Доступність посилання

ТОП новини

В урядовому готелі “Петерсберг” під Бонном в умовах підвищених заходів безпеки розпочалася конференція ООН щодо політичного майбутнього Афганістану


В урядовому готелі “Петерсберг” під Бонном в умовах підвищених заходів безпеки розпочалася конференція ООН щодо політичного майбутнього Афганістану

Німеччина, 27 листопада 2001 - На форум прибули делегати чотирьох етнічно-релігійних груп цієї країни.

„Нинішня конференція може стати початком нової ери для Афганістану“, - заявив генеральний секретар ООН Кофі Аннан у письмовому зверненні до учасників форуму і закликав афганців використати цей історичний шанс для встановлення миру в країні. Із закликом продемонструвати готовність до комромісу звернувся до учасників конференції і міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, відкриваючи форум. Він ще раз запевнив афганців, що міжнародна спільнота готова допомогти їм у відбудові їхньої країни. „Передумовою для цього, однак, є обрання країною мирного шляху розвитку, тобто створення перехідного уряду, дотримання прав людини, у тому числі розширення прав жінок“, - зауважив Фішер, звертаючись до учасників конференції.

У форумі беруть участь представники чотирьох національно-релігійних груп Афганістану, а саме делегація Північного альянсу, до якого входять таджики, узбеки та хазарейці, делегація прихильнників колишнього афганського короля Захір Шаха, делегація пуштунів та делегація тих афганців, які підтримують фундаменталіста Хекматьяра, що проживає нині в еміграції в Ірані. Загалом на форум прибуло 32 афганських делегата, одинадцять представників ООН, а також дипломати з 18 країн та Європейського союзу, які лише спостерігають за перебігом переговорів. За технічну організацію форуму відповідає Німеччина, яка взяла на себе фінансування цієї зустрічі. Головує на конференції уповноважений ООН з Афганістану Брагімі. На форумі аккредитувалося близько однієї тисячі двохсот журналістів. Боннська конференція є першим кроком мирного плану ООН для Афганістану. Він передбачає створення спочатку так званої тимчасової ради. Ця рада, у свою чергу, повинна сформувати тимчасову адміністрацію в Афганістані. Якщо ці положення мирного плану вдасться реалізувати, тоді протягом наступних двох років передбачається скликати Національні Збори – Лойа Джиргу, до яких би увійшли політики, старійшини, мудриці, які представлятимуть всі етнічні групи країни. Зрештою має бути написана нова конституція Афганістану та сформовано новий повноцінний уряд. Крім питання про створення тимчасового уряду під час конференції в готелі “Петерсберг” під Бонном планується обговорити також проблему забезпечення миру в країні після остаточного повалення режиму талібів для того, щоб не зірвати політичний процес.

Учасники форуму матимуть достатньо часу для обговорення всіх цих питань, оскільки тривалість конференції не обмежена жодними строками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG