Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Норвегій вимагає повернення узбецького дисидента Мохаммада Солиха, якому кілька років тому надав політичний притулок


Уряд Норвегій вимагає повернення узбецького дисидента Мохаммада Солиха, якому кілька років тому надав політичний притулок

Прага, 6 грудня 2001 - Лідер узбецької опозиції, голова Демократичної партії Узбекистану Мухаммад Солих уже 7 років, як є політичним емігрантом. Ще в 94-му, під тиском авторитарного режиму нинішнього президента Узбекистану Іслама Каримова він був змушений покинути батьківщину. Та в опозиції до режиму Мухаммад Солих опинився раніше, на початку 90-их років, коли відкрито виступав з критикою глави держави. На минулих президентських виборах М.Солих був єдиним суперником Каримова. Зрозуміло, найвищим керівникам Узбекистану активна громадянська позиція Солиха завдавала клопотів. Під тиском переслідувань спецслужб опозиціонер виїхав з країни. До речі, троє братів Мухаммада Солиха нині за сфальсифікованими звинуваченнями сидять в тюрмі.

Політичній притулок узбецькому дисидентові дала Норвегія, але і за кордоном Мухаммад Солих не складав ідеологічної зброї, він далі продовжує активно займатись політичною діяльністю. Саме ці інтереси привели його до Праги. Та сталось непередбачене. Чеська поліція затримала дисидента за підозрою у скоєнні кримінальних злочинів. Таку інформацію чехам надали відповідні органи Узбекистану.

Міський суд Праги вирішив розглянути справу в судовому процесі і вимагає від узбецької сторони до 40 днів надата докази вини затриманого дисидента.

Тим часом до справи втрутився уряд Норвегії, який вимагає повернути узбецького дисидента до Норвегії, де йому надано політичний притулок. Прохання норвезької сторони підтримує і міністр закордонних справ Чеської Республіки. Серед тих, хто встав на захист Мохаммада Солиха, ― Гельсінська Спілка, Хьюмен Райц Уотч, Міжнародна Амністія та інші правозахисні організації.

За останніми повідомленнями, чеський адвокат Мохаммада Солиха пані Мірослава Когоутова подала 5 грудня до празького міського суду прохання про звільнення дисидента з-під арешту, а також передала прохання узбецького правозахисника про надання йому політичного притулку в Чехії. У відповідності до статті 33-ої Договору про правовий статус біженця його не можна депортувати до країни, в якій його життя чи особиста свобода можуть опинитись під загрозою. В Узбекистані Мухаммад Солих був звинувачений у підготовці державного перевороту і заочно засуджений до 15 з половиною років ув’язнення в тюрмі суворого режиму. Зрозуміло, що там його не може чекати об´єктивне розлідування справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG