Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Медведчука: «серце олігарха в руці Кучми»


Відставка Медведчука: «серце олігарха в руці Кучми»

Прага, 13 грудня 2001 - Олігархи та їхні партії піднімаються на політичні висоти і падають з них за волею президента Леоніда Кучми, так прокоментував неочікувану відставку віце-спікера Верховної Ради Віктора Медведчука відомий канадський політолог Тарас Кузьо. На його думку, об’єднані соціал-демократи втратили підтримку президента відразу після Кучмаґейту, а їхня невдала спроба використати мовне питання для здобуття популярності напередодні виборів, лише прискорила падіння лідера партії.

Президентські симпатії до певних олігархів почали змінюватись ще під час касетного скандалу, коли Леонід Кучма намагався вирахувати, хто ж його організував, вважає аналітик із Університету Торонто Тарас Кузьо. Той факт, що записи майора Мельниченка не містили розмов із представниками об’єднаних соціал-демократів, а про деяких членів партії, таких як Євгена Марчука, сам майор відгукувався у компліментарному тоні, очевидно, навели президента на думку про те, що саме пани Медведчук і Суркіс стояли за цим скандалом, говорить канадський аналітик.

На думку Тараса Кузя, коли президент охолонув у своїх симпатіях до якогось із олігархів, то його падіння відбувається швидко. «Президентській адміністрації навіть робити нічого не треба – достатньо кувнути на знак згоди з відставкою. Така згода була непотрібна для голосування націонал-демократам, які були роздратовані мовним питанням, але для такої про-президентської партії, як Єдність, цей кивок був сигналом до дій. Можна згадати також, що перед Медведчуком із публічної політики було усунуто Волкова, також за згодою президента. Так що рух олігархів вгору чи вниз залежить від особистих примх президента», говорить Тарас Кузьо.

Щодо перспектив соціал-демократів на виборах, то відставку Віктора Медведчука з посади віце-спікера, Тарас Кузьо схильний вважати великим ударом і для самої партії. «Виборчі шанси соціал-демократів об’єднаних зараз дуже послабилися. Якимось чином вони зуміли викликати до себе найбільшу ненависть серед усіх олігархів, тому, незважаючи на їхню фінансову міць та контроль над засобами масової інформації, в мене є сумнів, що вони зможуть подолати 4х відсотковий бар’єр», зауважує Тарас Кузьо, і нагадує, що під час минулих виборів соціал-демократи потрапили до парламенту завдяки президентській підтримці і маніпуляції з голосами.

Канадський оглядач говорить, що назагал проблемою олігархічних партій в Україні є те, що вони не мають якоїсь конкретної ідеології, і тому спираються не на підтримку виборців, а на підтримку президента. Цим, на думку Тараса Кузя, пояснюється поява нових партій напередодні виборів та їхній пізніший занепад. Варто пригадати долю колись потужної олігархічної партії, Громада, яка була знищена президентом, коли її лідер, Павло Лазаренко виступив проти президента Кучми. Тепер симпатії президента безроздільно належать блоку За Єдину Україну, але і цей зв’язок може виявитися скороминущим, вважає Тарас Кузьо, бо вже дуже нестійкими є прив’язаності українського президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG