипломат прогнозує, що Білий Дім ще можливо має час до кінця цього року, аби пересвідчитися, чи ізраїльтяни та палестинці справді готові до перемир’я. А поки загроза того, що американські мирні посланці знову повернуться з Близького Сходу з порожніми руками є досить велика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG