Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан


Афганістан

Прага, 10 грудня 2001 – Єдиним місцем в Афганістані, де ще тривають бої, залишається гірський район Тора-Бора на сході країни. У мережі печер і бункерів тут, як припускають, переховується керівник терористичної організації Аль-Кайда Бін Ляден разом зі своїми найближчими помічниками. Тим часом, після сформування перехідного афганського уряду на конференції в Бонні, лідери країн антитерористичної коаліції розпочинають кампанію надання Афганістанові гуманітарної та економічної допомоги.

Ідеться передусім про надання негайної гуманітрної допомоги афганському цивільному населенню, яке із приходом зими залишилося без харчів, теплого одягу, часто без даху над головою. Серед населення, особливо серед дітей поширені інфекційні хвороби, які ніхто не лікує з огляду на брак ліків і лікарень. Згідно зі даними працівників ООН і гуманітаних організацій, майже половина дітей страждають від голоду. Третя частина афганських дітей – це сироти, в переважно бездомні. Майже всю домашню худобу і насінний фонд люди давно з’їли.

У рамках гуманітарної програми ООН найближчими днями у місті Мазар-і-Шаріф на півночі країни відновить свою діяльність місія ООН. Відновлено також транспортну переправу через міст на ріці Аму-Дар’я на кордоні з Узбекистаном, закритий талібами 96-го року. У неділю через міст пройшов перший поїзд з гуманітарною допомогою афганському населенню.

У рамках гуманітарної допомоги буде відкрито більшість шкіл, свого часу закритих талібами. За підрахунками працівників ООН, найтяжчою і найкоштовнішою частиною гуманітарної допомоги буде повернення понад чотирьох мільйонів афганських біженців головно з Пакистану та Ірану і розміщення їх на попередніх місцях проживання, де житло у більшості випадків зруйновано або більше не надається для проживання. Коли ідеться про економічну допомогу Афганістанові, то тут, як заявляють фахівці, непочатий край і ніхто не може навіть приблизно оцінити коштів і термінів відбудови зруйнованої ще від часів радянської окупації країни. Повідомляючи про те, що новий перехідний уряд Афганістану мав би приступити до своїх обов’язків 22-го грудня, кореспондент газети «Вашінгтон пост» пише, що цей уряд не має жодних необхідних речей: ні столів зі стільцями, ні компюторів, ні телефонів і факсів, а в більшості випадків нема електрики. Відгукнувшись на ці потреби, члени антитерористичної коаліції, передусім Сполучені Штати надали на канцелярські потреби нового уряду 10 мільйонів доларів. Це лише перша частка у рамках економічної допомоги Афганістанові. Минулого тижня республіканський конгресмен від Каліфорнії Том Лантос запропонував законопроект, який передбачає надання Афганістанові одиного мільярда шестисот мільйонів доларів протягом наступних чотирьох років. Половина з цієї суми призначена на економічну відбудову, а решта – на відбудову зруйнованого американського посольсьва і на програму боротьби з наркотиками, які за талібів були головним джерелом прибутку режиму.

Тим часом 20-го січня у Токіо розпочнеться міжнародна конференція країн-донорів, серед найбільших з яких, крім США, варто навести також Німеччину і Японію. Учасники цієї зустрічі визначать приблизні потреби і строки надання дальшої економічної допомоги, яка, за приблизними оцінками, може сягнути 25-ти мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG