Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий паламент час вибору. Леонід Деркач у політиці


Четвертий паламент час вибору. Леонід Деркач у політиці

Київ, 23 листопада 2001 - З наближенням виборів активізують свою діяльність всілякі соціологічні структури: центри, фонди, агентства, які нині модно називати, одним словом PR. Так, сьогодні свої дослідження оприлюднили Фонд “Демократичні ініціативи” та Центр політичного аналізу та консультування, який діє при журналі “Політична думка”.

За даними обох досліджень, 4% бартер долають 5 партій чи блоків. Лише “Демініціативи” стверджують, що блок “За єдину Україну” набирає 5%, а “Політична думка”, що замість них у парламент проходить блок Юлії Тимошенко.

В обох дослідженнях беззастережними лідерами є блок Віктора Ющенка “Наша Україна” і Комуністична партія. КПУ і там і там має 16%. “Демініціативи” дослідили, що рейтинг Ющенка зростає і нині має понад 20% голосів. А Центр політичного аналізу навпаки спостерігає падіння довіри до “Нашої України”, яка, за їхніми підрахунками, має, як і комуністи, 16% прихильників. “О’браз Віктора Ющенка стає невиразним, через дифузію в “Нашу Україну” пропрезидентських осіб, і люди це помічають,” - пояснює шеф-редактор “Політичної думки” Володимир Полохало. Він не може собі уявити, що блок “За єдину Україну”, який збирається очолити глава Президентської Адміністрації Володимир Литвин, отримає на виборах менше голосів, ніж Віктор Ющенко. “Йому треба робити щось радикальне і революційне, щоб утримати те, що є”, - переконаний Володимир Полохало.

Як ми бачимо, комуністи проходять до Парламенту за будь-якої політичної погоди. І КПУ постійно підсилюється відомими особами. Раніше до їхньої парламентської фракції увійшов футболіст Олег Блохін. А нині подав заяву на відновлення членства в компартії еке-спікер Верховної Ради Олександр Ткаченко. Я зустрівся з колишньою “не першою, але й не другою особою в державі”: -

Ви особисто йтимете на вибори? -

Обов’язково, у мене є виборчий округ, і я буду по ньому балотуватися. -

А навіщо вам влада? -

Мені влада, як така, не потрібна. Я потрібний мабуть у владі. Для того, щоб державі користь приносить.

Соціологічні дослідження українських структур – це внутрішній чинник, який певною мірою позначається на результатах голосувань. А моя колега Світлана Рябошапка розповість про вплив російських PR-технологів на перебіг виборчої кампанії:

Адмінресурс, ЗМІ, політичні технології – перед виборами ці три кити політичного успіху та успішного бізнесу випливають на поверхню і не тонуть – аж до завершення кампанії. І хоча кити пов”язані між собою і діють разом, сьогодні ми зупинимося на неновій, але вже, здається, – вічній – темі впливу імпортних, російських, політичних та піар-технологів на перебіг виборчої кампанії в Україні. Не є секретом, що кураторами кампанії, скажімо, СДПУ (О) є люди з Фонду ефективної політики пана Павловського, ТУНДРУ, чи то об’єднання “За єдину Україну” наставляють на переможний шлях московська Школа культурної політики (яка, до речі, ставить собі заслугою обрання Леоніда Кучми у дев‘яносто четвертому) та агенція Нікколо М. Судячи з назв “варязьких” шкіл та фондів, Україна одержить після виборів політиків культурних, еффеткивних та ще й просякнутих духом Нікколо Макіявеллі... Але вторинних до глибини душі, оскільки перемогу свою вони здобудуть (якщо здобудуть) завдяки політичному та технологічнго секонд-хенду.

Втім, вторинність, очевидно, притаманна політикам, які для власних партій та блоків не спромоглися навіть на оригінальні назви, а користуються розкрученими російськими брендами у перекладі українською – демсоюз, яблуко, нова сила...

Власне, до численних пересторог, пов’язаних із російською присутністю на українських електоральних полях та ділянках, можемо додати тільки одну, але, на наш погляд, суттєву. Завдяки багаторічній та наполегливій праці на цій ниві павловських, щедровицьких, гельманів вплив сусідських Макіавеллі вже не можна назвати зовнішнім впливом. Це – вже давно частина внутрішньої української політики. А відтак – і політики України загалом.

Розпочалася неофіційна виборча кампанія і в регіонах України. Так у Павлограді Дніпропетровської області з’явився колишній голова Служби безпеки України Леонід Деркач. Детальніше інформує Геннадій Сахаров:

У Павлограді відзначали чергову трудову перемогу шахтарів. Шахти західного Донбасу одна за одною завершують виконання річної програми видобутку вугілля. На святкових заходах з‘явилися голова обласної державної адміністрації Микола Швець і колишній голова Служби безпеки України Леонід Деркач. Дніпропетровське телекомпанія “11 телеканал” у передачі про трудові перемоги павлоградців надала ефір міському голові Павлограда Іванові Метелиці і Леонідові Деркачу. Павлоградський міський голова представив Леоніда Деркача, як особу, котрій Павлоград не чужий. Пан Деркач, за словами Івана Метелиці, є впливовою особою, котра зможе допомогти вирішити екологічні проблеми міста. Леоніда Деркача названо земляком, котрий неодноразово, в критичних ситуаціях добивався підписання необхідних місту фінансових документів. Леонід Деркач працював у Павлограді заступником директора Павлоградського механічного заводу, який є філією Південного машинобудівного заводу. Потім начальником міського відділу КДБ. Сам Леонід Деркач освідчився у любові до Павлограда, як міста, де він реалізував себе, як особистість і сказав, що це дуже перспективний регіон.

Нині депутатом від Павлоградського округу є голова партії “Трудова Україна” Сергій Тигипко. Я попросив його прояснити ситуацію. -

Я не можу залишити партію. Коли партія іде на вибори. Якщо б це одного мене стосувалося, я б ішов на вибори по мажоритарному округу. У мене все там нормально. Достатньо сильна команда. Я багато працював на окрузі. А зараз я не можу залишити партію, тому я піду в списку. -

А кому ви залишите свій округ? -

Ми ще не домовилися. Але, практично, уже сьогодні йде розмова з одним із претендентів, який уже був разом зі мною в Павлограді і під якого ми зараз готуємо серйозну програму разом з павлоградським активом. -

Це Леонід Деркач? -

ТАК!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG