Доступність посилання

ТОП новини

26 листопада у Варшаві підписали угоду про співпрацю Український Народний Рух Юрія Костенка та польська Народно-Консервативна партія


26 листопада у Варшаві підписали угоду про співпрацю Український Народний Рух Юрія Костенка та польська Народно-Консервативна партія

Варшава, 26 листопада 2001 – Розмова з Іваном Зайцем – народним депутатом України, який підписував угоду. Чому саме з такою політичною силою як консервативні народовці Рух хоче утримувати близькі контакти, адже ця польська партія не є ані впливовою серед опозиції, ані такою, в якої можна було б запозичити досвід і вміння об’єднуватися з ідеологічно схожими угрупованнями? Чим така угоди може допомогти Українському Народному Рухові?

Іван Заєць

Ми сьогодні насамперед думаємо про те, що співпрацюють українці і поляки, Україна і Польща. Тому всяку можливість хочемо використати в ім’я національних інтересів України. Тому наша угода і з Народно-консервативною партією, яка в подальшому так само буде странсформуватися в бік платформи громадянської. Це в національних інтересах України.

Ганна Стеців

Себто співпрацю буде розширено, і до неї буде включено Громадянську платформу, яка є основною опозиційною силою зараз у польському Сеймі? Чи я правильно Вас зрозуміла? І ще таке запитання: написано в Декларації, що ви будете намагатися протистояти зведенню нової залізної завіси на Бузі, тобто нових кордонів, які мали б відмежувати Україну від Європи. В який спосіб збираєтеся це робити? Чи це тільки гарні декларації, а чи ви маєте якісь конкретні наміри?

Іван Заєць

Ми не тільки в цій Декларації говоримо про такі речі. Ми говоримо про те, що наша співпраця спрямована на зміцнення демократії у Європі, на зміцнення ринкової економіки, на інтеґрацію України до Європейського союзу. Тобто ми декларуємо, що наша співпраця триватиме в межах європейського вибору, який зробив український народ 91-го року. Така співпраця нам конче сьогодні потрібна.

Ганна Стеців

Усі українські політики, які приїжджають до Польщі, роблять такі самі декларації, але наразі поки не видно особливого ефекту з тих декларацій. Скажіть будь-ласка, чи розраховуєте на те, що ці ваші ініціативи, зокрема, проти нової завіси на Бузі, підтримають і інші політичні партії Польщі, більш впливові, ніж, скажімо, Народно-консервативна партія? Вона досить мала і там є постійні розколи…

Іван Заєць

Я глибоко переконаний, що таку ідеологію підтримують й інші польські партії, тому що це в інтересах як України, так Польщі. Треба виходити з того, що останні події сьогодні активізують відносини Польщі і Росії, відносини Росії з іншими державами. І нам сьогодні так само треба активізувати відносини Україна-Польща. Незалежно від того, про яку партію йде мова. Ми сьогодні повинні зрозуміти, що світ дуже швидко змінюється, і за цим темпом ми маємо встигати. Сьогодні ми ведемо мову про відносини України і Польщі. Ще раз наголошую, що, як на мене, така співпраця на користь і Польщі, й Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG